Min träning 2 veckor efter förlossningen

Min träning 2 veckor efter förlossningen

25.05.2019

Det har gått två veckor och några dagar sedan förlossningen och jag tänkte berätta lite hur jag tränar just nu.

Det är förstås väldigt enkel träning jag sysslar med så här tidigt efter förlossningen. Egentligen skulle jag inte kalla det träning, utan hellre aktivering av vissa muskler. Fokus ligger på återhämtning, inte att bygga upp.

Men jag jobbar med tre saker:

  1. Hållningen
  2. Andningen
  3. Bäckenbottenträning

Hållningen behöver ses över efter en graviditet där magen växt och tyngdpunkten förflyttats framåt. Ryggen har svankat mera och axlarna åkt framåt. När bebisen väl är på utsidan är det väldigt lätt hänt att detta mönster fortsätter, i och med allt bärande och ammande.

Jag försöker därför tänka extra mycket på min hållning. Kollar i spegeln ibland hur det ser ut och tänker på att aktivera inre magmusklerna lätt när jag står (inte heller överaktivera) samt dra axlarna lite bakåt. När jag ammar brukar jag lägga en kudde under armbågen för att avlasta axlarna och kunna slappna av helt.

Andningen tränar jag tillsammans med bäckenbottenaktivering, för att få med de djupa magmusklerna och andas rätt, med hela magen.

Övning för att koordinera andning och bäckenbottenaktivering

En övning jag gjort är att ligga på rygg med böjda knän och händerna på magen. Jag andas in och känner magen höjas. Jag andas ut och spänner bäckenbotten (tänker att knipa i ett lyft uppåt). Håller kvar spänningen medan jag andas in och ut en gång till. Slappnar sen av och andas två gånger till in-ut och bara slappnar av. Upprepar 5-10 gånger. (Känns denna för svår kan man först testa att knipa endast på utandningen, vilket jag gjorde till en början.)

Och så tränar jag lite mera bäckenbotten på det. Jag använder en app som heter “tät” som är enkel att följa, där man kan avancera och göra svårare övningar vartefter. Försöker ta fram den några gånger per dag.

Gör bäckenbottenträningen roligare

Det här med bäckenbottenträning är ju inte det roligaste att göra direkt, men jag är riktigt motiverad nu för jag vill bli i skick och kunna göra roligare träning sen.. Och det blir ju som man gör det till. Har man en inställning om att det är tråkigt så blir det tråkigt. Tänker man i stället att det här är grunden för att jag ska kunna kitesurfa och springa i höst, då blir det genast riktigt intressant. Jag tänker istället jag ska bli superbra på att kontrollera knipandet.

Nån annan träning utöver det gör jag inte. Nån barnvagspromenad givetvis men inga magmuskelövningar ännu, de får vänta lite till. Magmuskeldelning går i de flesta fall tillbaka av sig självt under de första två månaderna, så jag låter kroppen läka bäst den kan utan att störa processen för mycket. Jag har ju varit gravid i nio månader och fött ett barn, så kroppen behöver kunna återhämta sig i lugn och ro.

Det går långsamt framåt men huvudsaken är att det går framåt. Jag är så taggad på att kunna träna hårdare igen, så småningom. Allra mest ser jag fram emot att kitesurfa igen!

lohtaja kitesurf

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Min träning 2 veckor efter förlossningen

  1. Linda skriver:

    Tack för inlägget. Jag längtar så mycket efter tyngre träning, men jobbar som du med hållning. Min knodd är 2 veckor på dagen idag. Hade tänkt testa jogga, men sansade mej efter ditt inlägg: kroppen behöver tid för rehabilitering och träning. Du har helt rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen