Välj rätt vikt på hantlar som tjej – Glöm inte detta!

Välj rätt vikt på hantlar som tjej – Glöm inte detta!

30.06.2016

Vet ni vad jag har gjort idag? Jo, jag har tränat på gym! Ett riktigt traditionellt gympass utan crossfit, dessutom. Det var ett tag sen sist, men var verkligen jättekul! Jag älskar att träna så här. När jag har lust för något då gör jag det, och har jag inte lusten så hittar jag på något annat istället. Jag har oftast motivation till att träna när jag varierar mig och alltid tränar det som är roligt.

Vikt på hantlar

De hantlar jag tränade med idag var bland annat en mini två kilos vikt till sidolyft (reverse flyes) och en tung 15 kilo för hantelrodd.

Vikt på hantlar

Varför visar jag de här hantlarna då? Jo, jag tänkte att vi behöver diskutera lite om hantelvikt, d.v.s vilken vikt på hantlar man ska använda vid styrketräning.

Det finns ett väldigt vanligt fel som jag ofta ser på gymmet, speciellt bland kvinnor. Det är att man bestämmer en viss vikt på hantlar man ska träna med och så kör man ungefär den vikten i alla övningarna.

Fel, fel fel!

Olika övningar kräver olika tunga vikter, och olika muskelgrupper kräver olika tunga vikter.

För att hitta rätt vikt på hantlarna för en viss övning så behöver man testa sig fram – aldrig gissa att det är samma vikt som i förra övningen eller som grannen tränade med.

“Om du precis orkar göra dina repetitioner till slut med en bra teknik, så har du rätt vikt på hantlarna”, har du kanske hört sägas. Och det stämmer!

Men våga följa det här superbra rådet och verkligen ha så tunga vikter på hantlarna att du måste kämpa de sista repetitionerna. De finns redan allt för många minuter och timmar som slösas bort i gymmet på grund av allt för lätta vikter där musklerna knappt får något motstånd.

frontböj hantlar

Köpa endast ett par vikter – vilken vikt ska man välja?

Jag har också märkt att det bland mina pt-online-kunder är vanligt att ha ett par hantlar hemma i viktklassen runt 1-3 kilo, vilket egentligen är en rätt så värdelös vikt. Det finns inte många styrkeövningar som du kan göra med de vikterna – och 1,5 kg s vattenflaskor funkar oftast lika bra i såfall.

Ska man bara ha ett par vikter så ska de gärna passa övningar som roddövningar, militärpress och benövningar – som kanske är de viktigaste basövningarna att få mera motstånd till enligt mig. I såna fall passar det kanske bättre med en vikt på hantlar runt 6-8 kg istället.

Hantlar för styrketräning hemma

Ett hantelset där du själv kan välja vikt är också en riktigt bra idé. De är perfekta för styrketräning hemma och passar till många olika övningar. Nackdelen är att du inte kan byta snabbt mellan olika vikter, men det brukar funkar bra med dem ändå, tycker jag. Exempelvis Sportamore har ett prisvärt hantelset upp till 9 kg för 349 kr / 35,90 € – obs, pris per hantel. (affiliatelänk)

Så strunta i alla skräpartiklar i träningstidningar som handlar om hur du väljer vikt på hantlar, beroende på hur mycket du tränat tidigare. Den enda som kan bestämma rätt vikt är du själv, genom att testa dig fram.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen