traning ryggont

Similar Posts

34 Comments

 1. hej lina
  grattis till en en fin och framgångsrik blogg men med 20 års erfarenhet som sjukgymnast med ryggen som specialitet måste jag tyvärr säga att dina instruktioner om lämpliga övningar vid akut o kronisk ryggsmärta är desvärre inte i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.
  Jag bifogar lite referenser, om du vill veta mer får du gärna höra av dig
  trevlig kväll
  mvh
  anders mårdh
  leg sjukgymnast
  högre examen ortopedisk manuell medicin
  examen mckenzie

  Ref lista:

  Snook et al; The reduction of chronic nonspecific low back pain through the control of early morning flexion. A randomized controlled trial. Spine; Dec 1;23(23):2601-2607, 1998.

  85 patienter med kroniska ryggbesvär randomiserades i två grupper. Försöks-gruppen fick utbildning i att undvika framåtböjningar de första morgon-timmarna. Hypotesen var att det ökade vätskeinnehållet i diskerna på morgonen gör dem mera sköra. Kontrollgruppen fick ”sham”- övningar att utföra som tidigare visats vara verkningslösa.

  Efter 6 månader fanns signifikanta skillnader mellan grupperna till försöks-gruppens fördel; smärtintensitet, smärtduration, funktionellt, medicin-förbrukning. Vid samma tid gjordes en cross-over då kontrollgruppen fick samma instruktioner. Man fick då en likvärdig reduktion av besvären som tidigare experimentgruppen fått.

  Long et al; Does it matter which exercise? A randomized controlled trial of exercises for low back pain. Spine; Dec 1;29(23):2593-2602, 2004.

  I en RCT-undersökning med 312 patienter med akuta, subakuta och kroniska ländryggsbesvär hade 230 (74 %) riktningspreferens vid en mekanisk undersökning. Dessa lottades till tre olika behandlingar: 1) övningar enligt DP (direction of preference), 2) övningar i riktning motsatt DP och 3) ”non-directional exercises”.

  Bland patienterna i grupp 1) skattade sig 90 % bättre efter 2 v, medan bara 20 % var bättre i grupp 2). I den ospecifika gruppen var 40 % förbättrade.

  30 % i grupp 2) och 3) avbröt behandlingen inom 2 v på grund av att man inte blev bättre eller hade försämrades. (Av etiska skäl var behandlingstiden kort.)

  Signifikanta skillnader (p< 0.001) fanns till gruppens fördel som gjort övningar enligt sin DP: rygg- och bensmärtans intensitet och lokalisation, medicinkonsumtion, funktionellt status, depression och arbetsförmåga.

  Konklusion: I likhet med tidigare studier framkom att en stor subgrupp bland vanliga, ospecifika ryggbesvär kan klassificeras med en standardiserad mekanisk undersökning . Om man i behandlingen tar hänsyn riktningspreferens förbättras resultaten på ett avgörande sätt.

  Werneke et al; Discriminant validity and relative precision for classifying patients with non-specific neck and back pain by anatomical pain patterns. Spine; 28(2), 161-166,2003.

  I en re-analys av data från en tidigare studie med akuta nack- och ryggpatienter jämfördes det prognostiska värdet av att klassificera då patienterna hade centraliserat vid första besöket eller vid de följande återbesöken.

  Vid 1:a besöket: 130 (45 %) klassificerades som centraliserare, av dem blev 4 icke-centraliserare – medan 43 patienter blev partiella centraliserare senare.

  Av 157 icke-centraliserare vid första besöket blev 60 % partiella eller totala centraliserare vid senare besök. Beräkningen av utfallet av behandlingen var säkrare efter några återbesök.

  Williams et al; A comparison of the effects of two sitting postures on back and referred pain. Spine; Oct; 16(10):1185-1191, 1991.

  210 patienter med patienter med rygg- och utstrålande smärta lottades i två grupper. Under 1-2 dygn uppmuntrades man att sitta i en lordotisk respektive kyfotisk sittställning. Portabla ryggstöd tillhandahölls.

  Lordosgruppen reducerade signifikant sin rygg- och bensmärta och uppnådde centralisering oftare i jämförelse med gruppen som satt med framåtböjd rygg .?
  (Resultaten är inte giltiga för patienter med spinal stenos eller spondylolisthes.)

  Donelson et al;Centralization phenomenon. Its usefulness in evaluating and treating referred pain. Spine; Mar;15(3):211-213,1990.

  Centralisering är en pålitlig prediktor för ett gott eller utmärkt resultat av behandling. Av 87 patienter inträffade centralisering i 87 % av fallen. I centraliseringsgruppen hade alla ett ”excellent” resultat av MDT- behandlingen.

  1. Hej! Tack för att du tog dig tid att kommentera på bloggen! Men nu måste jag säga att jag inte riktigt förstår hur du menar att övningarna inte är bra? Om du läste inlägget ordentligt så skrev jag att det är övningar för att bygga upp de inre bålmusklerna, för mera stabilitet vilket de flesta behöver som har problem med ryggen. Det jag tänkte på när jag skrev inlägget var en random människa som sitter för mycket i jobbet och har dålig bålfunktion och ont i ryggen på kvällarna när man kommer hem från jobbet.

   Jag är medveten om att jag i inlägget inte tagit upp rörelseövningar och ställningar som främst passar för personer med diskproblem, men valde att fokusera på bålstabilitetsövningar eftersom alla har nytta av dem. Förstås är det svårt att ge övningar så här utan undersökning, men jag hoppas jag att personer som läser inlägget inte utför övningarna om det gör ont, vilket jag också skrev i inlägget.

 2. Hej Lina!
  Har aldrig haft ryggont men efter en graviditet o nu mkt lyft av en liten prins börjar jag bli trött i nedre delen av ryggen – har nu börjat köra övningarna på denna sidan och det känns mkt bra!! Tack för bra instruktion:-)

 3. Ska testa detta. Haft ont länge nu! 8 månader. 10 kanske. Testat svenska spikmattan.. Använder varje dag. Gör yoga varje dag eller försöker iallafall…

  Men jag måste testa lite styrke övningar.
  Fast min rygg är jävligt stel. Hjälper det mot stelhet detta också eller?

  Allmänt bra för ryggont va?
  Ser bra ut. Regards.

  1. Testa och se om det hjälper! Övningarna är som du säger allmänt bra för ryggont! Yogan är säkert bra för att ta bort stelheten i ryggen.

   1. Hej, ursäkta sent svar.
    Men jag ska testa detta nu. Trött på att ha ont i ryggen.
    Ska testa en vecka och sen se.

    Eller två. Ha det bra. Tack tack

   2. Ajuste..
    Yoga är grymt. Hjälper för stunden.
    Precis som spikmatta gör..

    Jag använder denna.
    Stretches for Back Pain Relief, How to Stretch Routine, Beginners Home Yoga: https://youtu.be/CO3racIlTcg

    Första gången jag testade yoga efter att ha sett den.
    Körde precis rygglyft, sen yoga..

    Ska testa det varje dag. Styrkeövningar och yoga.
    Ha det

 4. Lina,

  Jag tycker du har gjort ett fantastiskt jobb och träffat mitt i prick. Jag får lite ryggproblem efter mycket skrivbordsarbete och bor tropiskt så utomhusaktiviteter fungerar inte så bra under delar av året. Men efter ett par dagars träning med ditt program försvinner alla symptom. Jag har praktiserat det ett antal gånger de senaste åren.

  Det är tråkigt när förståsigpåare med akademiska argument försöker förminska ditt arbete. Det har vi sett exempel på tidigare som lett mänskligheten in i kriser.

  Jag rekommenderar alla som får känningar i ryggslutet att testa Linas program innan det är för sent!

 5. Hur tränar man bäst svanken? Det känns som ett tryck på svanken o känner mig stel där så det stör nattsömmen.

 6. Hej. Jag är svankryggad och har mer eller mindre alltid ont i ryggen. Har gått hos sjukgymnast pga av en dålig höft och då gick vi igenom ryggen oxå. Fick reda på att jag har dålig bål muskelatur. Gjorde övningar 2 g om dagen och det hjälpte men när jag slutade hos sjukgymnasten så slutade jag såklart med övningarna oxå. Ska absolut testa dom du rekommenderar på din blogg.

  1. Jo, gör det! Alla bålövningar är bra, men speciellt de för inre muskulaturen är viktiga så att man har själva “stödet” i skick, som skyddar ryggen. Lycka till!

 7. Hej Lina och tack för en inspirerande blogg 😌

  En fråga! Jag har den senaste tiden börjat få ont i min höft, speciellt vid tex djup benpress (maskin man typ ligger i) Så då tog jag det lugnt med den övningen en stund. Tränar inte annars med jätte tunga vikter men jag springer en hel del.

  Nu har den istället börjat knaka riktigt ordentligt, så att det nästan gör ont. Har tex svårt att utföra vanliga knäböj med tyngden på hälarna för då brakar det som bara den! Jätte obehagligt.. Är detta ofarligt? 😅

  1. Hej Jennie! Det är jättesvårt att säga vad det beror på så här över mail. Rekommenderar dig nog att kolla upp det så du kan få bra råd. Det är vanligt att man har ofarliga “småknak” på framsidan av höften, men det är nog viktigt att kolla upp om det känns obehagligt eller gör ont.

 8. Hej! Ville bara säga att dessa övningar har hjälpt något otroligt, har alltid haft ont i ryggen och då främst efter jobbet men efter bara 5 dagar med de här övningarna har jag nu inte haft ont alls i ryggen. Helt otroligt! Så tack snälla!

 9. Hej Lina
  Fantastiskt fint att kunna få hjälp på detta mänskligt och ekonomiskt generösa sätt. Här kan man verkligen tala om öppet samhälle.
  Har suttit mycket dels med intellektuellt arbete dels med att sy och sticka. Har fått mycket ont strax nedanför svanken. Ibland känns det faktiskt som om ryggen vill dela på sig.
  Föll och slog i svanskotan hårt på sittande sätt för ca 50 år sedan. Fick nog en liten spricka då som senare har läkts.
  Kanske är det den som ger sig till känna nu?
  I alla fall är jag glad för att jag kan arbeta upp musklerna och att det fortfarande fungerar med träning.

  Puss & kram 🤗

 10. Hej

  Jag är 75 år och inte träningsbenägen. Under ett par år har jag märkt att ryggen krökts framåt och att jag fått svårt att räta upp mig. Nyligen deltog jag i en sammankomst med äldre militärer, där en person kallade mig olycksbroder och hade någon benämning på tillståndet som jag tyvärr glömt.
  Vet du vad jag talar om och har du något råd som kan hjälpa?

  Vänliga hälsningar

 11. Hej Lina!
  Hittade din sida när jg googlade runt på nätet angående ryggsmärta.
  Har efter många år problem med min rygg som nu förvärrats fått diagnosen ”diskbuktning” och ”dehydrerad disk” Är väl vad jag förstått ganska vanligt men så trött på denna värken som kommer till och från och som nude senaste veckorna tilltagit :(
  Är 35 år och helt slut i ryggen efter en arbetsdag med mycket sittande och stående :( Molande brännande värk som ibland inte ger med sig. Ska absolut köra igång med ditt program NU!
  Är detta något som rekommenderas 1 gång om dagen eller några ggr i veckan?

  Tacksam för svar :)

  Mvh Maria

 12. Hej !
  Har försökt gå in och köpa ditt träningshäfte,men där stannar jag ,det står att det skall komma på e-post men har inte fått det att fungera.
  Tror att övningarna skulle passa mig, inte alla för jag har provat dendär övningen höftstretch och min vänstra fot får jag helt enkelt inte framåt, vet inte var det sitter.

  1. Hej Marita! Tack för din kommentar! Jag märkte att det är något fel i min webbutik och inte går att beställa. Jag ska kolla upp vad det är ASAP. Kan återkomma när det är fixat!

 13. Hej Lina!
  De här övningarna känns toppen för mig som fått ont i ländrygg efter att min nu 9-månader gamla dotter föddes. Vilka andra övningar skulle du rekommendera för mig när dessa börjar kännas för lätta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *