Bra skor för din fothälsa

Bra skor för din fothälsa

30.04.2016

Eftersom bloggtema denna vecka har varit fothälsa så har jag fått en del frågor om lämpliga skor. Vilka skor är de bästa om man vill ta väl hand om sina fötter?

De viktigaste egenskaperna för en sko som är bra för fothälsan:

 • Sko utan klack, låg i profil
 • Bred framtill
 • Tunn undertill
 • Mjuk och flexibel
 • Inga extra stöd i bottnet
bra barfotaskor

Mina favoritskor för löpning till vänster.

Barfotaskor är ett bra val för de flesta, men man ska komma ihåg att det finns många olika typer av barfotaskor idag. Välj en som känns bra och skön på din fot och som inte klämmer ihop tårna.

Skor som du ska undvika att använda: 

 • Högklackade skor
 • Smala finskor med spetsig tå
 • Converse
 • Flip-flops
Flipflops fothälsa

Flip-flops är inte det bästa valet för fötterna, även om det definitivt finns sämre val också.

Högklackade skor är på tok för smala och klämmer ihop tårna. Dessutom ökar belastningen på trampdynanan och stortåns leder. Använd därför högklackade skor så lite som möjligt. Gör det inte till en vana att använda högklackade skor.

Finskor är ofta rätt så smala i profilen. Jag tänker mig olika typer av finare herrskor som smalnar av mot tårna. De här klämmer ihop tårna så fötterna inte mår bra.

Converse är allt för smala för att vara bra för fötterna. Eftersom de är platta är det många tynglyftare som använder dem, vilket de funkar helt ok för, men eftersom de är så tjocka är det risk för att belasta fötterna fel inuti dem med t.ex. stukningar som följd.

Flip-flops känns ju nästan som att gå barfota, men de är inte bra eftersom vi ofta börjar trampa snett i dem och foten belastas då konstigt. Gå aldrig långa sträckor med flip-flops, utan ta med andra skor på väg till stranden.

Vanliga sneakers som t.ex. Vans, Nike och Adidas funkar oftast rätt så bra, men tänk på att gärna ta en nummer större så du har utrymme för tårna. Köp aldrig för små skor!

Tänk på att gå barfota när det är möjligt. Kanske du kan ha skorna bort i jobbet om du har ett skrivbordsjobb? Välj ett par bekväma och breda skor om du ska stå och jobba hela dagen.

globe skor

De här skorna tycker jag funkar bra som vardagsskor för mig just nu. Breda framtill och flexibla ovanpå, men med en dämpning så fötterna inte tröttnar när man går mycket. Dessutom i en nummer som känns på gränsen till för stor – perfekt!

 

När ska man undvika barfotaskor?

Om du går mycket ditt jobb så kan det vara skönt med en lite tjockare sula. Eftersom dina fötter inte är vana vid tunna barfotaskor kan du inte plötsligt använda den non stop utan att dra på dig skador.

Vi ska egentligen klara av att gå barfota hur bra som helst, men inte att klampa fram på asfalt i en powerwalk när fötterna inte är vana vid det. Jag skulle därför inte ta på mig barfotaskor när jag går ut på snabb promenad, skogsvandringar, på shoppingrundan eller när jag vet att jag kommer att gå mycket. Då kan det vara bra med mera dämpning för att fötterna inte ska tröttna.

Sen kan man naturligtvis träna upp sina fötter så att de tål mera belastning, och då kan man med fördel använda tunna barfotaskor eller gå barfota hela tiden.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Bra skor för din fothälsa

 1. `Birgitta skriver:

  Skulle du rekommendera dessa skor om man har hälsporre? Var finns de att köpa?

  1. Lina skriver:

   Vilka skor menar du? De som jag hade på bilden? De är från Globe / Helsinki Surf Shop :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen