Vad förbränner man egentligen på konditionsmaskiner?

Vad förbränner man egentligen på konditionsmaskiner?

12.12.2012

Dile frågade: Hej, jag undrar ifall jag gör rätt om jag crosstrainer i ca 60 minuter med en ganska hög tempo. På skärmen står det att jag bränner ca 1000 kalorier , men stämmer det verkligen? Vill nämligen långsamt gå ner i vikt. Äter dessutom nyttigt .
Har en längd på 163 cm och väger runt 60 Kg.

crossträning kan man lita på förbränningen som visar

Svar: Ja, att träna på crosstrainer i högt tempo är ett bra sätt att förbränna mycket så länge pulsen hålls ganska hög. För att variera träningen och “chocka kroppen” kan du ju kanske köra intervaller eller kombinera med lite styrketräning?

Det som står på skärmen stämmer inte, utan det är ett antagande av en “medelperson”. Kvinnor och de som är mindre till växten förbränner inte lika mycket som en storvuxen man. Jag som är ganska liten får ibland räkna bort nästan hälften av det maskinen visar att jag förbränner.

Det enda sättet att kolla upp vad du egentligen förbränner är att ha en pulsklocka. Vissa maskiner på gymmet har sensorer för att känna av pulsen, men dessa känner inte till din vikt, ålder och kön och därför blir förbränningen inte rätt. Men istället för att stirra dig blind på hur mycket du förbränner rekommenderar jag att träna enligt huvudet. Pressa upp pulsen, men försök ha en sån nivå att du ännu kan prata.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Vad förbränner man egentligen på konditionsmaskiner?

  1. Kenji Claesson skriver:

    Många maskiner idag ställer man ju in sin vikt på och sen kan den kolla pulsen också. Sen räknar den ju fortfarande ut kaloriförbrukningen enligt en standardmodell för medelsvensson men kan man ställa in vikten så blir det ofta inte helt galet iaf.
    Sen märker man ju själv att man gör av med fler kalorier än man får i sig när man vecka efter vecka går ner i vikt, sen hur mycket kalorier man gör av med är ju sekundärt. Sen när viktnergången stannar av så får man dra ner lite på kalorierna lite för att fortsätta gå ner (om man vill det) eftersom man förbränner mindre när man går ner i vikt.

    1. Lina Björkskog skriver:

      Aha, okej, med vikten med blir det förstås mera tillförlitliga resultat. Själv tycker jag bara att kaloriräkning är så negativt och supertråkigt att jag inte rekommenderar nån att räkna.. Men alla på sitt eget sätt förstås, och visst fungerar det för vissa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen