Bikinifitness – eftersträvansvärt eller inte?

Bikinifitness – eftersträvansvärt eller inte?

22.08.2014

Siktar du på att delta i bikinifitness i år? Ifall inte, så känner du säkert någon som ska det? Antagligen gör du det om du tänker efter noga. Kanske inte bara en, utan flera bekanta. Vad var det som händer här – när blev bikinifitness så här populärt plötsligt?

Jag måste säga att jag lite grann beundrar de som satsar på bikinifitness. Jag beundrar deras sätt att vara så otroligt dedikerade till någonting, och de som tävlar satsar verkligen och kämpar för det. Att tävla i bikinifitness är ingen dans på rosor, utan det ligger långt, hårt arbete bakom.

MEN. Nu kommer förstås ett men. Jag skulle aldrig, aldrig någonsin börja satsa på bikinifitness. Inte bara på grund av att jag antagligen inte skulle komma så långt med mina 157 centimetrar, utan också på grund av några andra enkla orsaker.

För det första skulle jag aldrig vilja lägga träningen och kosten som prioritet ett i mitt liv. Jag skulle aldrig kunna göra mitt liv till ett inrutat schema när jag ska träna och äta. Att leva så skulle ta död på mig på några dagar. Jag vill kunna träna när jag vill, och ta vila ibland om jag inte känner för det. Om det blåser kitesurfar jag och då får styrketräningen se sig där bak. Och framförallt vill jag äta osthamburgare ibland utan att få dåligt samvete.

För det andra tycker jag att det är osunt med en sådan fixering vid mat och träning. Visst, många ser hälsosamt friska och snygga ut, men hur hälsosamt är det egentligen? Att träna regelbundet och äta rätt är ju förstås en bra sak, men jag tror att bikinifitness absolut inte passar för alla eftersom det lätt kan gå överstyr.

För det tredje tycker jag det är sorgligt att bedömas genom hur man ser ut, och inte genom vad man kan prestera. Okej, det ser ibland snyggt ut med de väldefinerade musklerna (så länge det inte är för mycket), men vad har du för nytta av det? Träna år ut och år in för att gå och flexa musklerna några minuter på en scen? Visst blir man starkare, uthålligare och allmänt mera vältränad när man tränar för bikinifitness, men redan det att träna med det målet att se så snygg ut som möjligt tycker jag är helt vrickat. Hur ska man få motivation till att träna om allt bara handlar om hur du ser ut – inte om att förbättra sig, prestera, eller koppla av eller njuta av träningen?

För det fjärde har jag aldrig gillat glittriga bikinis.

Att ha en sån kropp som tävlande i bikinifitness har (speciellt under tävling) är inget som är normalt eller eftersträvansvärt. Att se ut som en fitnessmodell är inget du ska sträva efter om du vill ha en normal, hälsosamt kropp. De fettprocenter en fitnessmodell har (framförallt under tävlingsform) är mycket lägre än det som är hälsosamt, och kroppen fungerar sällan optimalt i det läget.

Varför man vill tävla i bikinifitness övergår mitt förstånd, och jag vill skriva om detta bara för att påminna alla er läsare som ska komma igång efter sommaren att sätta upp hälsosamma mål för er själva. Visst får man gärna träna för att få synliga och starka muskler, men varför inte träna för att lära sig något, eller för att må bra också?

Som sagt beundrar jag samtidigt de som satsar på bikinifitness eftersom de är så målmedvetna och dedikerade, men tänk om man skulle satsa all denna energi på en kärleksrelation eller till sitt jobb istället – tänk så mycket man skulle få uträttat!

Ja, så här tänker jag. Hur tänker du?

bikinifitness

Samtidigt tycker jag det är befängt att säga att alla som sysslar med bikinifitness är osunda, för så är det ju inte heller. Det betyder inte heller att alla som är emot bikinifitness plötsligt är de mest hälsosamma. Bara för att jag hänger upp och ner och ser busig ut på en bild betyder inte att jag automatiskt har sunda tankesätt om träning. Det jag menar är att man inte kan döma en person endast på grund av hur vältränad man är. Hur hälsosam man är sitter nog någon annanstans än i musklerna….

Läs också: Bikinifitness – Den löjligaste sporten i världen?

EDIT 25.8: Kalle på Svett&Etikett testade på bodybuilding i 2 veckor, jag rekommenderar avsnittet som du hittar här! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

9 thoughts on “Bikinifitness – eftersträvansvärt eller inte?

 1. Kenji Claesson skriver:

  Håller med helt! Hela grejen att tävla med sin kropps skönhet är rätt fånig och gammaldags. Även om det krävs dedikering så känns det mer som att de inte hade talang nog för någon sport där man tävlar fysiskt mot varandra och har användning för sina muskler :P

 2. Charlotta Linder skriver:

  Även jag håller helt och hållet med vad du skriver. Kunde inte ha listat punkterna 1-4 bättre själv. Fler människor borde kunna genomskåda vad sporten egentligen endast och enbart handlar om sist och slutligen.. Jag ser det som djup kroppsfixering, oberoende då om det är starkt och kräver en massor av en att uppnå det man gör. Tack för ett bra inlägg!

 3. Tummen upp för ditt inlägg !

 4. Tummen upp för ditt inlägg !

 5. Lina Björkskog skriver:

  Ja, men lite så känns det faktiskt!

 6. Lina Björkskog skriver:

  Tack Charlotta! Vi tycker så lika.

 7. Sarah skriver:

  Hej! Ja, jag håller med om att de inte kan vara kul med fixering vid kosten, jag har aldrig gått på en diet och kommer jag göra det, så kommer jag ändå äta sånt som jag tycker om, en diet anpassad efter vad JAG vill och behöver äta. Men de jag inte håller med om, är att alla som tävlar i bikinfitness, att dom inte skulle ha mål med träningen annat än just att bli snygga, jag själv tränar hela tiden mot nya mål, lägger om träningen, testar nya saker, vill slå mina personliga rekord, och om jag ser ut som fan och låter som fan medan jag sliter, bryr jag mej inte i, är så säker i mig själv att jag inte behöver tänka på vad andra tycker om vad jag gör :)
  Nu till det roliga, jag har tränat 4 mån, gick all-in från början, har alltid haft synliga muskler och lätt för att hålla mej i form, utan att lyfta ett finger … Det jag fort märkte var hur kroppen blev hårdare, fick mer konturer och mår så otroligt bra när jag får ta i och får kämpa för att orka hela passet , tränar bara på gym, inget annat. Vilket resulterar i dålig kondis dock , inge vidare bra om man ska orka än mer och vara uthållig. Men hur som helst, jag går i tankarna att vilja ställa upp i bikini fitness, för att jag vill visa vad jag gjort, mitt arbete, mitt slit, sen vilken placering jag får, de bryr jag mig inte om, jag vill helt enkelt bli bedömd, och ha roligt under tiden med att just fortsätta slå mina personliga rekord. Sen är jag så pass nätt ändå, så tror inte jag Behöver gå på nån längre diet /deffning inför tävling , eller de hoppas jag iaf, för vem vill avstå en ostburgare, som även du brev , inte jag iaf :D
  Alla har inte lika lätt, de jag ändrat på sen jag började, är att helt enkelt äta MER, och se till att få i mig proteiner men även fett, för kroppen behöver även det i lagom dos. Så dra inte alla tjejer (som är som vilken annan tjej som helst btw) över samma kam vad gäller mat och träning etc, tror inte någon som endast tränar för att bara se snygg ut på en scen i två min, tror inte en sån person skulle klara av jobbet som krävs, för väldigt många iaf. Då skulle man ge upp när mjölksyran sätter in, gråta och gå hem typ…
  Jag är 30 år , har en dotter, fem husdjur och lever i en liten stad ihop med sambon, och jag är bara en i mängden som älskar att träna och vad de ger mej både fysiskt och psykiskt, jag anser att de ( inte alla, och kanske inte du) som talar om fitness som nåt som skulle endast vara för att bara visa upp sej, att all träning bara handlar om de och inget annat, har fått en bild av finess som något som bara pantade människor håller på med, alla är inte lika och lever inte endast för att få en snygg kropp… Jag anser att min kropp är jättefin , men när man upptäcker att kroppen klarar saker som Man aldrig förut upplevt, så får man en kick, och jag vill inte endast tävla med mig själv år ut och år in , jag vill se hur långt jag kan komma , dock inte överdrivet mycket muskler… Och sen finns de fler som faktist tränar maniskt, både spinning , löpning etc, som har problem på riktigt med att dom ska se ut på ett visst vis, men som aldrig kommer någonstans annat än att vara spinkiga rent utsagt… Har alltid vart spinkig själv, men har lyckats lägga på mej lite mer, och fått lite lite höfter, så träningen för mej ger mer form på kroppen och jag ökar i vikt dessutom, vilket jag är glad över! Men ser ändå fit ut , enligt andra iaf, så jag tror mer och mer på det själv! De blev långt de här, men var tvungen att beskriva mitt sätt att tänka, hur jag ser ut , utan att gå på diet, utan att träna annat än styrke.. Och jag mår hur bra som helst, och doktorn har inte skickat mig till psyk, inte än iaf, så att tävla i bikini fitness först och främst, är en rolig grej och en boost att få göra något helt nytt ! Men alla tänker olika, och tur är väl de, lycka till med träning och med allt vad du än väljer på livets väg ! Mvh (sorry för novellen)

  1. Lina skriver:

   Hej Sarah och tack för din novell! Jag uppskattar att höra din historia och jag förstår dig helt och dina resonemang! Jag förstår att ni som tränar bikinifitness också har annat i livet än just träningen och kosten, men själva bikinifitness som gren är ju ändå som den är och den kan man inte komma ifrån oberoende av hur härliga ni människor är som tävlar. Roligt att höra att bikinifitness funkar så bra för dig! Tack ska du ha och lycka till du med! :) Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen