Kurs i neurologisk träning med Neurolize
Förra helgen gick jag ju en kurs i neurologisk träning med Neurolize Sports Academy, och den kursen tänkte jag berätta lite om nu. För det första måste jag säga att den kursen var något helt annorlunda än vanlig, traditionell träning. Det handlade inte om vilka övningar som tränar vilka muskler utan det var något helt annat – ett revolutionerande sätt att tänka på som öppnade upp mina ögon för en ny värld (ja så var det, fast det lät lite nördigt). Jag skulle kortfattat säga att det handlade om att ta nervsystemet i beaktan för att optimera muskelanvändningen och för att få rörelserna så rena som möjligt utan motkrafter för att kunna prestera så bra som möjligt.
Hjärnan påverkar rörelser mera än du tror
På kursen pratade vi mycket om hjärnan och hur den påverkar olika rörelser. Vi använde exempelvis oss av olika sinnessignaler till hjärnar för att förbättra olika rörelser (exempelvis ryggrotation med käpp på axlarna). Genom att koppla på syn, känseln och hörsel och aktivt dras mot ett visst stimuli – istället för att motkrafterna drar tillbaka – så ökade rörelsen från 90 grader till 180 grader.
En annan intressant sak är hur stress påverkar vårt rörelsemönster. Om man börjar granska bilder från olika idrottssituationer så kan man ibland se om idrottaren är stressad eller inte – exempelvis bilderna under visar hur tennisspelarna har kopplat på vänster hand i samma ställning som höger, eftersom hjärnan har kopplat på ett icke-viljestyrt mönster där båda händerna vill jobba likadant. Det var knappast så här de har blivit tränad att slå, men hjärnan med ett visst grundmotoriskt mönster tog överhand. Detta leder till onödiga motkrafter i den andra armen, vilket tröttar ut spelaren lättare och ibland kan vara en orsak till skador.
De här icke-viljestyrda rörelserna och mycket annat kan man förbättra med neurologisk träning, genom att lära sig använda musklerna rätt utan störande motkrafter.
Träning med rena, klara rörelser utan motkrafter
Detta med motkrafter är väldigt intressant. När du tränar något, låt oss säga bänkpress, så använder du vissa muskler medan vissa andra slappnar av – eller borde slappna av. För att få bästa möjliga resultat i bänkpress så behöver du därför få bästa möjliga aktivering av agonisterna, de muskler du ska använda, samtidigt som du ska koppla bort motkrafterna i de muskler som du inte behöver, antagonisten.
Muskler är som män – de behöver klara och tydliga direktiv vad de ska göra.
Vi testade detta själva, och wow vilken skillnad alltså! Först när jag gjorde en vanlig bänkpress så vinglade armarna hit och dit och musklerna visste inte riktigt vad de skulle göra. Sedan när vi berättade åt musklerna, bland annat bröstmusklerna, vad de skulle göra och kopplade bort motkrafterna i biceps så gick bänkpressen som utav sig självt. Jag visste exakt vad jag skulle göra och händerna exploderade uppåt i en väldig kraft. Ännu tydligare blev detta när jag gjorde ett högt rump- och rygglyft när föreläsaren Tom Stefan kopplade bort motkrafterna och jag blev hur stark som helst i musklerna. Efteråt fanns den sköna, starka känslan kvar i musklerna och jag liksom flög fram när jag gick och handlade efteråt. En otroligt häftig känsla.

Man gör denna muskelstimulering via en speciell teknik som Tom Stefan själv har utarbetat fram under många års träning. Han förklarade att muskler är som män – att de behöver klara och tydliga direktiv vad de ska göra för att fungera optimalt. De direktiven ger man genom uppmjukning av muskeln och genom genomgång av full rörelsebana i ett visst mönster. Tekniken kräver dock en hel del praktisk träning innan man lär sig den, men jag hoppas att bli duktigare på det i framtiden.
Funktionell träning med hjälp av neurologisk träning
Om man gillar att träna funktionellt har man nytta av att ta nervsystemet och olika grundmotoriska mönster i beaktan, för vissa muskler tycker bättre om att samarbeta än vissa, och man kan utnyttja detta för att bli både starkare och smidigare.
Övningen under, Happy Frog, fångar upp musklerna i kroppen i ett naturligt rörelsemönster för nervsystemet. Jag gör inte övningen helt korrekt på bilden, men man kan se grundidén iallafall.
Visste du att ålning är super uppvärmning inför träning? Du tränar rörlighet i höft och får musklerna med i ett mönster som nervsystemet gillar. Här kan man också träna bensparken bakåt skillt för sig – perfekt för löpare som vill ha kraft i steget!
När vi kom in på diskussionen om plankan fick jag lära mig att det finns bättre sätt att träna bålstabilitet, eftersom övningen inte är funktionell när vi sällan använder bålmusklerna statiskt på det sättet i vardagen som man gör i plankan. Gör gärna övningen lite svårare med utmanande moment istället för att stå statiskt i samma planka i flera minuter.

En annan svår variant är armhävningar på boll med ett benlyft – utmärkt träning för bålstabilitet på samma gång!
Ny syn på stretchning
På kursen fick jag även en ny syn på stretchning. Traditionell stretchning töjer ut muskeln, men gör den samtidigt slö och slapp. Ett bättre sätt att stretcha muskel på är genom rörelse där muskeln får jobba i sin hela rörelsebana, samtidigt som muskeln får aktivering med motstånd -> signalerna till muskeln går fram och gör att muskeln vet hur den ska slappna av. Det vill säga muskeln töjs ut, men tränas inte statiskt. Exempelvis kan man göra utfallssteg istället för att strecha höftböjare och raka marklyft istället för att stretcha baklåren.
Vill du veta mer om neurologisk träning?
Inlägget blev långt även om jag bara var och skrapade på ytan av allt jag lärde mig under kursen. Det finns så otroligt mycket mera att lära sig om detta. Jag kommer definitivt att gå på flera neurologiska kurser om jag har möjlighet, för jag vill gärna lära mig mera om detta sätt att träna.
Om du vill läsa mera om Neurolize Sport Academy kan du läsa mera om deras kurser här på hemsidan eller på deras facebooksida. Neurololize ordnar kurser med jämna mellanrum på Åland, i Nyland och Österbotten.