Löpning kan göra dig mera stressad (speciellt om du är kvinna)

Löpning kan göra dig mera stressad (speciellt om du är kvinna)

14.03.2021

Löpning är en högintensiv sport och det kan faktiskt vara så att regelbundet springande kan öka stressnivåerna i kroppen. Om man är mitt uppe i en stressig tid i livet kan det därför vara skäl att dra ner på löpningen lite.

Kvinnor har generellt sätt högre stressnivåer än män och därför är det här extra viktigt att komma ihåg för oss tjejer. Även om det känns som om du slappnar av när du springer, så ökar stresshormonerna, och ju längre och tuffare träningspass, desto högre stressnivå i kroppen. Och desto mer behöver du satsa på återhämtning efteråt.

Höga stressnivåer signalerar till kroppen att man bör vara på sin vakt och hålla utkik efter möjliga faror. Och stresshormonerna prioriteras alltid av kroppen, som en överlevnadsinstinkt, på det sättet att de kan köra över andra hormoner vilket kan ge många olika fysiska och psykiska besvär.

Själv har jag hållit en två månaders paus nu med löpningen för att minska stressnivåerna i kroppen, men i helgen orkade jag inte hålla mig längre. Det kändes som om det var dags nu! Jag hade saknat det så mycket.

En sak vet jag, och det är att mitt psyke behöver få ventileras i löparskorna ibland. De gånger jag springer i skogen är jag så skönt avdankad och avslappnad efteråt, att jag har lättare för att varva ner och återhämta mig. Tror jag. Om jag lyssnar kroppen känns det så. Men jag är ändå rädd för att gå ut för hårt så jag kommer nog ta det rätt så lugnt för att se hur kroppen svarar.

Det ska man komma ihåg när man talar om stress; stress i sig är inte farligt men brist på återhämtning är det.

Hur återhämtar du dig bäst?


Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Löpning kan göra dig mera stressad (speciellt om du är kvinna)

 1. Lena skriver:

  Tack för att du tar upp detta, så viktigt! Själv återupptäckte jag längdskidåkning för några år sedan. Ifjol skidade jag 2 km (!) pga av snö brist. I år var det alltså dags för revansch! Efter några veckor och allt längre skidturer, kom ångesten! Alltså den besvikelsen… Då fick jag bara backa och lyssna på min kropp. Den är väldigt sliten för tillfället och behöver vila, återhämtning och motion i lugn tempo…

  1. Lina skriver:

   Ja, det är jobbigt när kroppen säger ifrån och man vill allt annat än vila. Men viktigt att kunna lyssna! Längdskidåkning är på samma sätt som löpning också väldigt högintensivt och kroppen får lätt en känsla av att vara jagad.

 2. Anna skriver:

  Intressant! Jag har haft mkt problem med håll vid löpning och efter mkt självrannsakan kommit fram till att det beror på stress. Det är som att löpningen öppnar ventilen.

  1. Lina skriver:

   Ja, vad intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen