Styrketräning för tjejer – 3 myter och 5 tips

Styrketräning för tjejer – 3 myter och 5 tips

18.04.2016

Hur ska tjejer egentligen styrketräna? Vad ska man tänka på och vilka myter ska man undvika? Låt oss krascha tre myter och istället fokusera rätt när det kommer till styrketräning för tjejer! 

1. Du får inte långa, slanka muskler av flera repetitioner

Träna med flera repetitioner och lägre vikt för att få långa, slanka muskler, har du kanske hört. Detta är en myt. Det finns inga muskler som blir längre eller slankare när man tränar på ett visst sätt, utan muskeln växer bara helt enkelt. Antingen växer de eller inte – och bästa sättet att få musklerna att växa är inte via högrepsträning.

Styrketräning tjejer

Det finns ingen orsak till att enbart träna högrepsträning som tjej!

2. Tung styrketräning ger inte stora, manliga muskler

För att få snygga, vältränade muskler så behöver du våga använda en tyngre vikt och gå ner i repetitionerna. Skippa seten om 15-20 repetitioner och våga träna med även tyngre vikter. Du får inte stora, bulliga muskler bara för att du tränar med t.ex 4-10 repetitioner, utan det du får är både starka och snygga muskler.

Att bli väldigt muskulös som tjej är extremt svårt och inget man gör i misstag. Styrketräning för tjejer behöver därför inte skilja sig från killarnas träning, även om vi ser olika ut i slutändan.

Kvinnor har lägre muskelprocent än män, framför allt i överkropp, och har därför svårare att bygga muskelmassa och styrka, vilket är ännu en orsak till att träna lite hårdare styrketräning som kvinna!

3. Man måste inte träna cardio för att bränna fett

En vanlig missuppfattning bland tjejer är att man måste springa och träna en massa cardio för att minska i fettprocent. Därav alla upptagna crosstrainers och löpband på gymmet. Men riktigt så är det inte. Det är främst genom kosten som du påverkar din fettprocent. Med styrketräning kan du dessutom öka din viloförbränning, eftersom större muskler behöver mera energi.

Såklart påverkar cardion också (och det är förstås bra med cardio också för konditionens skull), men det är nog enklare att påverka sin fettprocent genom kosten än genom konditionsträning.

styrketräning för tjejer

Springa som en tok för att bränna fett? Njae…

Det finns alltså många orsaker till att våga tung styrketräning som tjej. Var inte rädd för de tunga vikterna och skivstängerna på gymmet. Styrketräning ger dig dessutom en stark kropp med minskad risk för skador. 

Styrketräning för tjejer – träna detta!

 • Höftstabilitet (speciellt om du har knäproblem)
 • Bålstabilitet (speciellt om du varit gravid)
 • Överkropp (eftersom vi har svårare att bygga muskler där)
 • Explosivitet (tjejer är generellt sett mindre explosiva än killar)
 • Träna barfota eller i barfotaskor (viktigt för dig som går i högklackat ofta)

Ett sista tips ännu till dig som styrketränar som tjej, är att fundera över din målbild du har i bakhuvudet. Du kanske ser den där välsvarvade bikinifitnessmodellen på tidningsomslaget, men det du inte ser är en sjukt låg fettprocent som kroppen kanske inte alls är bekväm med (som modellen efter en hård diet svultit sig till i några dagar). Vi tjejer behöver lite mera fett på kroppen än killarna för att må bra.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

5 thoughts on “Styrketräning för tjejer – 3 myter och 5 tips

 1. Maria skriver:

  Väldigt bra inlägg! Själv försöker jag nu bli starkare (musklerna får mer än gärna synas för min del) och GÅ UPP i vikt, alltså både i muskler och lite i fett, eftersom jag tror min fettprocent blivit för låg efter ofrivillig viktnedgång.. Vet inte riktigt vilken strategi som är bäst, men jag försöker styrketräna minst 3 ggr i veckan och äter så mycket jag känner att jag kan trycka i mig, försöker få i mig extra protein samt väljer produkter med högre fetthalt (t.ex. helmjölk istället för lättmjölk). Går jag inte upp i vikt av det blir jag tokig :D

  1. Lina skriver:

   Det låter som en bra strategi! Mycket styrketräning och mycket mat. Det är den totala mängden mat som är viktigare än vad du stoppar i dig, så du hamnar på ett överskott. Det blir säkert bra, bara du ger det lite tid! :)

 2. Karolina skriver:

  Så bra inlägg Lina!! Blir så glad av din blogg och attityd. Så sund och härlig!

  1. Lina skriver:

   Tusen tack, Karolina! Roligt att höra! :)

 3. Carina Salo Jönsson skriver:

  Hej
  Undrar bara hur jag kommer vidare i min träning, tränat på gym i många år men är nu 56 och jag börjar nog komma in i övergångsåldern, då ämnesomsättningen sjunker och har svårare med vikten. Just nu tycker jag inte det händer ngt !! när jag tränar. Sköter kosten noga men får ingen effekt. Provat att byta övningar osv men ….. frustrerande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen