SMR- utrustning: Foam roller

SMR- utrustning: Foam roller

10.05.2013

I inlägget om Self Mysofascial Release (SMR) skev jag om hur muskelfascian inverkar på muskelfunktionen och hur man kan förbättra kvaliteten och flexibiliteten på muskler och muskelfascian genom denna SMR-stretchning, eller SMR-massage som det också kallas. Det som jag ännu glömde berätta om är vilken utrustning som man kan använda, så här kommer lite info om vad du behöver för att kunna göra SMR-massage.

Man kan använda sig av lite olika redskap vid SMR-stretchning, och här skriver jag om några av de vanligaste. Jag sökte runt på nätet för att man enkelt ska kunna klicka hem det man behöver, men märkte att efterfrågan är stort när lagren är slut på många ställen. Men dessa nedan borde finnas i lager! Utrutningen kommer från Träningspartner.se och Halens.se.

Massageroller för SMR-massage

En massageroller är en slags foam roller på en pinne som snurrar. Med en sån här massageroller bestämmer du själv hur stort tryck du vill ha medan du rullar den den med båda händerna. En massageroller används framförallt till att minska spänningar i lår, underben och nackapartiet.

Massageroller från Träningsparter.se; 316 kronor – >GoFit Massageroller

massageroller SMR

 

Foam Roller för SMR-massage

En foam roller är det allra vanligaste redskapet för den som vill SMR-stretcha och massera sina muskler. En foam roller används oftast så att du för din egen kroppsvikt över den och får på så sätt extra tryck till det önskade området. En foam roller används till hela kroppen, och är framförallt perfekt för ben, rumpa och rygg.foam roller smr-massage

 

Foam Roller 1– Barrel Roller med bra kvalitet från Träningspartner.se; 649 kronor – >Barrel Roller

Foam Roller 2– Tube Roller med räfflade ytor från Halens.se; 499 kronor – > Tube Roll

Foam Roller 3– Mjukt material och smidig att använda för de flesta muskler Halens.se; 349 kronor – > Pilates Short

Foam Roller 4- smidig och liten variant från Casall, Halens.se; 299 kronor ->Small Foam Roll

 

Liten boll för massage för triggerpunkter

Om man har vissa områden som är extra ömma och stela, kan man behöva ha en mindre boll för att få ett större tryck på området. Används med kraftigt men behagligt tryck för att massera triggerpunkter i hela kroppen. Små bollar kan också användas till att massera underarmar, bröstmusklerna, nacken, undersidan av fotsulorna och händerna.

Taggig massageboll för triggerpunkter från Halens.se; 69 kronor ->Massageboll

handmassage boll

Psst! En vanlig tennisboll fungerar också bra för att komma åt små områden, fast taggarna på en massageboll kan vara extra sköna.

Massage av nacke och rygg

För att massera trötta muskler och spänd muskelfascia i nacke och rygg är ett bra sätt att massera med dessa massagebollar, så att de två bollarna masserar musklerna bredvid ryggraden, som ofta är trötta av överbelastning.

Taggig massagepinne att använda på din partner eller för din egen nacke från Halens.se; 249 kronor -> Handmassage Roller

handmassage två bollar

Två ihopklistarde bollar att använda för tryck på hela ryggradens muskulatur från Träningspartner.se; 299 kronor ->Accupoint Massager. Används med tryck när du ligger på rygg och är ett utmärkt sätt att avslappna spända muskler och triggerpunkter i hela ryggen!

Massagebollar för ryggen

Dessa är de vanligaste produkterna som man använder vis SMR-stretchning. Och om du är osäker på hur du ska utföra SMR-stretchning får du grundliga förklaringar i boken Sportmassera själv med redskap, som du hittar här! På Halens hemsida hittade jag också några videon som gällde framförallt SMR-stretchning för benen, du hittar dem här.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

7 thoughts on “SMR- utrustning: Foam roller

 1. Tony Enlund skriver:

  ytterst bra sätt att öka mobiliteten i ryggen med foamrollern och "bollarna" :P dock behöver dom inte vara så dyra, en rinkbandyboll för några euro duger huuuur bra som helst :)

  1. Lina Björkskog skriver:

   Håller med! Rinkbandyboll är kanske ännu bättre än en tennisboll eftersom den är lite hårdare!

 2. Kolla mobilitywod och Rogue fitness för de bästa instruktionerna och en del redskap. Men ja håller med Tony Enlund, som roller duger ett 110mm avloppsrör och som "dubbelboll" dvs en peanut kan man tejpa ihop 2st tennisbollar :)

  1. Lina Björkskog skriver:

   Ok, tack för tipset! :) Det går bra att fixa själv också, och att sätta två tennisbollar inuti en strumpa har jag också hört att fungerar hur bra som helst!

 3. …och den ultimata (vad ja ha hört av mina vänner, har själv inte köpt den ännu) boken om rörlighet, effektiva rörelsemönster, rätta ställningar, flossing (typ SMR) och övrig kroppsvård som man utför på sig själv :)

 4. Jacko Jackonelli skriver:

  Hej, här hittar du det mesta som fungerar för SMR, floss band(!) , Peanut roller för 199kr, lacrossebollar, Rumble Roller och foam rollers! Sen är det bara att gå in och grotta på Mobilitywod.com ……/Jörgen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen