Stretchning för att behålla rörligheten

Stretchning för att behålla rörligheten

21.01.2013

Jag hade faktiskt ett nyårslöfte för i år, och det var att stretcha mera. Jag har alltid varit på gränsen till överrörlig, och därför har jag nästan struntat helt i stretchning i flera år. Med resultatet att benmusklera styvnat till. Inte mycket, men ändå känns det som om stelheten kan bli ett hinder i den vanliga träningen och kitesurfingen om jag inte börjar stretcha igen. Och speciellt nu när vi kitesurfar flera timmar om dagen så kan musklerna kännas stela och styva efteråt.

Så nu har jag bestämt mig för att stretcha mera. Stretchning minskar inte på träningsvärken, men det håller musklerna smidiga och ökar rörligheten. Jag har blivit tvungen att sätta ut en tidpunkt på dagen när jag stretchar, för att inte glömma det. Så efter kitesurfingen och duschen har jag nuförtiden en kort stretch-stund, då jag prioriterar rumpa, baklår, framlår och vader.

stretching ökar rörligheten

Stretching av gluteus maximus, rumpan. I denna ställning kan man jämföra och upptäcka eventuella skillnader mellan sidorna. Lönar sig att kolla, för vissa kan ha ganska stora skillnader där ena muskeln är mycket styvare än den andra, även om man inte vet om det.

Vill du veta mera i ämnet kan du läsa detta inlägg om stretchning.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

6 thoughts on “Stretchning för att behålla rörligheten

 1. anonym skriver:

  hejsan! ja har fått veta att min vänstra arm är överrörlig, vad betyder det? kan man öva bort det på nå sätt?

  1. Lina Björkskog skriver:

   Hej! Att det är överrörlig betyder helt enkelt att lederna rör sig för mycket. Dvs när armen normalt ska gå upp till 18o grader i luften kanske din går hela 190 grader. Detta beror ofta på lösa ligament, ledband, och de kan inte “spännas till” på nåt sätt. Men det du kan göra är att träna musklerna runt leden för att skydda leden, eftersom det är risk för skador vid överrörlighet. Om det rör sig om axelleden är det bra att träna utåt- och inåtrotatorerna i axeln.

 2. Åsa skriver:

  Vad säger du om diskussionen huruvida man skall vara uppvärmd eller ej innan strech?? //Åsa

  1. Lina Björkskog skriver:

   Jaa du, ingen lätt fråga och jag vill inte uttrycka mig som någon expert i området för det är jag inte. Men om man tänker logiskt så är det kanske större risk för muskelsträckningar om man som kall börjar göra långa stretchningar. Samtidigt så finns det alltid en viss risk för att översträcka sig när man stretchar varm. Men båda är okej enligt mig, bara man stretchar lagom mycket och inte som en rysk balettdansös… :P

 3. Mattias skriver:

  Hallå,
  ett tips är att göra som du gör på bilden, men ligga ner på rygg, med ena handen på foten och andra handen på knät, o sen dra hela nedre benet mot bröstet. Sträcker riktigt gott i gluteus maximus, tycker jag. :)

  1. Lina Björkskog skriver:

   Hej! Jo jag brukar stretcha på det sättet också, som är ganska lika som på bilden! Bra med variation :) Fast jag gillar att sitta så behöver man inte anstränga händerna.. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen