Undvik att bli sjuk av träning

12.12.2012

Jag har drabbats av en lätt förkylning och stannade hemma från jobbet idag eftersom jag jobbar på sjukhus och inte vill smitta mina patienter. Jag hoppas min förkylning försvinner snabbt igen. Men ibland kan förkylningarna bli väldigt utdragna, och komma tillbaka när man börjar träna igen, vilket kan vara väldigt frustrerande. Isabella undrade över just detta, och hur man ska göra för att undvika att bli sjuk och hängig när man tränar.

Isabella frågade: Tack för en peppande blogg!:) Jag bara undrar kort och gott hur man ska undvika att bli sjuk/hängig när man kommit igång med träningen igen. Jag har haft lite uppehåll och varje gång jag sätter igång blir jag trött, förkyld och hängig. Och nu pratar jag om lagom träning i form av lätt jogging ett ggr i veckan. Hur ska jag göra och tänka för att känna mig stark på alla plan? Tack på förhand!

Svar: Att ha lust att träna, men bli tvungen att skippa på grund av sjukdom måste ju vara det värsta i träningsväg. Speciellt denna årstid är det många som drabbas av detta.

Jag skulle råda dig att först ta en titt på din träning. Är din joggning lätt som du säger, eller pressar du dig för hårt? Ständig förkylning kanvara ett tecken på att man pressar sig mera än kroppen klarar av. Speciellt efter sjukdom är det viktigt att börja lugnare än tidigare, och efter varje träningspass känna efter hur kroppen reagerar. Lagom mycket träning, och lagom mycket vila.

Det är viktigt att komma ihåg att träning förbrukar en massa energi, och detta kan också leda till trötthet om man inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Se till att äta ordentligt för att fylla på energiförråden, och ta en extra funderare över ditt vitaminintag. Det låter som om du skulle kunna ha brist på någon vitamin som sänker motståndskraften. Vitaminer som rekommenderas vid förkylning är C-vitamin, A-vitamin och zink. Brist på B6 och B12 är också bra att äta som tillskott, efter en brist på dessa är mycket vanligt och gör att man blir trött och hängig. Förpackningar med multivitaminer är smidiga, men jag rekommenderar att man köper var vitamin för sig, eftersom multivitaminer ofta innehåller för låga halter av de behövliga vitaminerna.

Visste du att det finns mera C-vitamin i t.ex. svarta vinbär, papaya och paprika än i apelsin? 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Undvik att bli sjuk av träning

  1. Inom träning finns något som kallas “öppna fönstret”, man blir efter ett tufft träningspass extra mottaglig för infektioner eftersom immunförsvarets sätts ner vid lång intensiv ansträngning. Är det riktigt som jag hört att man kan minska “öppna fönstret” genom att mot sluter av träningen göra extra intensiv träning ? Man säger att kroppen då genererar en endorfin kick som sätter fart på immunförsvaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen