Svar på läsarfrågor
Så var det dags igen att svara på några av era läsarfrågor! Denna gång handlar frågorna om pulsklockor, min egen träning och löpning med skoskav. Om du själv funderar på något kan du ställa en fråga i frågelådan i högra spalten.
Sara: Hej Lina! Har du några tips på bra pulsklockor?
Svar: Hej Sara! Jag tror att det egentligen inte är så stor skillnad på märken på pulsklockorna, utan de delas mera in i prisklasser enligt funktionerna. Ju dyrare klocka, desto fler funktioner. Själv använder jag suuntos pulsklocka som kan kopplas till datorn för att få upp sitt träningsprogram på datorn. Suuntos klockor tycker jag har en lite finare design än övriga pulsklockor, men jag har varit riktigt nöjd med funktionerna också. Välj en pulsklocka enligt hur du vill träna, och fundera innan du slår till om du exempelvis behöver GPS eller träningspepp via klockan. Själv har jag märkt att det skulle vara bra med GPS när jag löper, för att inte behöva titta på farten skillt från telefon-GPS:en.
Mikaela: Hej! Jag undrar hur ofta du tränar och hur länge?
Svar: Hej Mikaela! Jag tränar 4-5 gånger i veckan, här ser du hur jag tränade exempelvis i mars. Hur länge jag tränar beror på vad jag gör. Löpningsrundorna brukar räcka från 40 minuter till 1½ timme som längst, medan styrkepassen ofta räcker strax under en timme. Jag tränar hellre styrka funktionellt och effektivt så att det går snabbt, än att hålla till på gymet en hel kväll. Jag tror på korta, intensiva pass där du verkligen ger järnet, de är både tidssparande och effektiva!
Sara S: Hej! Jag köpte ett par Nike Lunarglide häromdagen att använda när jag joggar. Nu är det så att på ena foten sitter den helt perfekt och bekvämt. På andra foten har jag fått skavsår i hålfoten/fotvalvet. Jag har ganska låga fotvalv. Undrar nu om jag kommer att vänja mig vid detta (typ som man vänjer sig vid andra skor som man först får skavsår av), eller är det annorlunda när det gäller hålfoten? Kan man byta inläggen?
Svar: Hej Sara! Jag tycker att du inte ska ge upp med skorna riktigt ännu. Testa att springa korta rundor ofta med skavsårsplåster för att försöka vänja dig med skorna. Men som alltid gäller det att lyssna på kroppen, och om skavsåren blir värre av att springa kan du se om du hittar något att “stoppa upp” sulorna med, kanske stöd för fotvalvet finns att köpas? Jag vet inte om man kan byta inläggen helt, det kan hända att det är billigare att köpa nya skor isåfall.