Lucka 17: Räkna ut ditt kaloribehov (för dig som gör det fel)

Lucka 17: Räkna ut ditt kaloribehov (för dig som gör det fel)

17.12.2016

I dagens lucka tänkte jag att du själv får räkna ut ditt kaloribehov med hjälp av en enkel formel.

Ni som läst min blogg vet att jag INTE rekommenderar kaloriräkning, eftersom en kalori berättar så lite. En kalori berättar inte hur snabbt blodsockret höjs, hur mycket näring den innehåller eller hur länge man hålls mätt. Det är mycket smartare att istället att fokusera på livsmedel som mättar bra. Och då kan man äta när man är hungrig och slipper bry sig om dåliga regler.

julkalender

Okej, så varför skriver jag om kaloriräkning då?

Det är nämligen många som räknar ut sitt kaloribehov per dag som räknar helt galet. Vilket gör att man svälter sig själv eller får skuldkänslor för att man äter “för mycket”. Jag vet nämligen att vissa av er kommer att fortsätta att räkna sin kalorier, oberoende på vad jag skriver eller inte, och ifall du ska göra det så är det lika bra att du kan göra det rätt!

frukosttårta

Så här gör du! 

Först behöver du räkna ut din basmetabolism (BMR) enligt denna formel:

 • Kvinnor 18-30 år: 14,7 x vikten + 496
 • Kvinnor 30-60 år: 8,7 x vikten + 829
 • Män 18-30 år: 15,3 x vikten + 679
 • Män 30-60 år: 11,6 x vikten + 879

Värdet du får är din BMR (basalmetabolism), som kroppens organ behöver för att fundera och hållas igång när du är i fullständig vila. Detta är INTE samma värde som ditt dagliga kaloriintag. Ju mera du rör på dig under dagen, desto mera kalorier behöver du. Därför blir nästa steg att räkna ihop ditt BMR- värde med din fysiska aktivitetsnivå.

boxhopp

Från tabellen ska du hitta ett värde mellan 1,4 och 2,3 beroende på hur aktiv du är. Välj först värde enligt spalten fysisk aktivitet vid arbete (väl mellan spalterna uppe i tabellen, enligt det som passar bäst in på dig).

 • Väldigt lätt: stillasittande arbete
 • Lätt: Stående arbete eller lätt industriarbete, lite förflyttning
 • Moderat: Städning, köksarbete, brevutdelning
 • Tungt: Tungt industriarbete, byggnadsarbete eller lantbruksarbete

aktivitetsniva

När du valt din spalt, så väljer du spalt även från vänster (fysisk arbete på fritid), och hittar ett värde i mitten (mella 1,4 och 2,3)

 • Väldigt lätt: Nästan ingen fysisk aktivitet alls
 • Lätt: promenad, icke ansträngande cykling eller trädgårdsarbete ca 1 gång per vecka
 • Moderat: Regelbunden aktivitet minst en gång per vecka, exempelvis snabbpromenad, cykling eller trädgårsarbete eller gång till arbete 10-30 minuter per dag
 • Aktiv: Regelbundna aktiviteter mer än 1 gång per vecka, exempelvis intensiv cykling eller sportarbete
 • Mycket aktiv: Elitidrott med träning 4-5 dagar i veckan, 2 timmar per dag.

Multiplicera talet för aktivitetsnivån du fick med ditt BMR, så har du ditt rekommenderade kaloriintag per dag. Exempel på mina värden: 1333 x 1,8 = 2400. Det betyder att jag behöver äta ungefär 2400 kalorier per dag för att bibehålla min vikt.

räkna ut kaloribehov

Du kanske märker att talet är högre än du trodde? När man äter ordentlig, riktig mat så är det inte alltid en självklarhet att man ens kommer upp till de rekommenderade kalorimängderna. Därför kan det vara bra att kolla så man äter tillräckligt. Äter man däremot snabbmat eller godis blir det lätt för mycket av det goda. Så visst finns det något bra med kaloriräkning ändå.

Men som sagt, kaloriräkning är inte något man måste göra, eller som jag ens rekommenderar att man gör. Men ska du göra det, så gör i alla fall rätt!

 

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Lucka 17: Räkna ut ditt kaloribehov (för dig som gör det fel)

 1. Rakel skriver:

  Tack för detta inlägg :-) (Lite sen kommentar men kom in på det efter en googling på basalmetabolism..)

  En reflektion – jag tycker det är ett otroligt glapp i beskrivningen mellan Aktiv och Mycket aktiv och nästan ingen skillnad mellan Moderat och Aktiv.
  Moderat: mer än 1 hårdare aktivitet i veckan – kan alltså räcka med 2 gånger. Om det är det enda man gör så är frågan om det är så mycket hårdare än att varje dag ta en snabb promenad på 30 min. Känns som att det saknar en beskrivning för den som tränar varje dag men inte på elitnivå och 2 h per dag, utan kanske bara gör 45 min till 1 h i snitt per dag.
  Bara en liten reflektion :-)

  1. Lina skriver:

   Jo, jag håller med! Det är ganska stor skillnad där. Detta är bara ett sätt att få en ungefärlig uppskattning på kaloribehovet och det är inte jag som kommit på det utan skriver bara vad det finns för verktyg. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen