SMR – Avslappning av muskelfascian

SMR – Avslappning av muskelfascian

08.05.2013

Self Myofasial Release – vad är det? Begreppet Self Myofascial Release (SMR) dyker upp här och där nuförtiden, men det kan vara svårt att få ett grepp om vad det egentligen handlar om. Jag ska förklara lite vad det är och när man behöver använda sig av SMR.

Myofascia är en typ av bindväv som omligger alla muskler. Den här muskelfascian är mycket stark och flexibel och är inte bundet till någon skild muskel utan kan ses som en stor bindväv över kroppen (tänk en våtdräkt) utan början eller slut. I och med detta kan man exempelvis få bättre rörlighet i baklåren endast med att behandla fascian under fötterna. I normala fall är muskelfascian avslappnad och mjuk, och dess uppgift är att hjälpa till en god hållning och att upprätthålla god flexibilitet i muskler och rörelseomfång i leder.

Men denna muskelfascia kan skadas av tillexempel trauma eller överansträngning av dålig ergonomi eller ensidiga rörelser, och blir då stelt och tappar en del av sin funktion.  Ifall muskelfascian är skadad så kan man få symptom såsom ont i muskler, dålig hållning och inskränkt rörlighet.

Self Myofascial Release är en avslappningsmetod för muskelfascian som man kan göra själv. Detta görs ofta med olika rullar och bollar som redskap som görs i kombination med tryck och rörelse för att minska spänningar och öka rörlighet i både fascian och musklerna. För att göra detta krävs en del kunskap i ämnet, så man vet på vilket sätt man gör SMR.

Bokrecension om Sportmassera själv med redskap

Om du är intresserad att lära dig hur du kan göra SMR så rekommenderar jag boken Sportmassera själv med redskap, vilken är en svensk guide av Erik Börjesson som är idrottslärare, massör och personlig tränare. Jag har läst boken (som egentligen är ett ganska tunt häfte) och tänkte dela med mig av mina åsikter om boken.

sportmassera själv med redskap

I boken kan man bland annat läsa om att kvaliteten på våra muskler är viktig. Det är sedan länge känt att en muskel med dålig elasticitet är i större grad utsatt för skador än en muskel med bra kvalitet. Det är alltså viktigt att stretcha – men räcker enbart stretchning? Författaren jämför en spänd muskel med ett gummiband med en knut. Ifall man stretchar detta gummiband blir knuten bara hårdare, och vi får motsatt effekt. Samma gäller med våra muskler, och man bör man satsa på att lösa upp muskelknutan och oelastiska punkter med SMR-tekniken där man jobbar med tryck på det ömma området istället för att endast stretcha som vanligt.

Att strecha en spänd muskel är som att dra i ändarna på ett gummiband med en knut på – knuten blir bara ännu svårare att få upp.

I boken får du ett ingående träningsprogram att följa för dig som vill testa på SMR – eller sportmassage som författaren kallar det. Du hittar sju färdiga träningsprogram som är gjorda för löpare, golfspelare, fotbollsspelare, cykling, racketsporter, crossfit-utövare och för de som har stillasittande arbete. Om du inte vill följa något program utan bara vill stretcha en viss kroppsdel så hittar du också utförliga beskrivningar.

Det jag saknade i boken var en noggrannare beskrivning om vad SMR egentligen är, det vill säga mera om själva muskelfascian. Jag tycker det vore intressant att veta hur fascian påverkas vid vilka rörelser, och så vidare. Men det är väl egentligen överkurs. För dig som helt enkelt vill ha tips om hur du kan öka muskelflexibiliteten och -kvaliteten på bästa sätt så får man riktigt bra tips i boken.

Om du är intresserad av boken Sportmassera själv med redskap så hittar du boken på Adlibris för 174 kronor. Klicka här för att shoppa hem den!

sportmassera själv SMR

Ett exempel på en övning som kan göras med foamroller, eller vattenflaska som jag använder på bilden.

Jag använder mig att den här rull-tekniken själv ibland, till exempel för min krångliga ITB-sena som ger både besvär i höften och i knäet. Det blir absolut effektivare än vanlig stretchning, eftersom du jobbar med tryck vilket preciserar och påverkar muskel på djupet. Jag har också fått lite andra tips från boken, och använder ibland SMR-tekniken för speciellt rumpa, framlår och baklår som har en tendens till att sträckas vilket tyder på dålig muskelkvalitet.

Vem rekommenderar jag SMR åt?

SMR kan användas av alla, men jag skulle rekommenderar det speciellt åt den som har problem med stela och ömma muskler eller muskler som lätt sträcks. För den som inte har något speciellt problem så är det bra att i förebyggande syfte gå genom kroppens muskler med SMR-tekniken nu som då – lite så där som en besiktning av den egna kroppen och muskelkvaliteten.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

6 thoughts on “SMR – Avslappning av muskelfascian

 1. Sandra Råholm skriver:

  Kiva inlägg, ska ta o kolla upp dendär boken! Studerar själv fysioterapi och har faktiskt funderat på att fördjupa mig lite i denna fascia-värld, har varit på några anatomy trains föreläsningar, ska kanske gå skolningen också.. Denna bok kan vara bra just för det rent praktiska, tack för tipset!
  http://www.summersandra.blogspot.com

  1. Lina Björkskog skriver:

   Aha, låter superintressant! Jag vill också gå på såna skolningar! Du får berätta här sen vad de sa på solkningarna, haha ;)

 2. Annette Salander skriver:

  Hej! Intressant många pratar om den! Vad kostar massage rullen!
  Ha det gott
  Annette

  1. Lina Björkskog skriver:

   Ja vet faktiskt inte vad de kostar, jag kanske kunde göra ett fortsättningsinlägg på utrusting som behövs? Ska se vad jag hittar på nätet! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen