10 anledningar till att simma på vintern

10 anledningar till att simma på vintern

19.02.2018

Jag kom precis hem från simhallen, och feelingen efteråt var slå-klackarna-i-taket-bra. Så bra att jag måste skriva ner mina bästa tips till simning och 10 anledningar till att simma på vintern.

Här får du 10 anledningar till att besöka simhallen:

1. Du kan lära dig simma!

Surprise, surprise – man kan lära sig simma. Själv håller jag på lära mig crawla. Jag hade haft en lång paus i simningen nu, och hade inga förväntningar alls när jag testade crawla. Jag tog det bara lugnt… och testade. Och det funkade! För första gången simmande jag idag 100 meter crawl utan desto längre pauser. Jag är så nöjd och motiverad att fortsätta. Jag tror det var det faktum att jag faktiskt tog det lugnt som funkade, för man kan inte stressa när man simmar.

2. Du kan låtsas att det är sommar

I en simhall är det inte -15 grader, utan tvärtom kan du njuta av behagligt klimat och fuktig luft som gör gott åt andningsvägarna. Slappna av i bubbelpoolen en stund, spreta med tårna och låtsas att det är sommar och sol.

3. Du kan flyta runt på leksaker i barnbassängen

En stor hit! Passa på att stänga ögonen en stund, lyssna på vågornas skvalpande och känn dig tyngdlös.

4. Du kan få till effektiv träning

Självklart är simning, vattenlöpning, dykning och vattenlek bra träning. Du kan träna helt enligt dina egna förutsättningar, i ditt eget tempo, och få till riktigt bra konditionsträning.

5. Simning är skonsamt för lederna

Ingen nyhet direkt, men känner du att det blivit för mycket träning som slitit på kroppen, är det alltid bra med återhämtande simning som inte belastar lederna som andra sporter gör.

6. Du kan dyka!

Att dyka är inte bara roligt, det är också bra konditionsträning. Jag avslutar varje pass med att dyka hela bassängen, dyka ner till bottnet och dyka så mycket jag bara orkar. Jag kommer bara upp och hämtar andan och åker ner i det blå igen. Jag gör det inte bara för att bli bättre på själva dykningen utan också för att det är riktigt bra (och rolig!) konditionsträning – det är därför man flämtar så mycket när man väl kommer upp igen!

7. Du kan glömma allt annat

När jag simmar är jag i min helt egen zon, och det enda jag tänker på är simtekniken och min andning. Det är något väldigt avslappnande  med att det enda man hör är sin egen andning. Stressad i simhallen? Aldrig! Finns inte på min lista i alla fall.

8. Njut av bastu efteråt

Det bästa simpasset toppas självklart med en stund i bastun. Antingen den traditionella bastun med rejält med värme eller den lugnare ångbastun där man kan passa på att stretcha musklerna lite. Drick mycket vatten och pusta ut. Sitt i tystnad och känn dig stolt över din simning idag.

9. Passa på att ta hand om håret och huden

Lägg en återfuktande hårinpackning i håret medan du är i bastun. Passa på att smörja in huden i en lyxig kroppslotion som du tycker om. Gå hem osminkad men känn dig fräschare än fräschast.

10. Gå ut varm i kroppen i den kalla vintern

Den fantastiska känslan man har i kroppen när man lämnar simhallen, kommer du ihåg den? Varm i kroppen efter ansträngning och bastu, klä på dig massor med kläder och kliv ut i den mörka och kalla vinterkvällen. Det bästa av allt? Det känns inte kallt, trots att luften är härligt frisk. Kroppen värmer dig inifrån och du kan låtsas att det är sommar hela vägen hem.

simning

Bild från tre veckor sen då jag simmade som jag allra helst gör – i havet. 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

3 thoughts on “10 anledningar till att simma på vintern

  1. Åh jag trodde att det skulle handla om att simma UTOMHUS på vintern – som ju också är populärt i det här lite galna landet ;) Men håller helt med dig – jag är inte något vattendjur och har inte varit till ett badhus på länge nu (det som ligger nära har stängt för renovering huuur länge som helst), men minns att det ÄR riktigt skönt och kanske särskilt vintertid som du beskriver det!! :)

    1. Lina skriver:

      Haha ojdå, de där rubrikerna, du vet ;) Men vinterbadande är nice, det borde jag kanske skriva om också! 😄

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen