Löparskotest + höftstyrka för löpare

Löparskotest + höftstyrka för löpare

29.01.2016

Inlägg i samarbete med New Balance.

Häromdagen fick jag hem ett paket löparskor från New Balance. New Balance Boracay V2. Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag kan inte direkt säga varför jag gillade dem från första början, men jag gissar det var den fina färgen, namnet som påminner mig om min favoritö i Filippinerna och att de sitter så lätt och skönt på foten.

 

new balance boracay

 

I sulan på mina Boracay V2 sitter en tekonologi som kallas Fresh Foam. Denna sula ger bra dämpning men samtidigt bra flexibilitet med stategiskt utplacerade flexzoner. New Balance har samlat in data från olika typer av löpsteg och anpassat sulan efter det. Man har lagt stor vikt på både innovation och löpkänsla i denna nya löparsko.

Häl till tå-droppet är 4 mm, och i kombination med en fotbädd för ett naturligt löpsteg känns denna sko lite mer åt det minimalistiska hållet – även om den har en väldigt bra dämpning för mängdträning. Framfoten på skon är bred och låter tårna breda ut sig, vilket jag ger ett stort plus för .

new balance boracay löparskor

 

 

Höftstyrka för löpare – 2 bra övningar

Jag testade löparskorna idag med rask promenad och lugn jogg, eftersom jag ännu är lite i förkyld. Jag stannade till på en av Drumsös vackraste platser, uppe på berget, och tränade lite höftstyrka. Jag gjorde två övningar som båda är väldigt bra för löpare. Faktum är att du bara behöver de här två övningarna för att bygga upp en bra höftstyrka som löpare.

Övningarna är bra för alla löpare som vill förebygga skador.

1. Upphopp på bänk

Denna övning tränar rumpa, baksida lår och vader, som är väldigt viktigt i frånskjutet när du springer. Rumpan är också överlag bra att träna lite extra som löpare.

 

höftstyrka för löpare

 

Starta med foten på en bänk, stol – eller varför inte på en gammal kanon från krigstiden.

 

höftstyrka för löpare

 

Pressa dig upp i en explosiv rörelse. Dra upp knäet och möt med motsatt sidas arm. Tryck gärna ifrån så ordentligt att du gör ett litet hopp upp i luften. Undvik att luta dig fram – tänk att du ska pressa dig upp och använda rumpan. Gå ner igen och upprepa ca 10 repetitioner per ben, i 2-3 set.

2. Bowlarknäböj med hopp

Denna övning är super för att träna stabilitet i höft, något väldigt många behöver. Här är det viktigt att du hittar en bra ställning i höften innan du börjar. Höften ska alltså aldrig falla ner åt något håll, utan spänn rumpan för att hålla höften på en rak linje sett framifrån.

 

styrketräning löpning

 

Gå ner i en knäböj så att det bakre benets tår nästan rör i marken, och du kan nudda marken med fingrarna. Håll ryggen rak och tänk på att jobba med benet du står på.

 

höftstyrka löpning

 

Kom upp igen till stående. Hitta balansen och ta nu ett litet skutt framåt. Landa på samma ben och fortsätt med nästa repetition. Det andra benet är hela tiden i luften. Upprepa ca 10 repetitioner per ben (eller så många repetitioner du orkar), i 2-3 set.

Känns det som om du tappar balansen, så är det antagligen för att dina djupa höftmuskler är svaga. I såna fall är det bara att jobba vidare – övningen blir lättare varje gång du gör den, när höften blir starkare!

Som ni kan se på bilderna var det väldigt halt idag, så det blev väldigt försiktig löpning. På vägarna var det lite torrare. Men New Balance Boracay får nog vila vinterdvala ännu. De kommer att bli använda sen när våren är här. Jag planerar att springa med dem på vägar eller hårdare underlag i vår och sommar. Löparskorna tror jag också kommer att få sitta på fötterna under resan till Sri Lanka, så slår jag två flugor i en smäll – ett par bekväma promenadskor och snygga löparskor i ett.

Du hittar löparskorna exempelvis på Sportamore och Löplabbet.

Inlägget i samarbete med New Balance.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Löparskotest + höftstyrka för löpare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen