Topp 5: bästa maskiner på gymmet

Topp 5: bästa maskiner på gymmet

08.10.2014

Nu var det dags för del två om träning med fria vikter VS träning i maskiner. Vilka maskiner på gymmet är de bästa?

På mitt crossfit-gym finns inga maskiner alls, så därför tränar jag aldrig i maskiner längre. Att träna med fria vikter är smartare och effektivare, som jag skrev om nyligen. Men ibland använder jag faktiskt maskiner med mina kunder, även om det är sällan. Men vilka maskiner på gymmet är de bästa? När ska man använda maskinerna och när ska man låta bli?

De bästa maskinerna på gymmet

Här kommer min lista på topp 5 maskiner på gymmet, enligt mig själv.

1. Latsdrag

Latsdrag är en bra övning som involverar samma muskler som i chins – rygg, biceps och axlar. Skillnaden är att du inte använder bålen lika mycket. Latsdrag är en bra övning för att bli bättre på chins eller för att träna sig till en bra hållning.

Men förstås är chins ett bättre alternativ för de flesta om du också har den möjligheten.

Latsdrag kan vara bra för exempelvis nyblivna mammor med svag bål, eller för lära sig kontrollera skulderbladen för att kunna göra chins rätt.

latsdrag bra maskiner på gymmet

2. Roddmaskin

Roddmaskin är egentligen rätt så lika som latsdrag, och du jobbar med samma muskelgrupper. Rodd i maskin är bra för den som vill träna sig till en bra hållning i en enkel övning.

Ett bättre alternativ till roddmaskin är exempelvis rodd i TRX eller framåtlutad rodd, men dessa övningar är svårare eftersom de även involverar bål en hel del. Rodd i maskin är därför bra för nybörjare som vill få muskelkontakt direkt utan extra krångel.

rodd maskin gym

3. Drag-vad-den-nu heter-maskin

Jag vet inte vad den här maskin-grejen heter, men det jag menar är en draghiss som är en enkel maskin med ställbart handtag. Du kan ställa in om motståndet ska komma uppifrån eller nerifrån och kan jobba med många olika muskler. Den här maskinen är riktigt bra till olika rehabiliteringsövningar, där man jobbar med stabiliserande muskler. Bra exempelvis för axelrotationer och inre magmuskler.

Men att stå och pumpa en muskel i taget i denna maskin är ju förstås inget som jag skulle rekommendera. Istället för exempelvis tricepspress i denna kan du göra armhävningar eller bänkpress. Men vill man träna musklerna isolerat har man väl hittat rätt, antar jag.

 

bästa maskiner på gymmet

4. Chins-maskin

En chins-maskin är en sån där du gör chins med lite hjälp underifrån. Det vill säga plattan du står på tar bort lite av din vikt så att det blir lättare att göra övningen. Om man inte kan göra chins utan hjälp så är denna maskin bra för att lära sig övningen. Men man får komma ihåg att faktiskt ha så lite hjälp från maskinen att man orkar bara några repetitioner. Nackdelen med de här maskinerna är att de ibland inte ger tillräckligt stor eller fel rörelsebana (som exempelvis på bilderna under).

Ännu bättre är att göra chins med gummiband (som vi bland annat gör under crossfit-passen), men maskinen kan kännas som ett säkrare alternativ för nybörjare.

chins maskin gymmet

5. Benpress

Benpress är en bra övning som involverar samma muskler som vid en knäböj, och därför får övningen vara med på listan. Men om du har möjlighet så rekommenderar jag att göra vanliga knäböj på golvet, för kontakten med golvet ger en bättre muskelkontakt och snabbare resultat. Benpress i maskin är helt enkelt ett sämre alternativ på knäböj.

En fördel med benpress i maskin är exempelvis om man vill träna benen skilt för sig med mycket vikt på, för att utjämna eventuella skillnader i muskelstyrka mellan benen. Och även här behövs inte lika bra bålkontroll vilket kan vara en fördel för vissa.

benpress maskin på gymmet

Det var de bästa maskinerna på gymmet, enligt mig. Övningar med fria vikter eller kroppsvikt är för det mesta att föredra, men nu som då kan en och annan övning i maskin vara riktigt bra. Men så länge man strävar efter att slippa maskinerna och söka reda på hantlarna och skivstängerna så är man på god väg!

Har du någon maskin som är din favorit på gymmet och som du inte vill träna utan? 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

3 thoughts on “Topp 5: bästa maskiner på gymmet

  1. Kenji Claesson skriver:

    En du inte nämnt men som jag tycker är grymt bra är cable cross. Även om man känner sig lite fånig för det är alltid en bautastor spegel vid den som gör att man känner sig som en spännis :P

  2. Lina Björkskog skriver:

    Det har du rätt i, den är ju faktiskt helt okej den med. Fast den kan säkert räknas till den där vad-den-nu-heter-maskinen.. :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen