Tips till träningen i en intervju med naprapat-Jonas
Jag har alltid varit intresserad av att veta mera om hur naprapater jobbar. Som fysioterapeut tyckte jag alltid det roligaste jobbet var att leka detektiv och försöka förstå orsaken till olika symptom, och på samma sätt jobbar även naprapater. Men vad är skillnaden? För att förstå naprapaterna lite bättre så gjorde jag en liten intervju med Jonas Hård af Segerstad, som jobbar som naprapat på kliniken Napralogica/Kroppsdetektiverna i Stockholm.
Jag ställde också några frågor som du som läsare har nytta av.
Här kommer frågorna som jag ställde Jonas!
Hurudan utbildning har du som naprapat?
Vi läser in basmedicinsk teori varvat med olika praktiska delkurser med fokus på ortopedi och neurologi. Naprapatutbildningen ligger mycket långt fram i att använda evidensbaserad medicinsk teknologi inom undersökning likväl som behandling. Fysioterapi- och naprapatutbildningarna är mer lika än vad många tror.
Vilka är de vanligaste problem som människor uppsöker dig för?
Ett tag var det bara hälsporre, hälsporre och hälsporre. Nu är det mer blandat, med en svag övervikt mot höft- och ländryggsbesvär.
Hur ser ett typiskt naprapatbesök ut?
En djupgående anamnes följt av relevanta ortopediska och neurologiska tester. Därefter påbörjas behandling med något av de verktyg vi har, sen en hemövning för att förstärka effekten så att det blir en permanent förändring. Det här är som vi på Napralogica/Kroppsdetektiverna har lagt upp det.
Hurudana tekniker och hjälpmedel använder du dig av som naprapat?
Rotationstester, muskeltester, pertubationstester och gait patterns – dessa fyra ger en bra funktionell insyn i problematiken. Jag har en del elektriska verktyg såsom stötvågsbehandling, medicinsk laser, och manuella tekniker såsom NKT och andra metoder. En del av dessa fungerar som diagnostiska hjälpmedel, en del som korrigerande metoder. Jag tror på att ha en stor verktygslåda med olika metoder och bli verkligt duktig på en eller två av dessa.
Hur ser du på manuella metoder VS träningsråd? Vad lägger du som naprapat mest fokus på?
För min egen del så klarar jag mig inte utan endera – om jag inte använder manuell metod innan man ger träningsråd så uteblir ofta den specifika effekten och patienten blir bättre på att kompensera snarare än att få orsaken korrigerad. Det är mycket svårt för den enskilde att isolera specifika muskler och en övning blir lätt “global” i antal muskler som kopplas in.
Hur hittar man orsaken till själva smärtan?
På din hemsida kan jag läsa om hur du försöker hitta orsaken till smärtan istället för att behandla smärtan. Kan du ge några typexempel på detta, där andra vanligtvis tänker för kortsiktigt under en rehabilitering?
Ett annat exempel är hopparknä där knäskålssenan blir överbelastad. Där tänker jag att en normal sena klarar belastningen, men tack vare att en annan struktur inte gör vad den ska måste knäskålssenan kompensera. Att då börja träna knäskålssenan utan att ta reda på varför kompensationen uppstår anser jag inte vara fullt så effektivt.
Man måste titta på kroppen ur ett helhetsperspektiv.
Man måste titta på kroppen ur ett helhetsperspektiv där alla delar samarbetar, psyke, kost, muskler, senor, skelett, fascia, nerver plus yttre faktorer och får vi dysfunktioner där en annan struktur måste kompensera gör det snart ont när belastningen blir tillräckligt hög.
Om du skulle rekommendera en bra övning till alla stillasittande människor med ont i nacke och rygg, vilken övning skulle det vara?
Ont i nacke och rygg är typexempel på när Gluteus Maximus, kroppens starkaste muskel, inte fungerar som den ska. Jag skulle säga att sluta sitta och börja stå upp 70% av tiden. Lägg in 10 tåhävningar varje timma så blir det lite ökad cirkulation och aktivering av posturala muskler. Sannolikt skulle denna övning få högre deltagande än en övning som kräver att man lägger sig ner eller använder verktyg. Ju lättare övningen är att utföra desto fler kommer att utföra den.
Jobba stående 70% av tiden, och gör 10 tåhävningar varje timme är det bästa tipset för att slippa ont i nacke och axlar.
Vilken övning skulle du rekommendera för en person som har svårt att aktivera sina inre magmuskler?
För att aktivera de TVA (transversus abdominus) så tycker jag hollowing eller Dead Bug är bäst innan man gör något annat. Jag brukar först testa Dead Bug hos mig ett antal reps, och om det känns bra blir det en hemövning. Annars hollowing tills återbesöket – det aktiverar TVA, men utan signalförstärkning som Dead Bug ger.
Tack för intervjun, Jonas!
Och sist ett litet tips: Jonas hälsar att du får -20% på Napralogica med koden “Jul2015” vid nätbokning, gäller vid bokningar fram till 31.1.2015. Här hittar du hemsidan – där du också kan hitta många riktigt intressanta artiklar på bloggen!
Inlägget i samarbete med Napralogica.
Oh, bra läsning! =)