Stretchning av ITB

Similar Posts

16 Comments

 1. Tack, tack, tack, TACK och återigen tack! Jag har sedan i början av året inte kunnat springa pga löparknä, och googlat lösningar titt som tätt, men hittade hit först nu. Den första sidan där det inte står att jag måste ha en sjukgymnast!
  Nu ska jag börja stretcha!

 2. Varsågod och så kul att du hittade hit till slut! :) Nej, jag tycker att man kan börja själv med träningen och om det inte hjälper kan man söka upp en sjukgymnast. Stretchningen brukar ofta hjälpa långt, men läs vidare om andra sätt att behandla löparknä också (du hittar en länk dit i början av inlägget). Jag rekommenderar att du gör någon av styrkeövningarna för höften också, för problemet (speciellt för kvinnor) ligger ofta i för svaga höfter. Lycka till och hoppas du slipper ditt löparknä! :)

 3. Tack! Äntligen har jag fått ett namn på vad jag har haft problem med i flera år i mitt vänster ben…. haft vansinigt ont till och från. Eftersom jag har värst ont i utskottet högst uppe på låret och inte så mycket på utsidan knät och det har strålat ner i ankeln, vid ett par tillfällen har benet bara vikit sig. Går regelbundet på massage och har även provat kiropraktorn, naprapat men ingen har kopplat det till löparknä. Så nu ska jag träna upp mina höft muskler fortsätta stretcha och testa stötvågsbehandling.

 4. Varsågod! Testa övningarna under några veckor för att se om det blir bättre! Stötvågsbehadling låter också bra. Hoppas du slipper besvären snabbt!

 5. Varsågod! Testa övningarna under några veckor för att se om det blir bättre! Stötvågsbehadling låter också bra. Hoppas du slipper besvären snabbt!

 6. Här ska stretchas! Köpte nya dojjor, formgjutna sulor och brallor som kramas och tänkte mig inte för utan kastade mig ut i spåret som vanligt… Asså, byxorna är nog oskyldiga men efter en halvmil sa det bom-stopp och knät tjöt ifrån. Blev till att linka hem. Jag är nybörjare i spåret (satte försiktig fart i våras) men ville belöna mina framsteg med nya lite bättre skor att komplettera med. Men. Gick ju inte så bra.

  Så jäkla glad då att jag hittade hit! TACK på förhand!

  ps. ska snoka vidare här. känns som du skriver massa nyttigt!

 7. Hjälp! Jag får det inte att sträcka på rätt ställen tror jag… jag är inte tillräckligt erfaren för att förstå :( ska det stretcha på utsidan eller på insidan av benet? Och i den mellersta övningen, är det det främre benet som är det onda eller det bakre… sorry, jag är så korkad på sånt här! :(

 8. Ullrika Hedberg Det är på utsidan av låret det ska kännas, alltså på samma ställe där du har ont om du har löparknä. Och den nästsista övningen ska kännas i det bakre benet :)

 9. Ah tack! Fast ser att jag skrev slarvigt, menade den mellersta benbilden (inte rumpan)! Dvs den andra bilden men nu tror jag att jag fattar! Jätterack för hjälpen!
  PS. Har läst jättemycket hos dig, bl a om barfotalöpning, å fått massor av inspiration. Det visar sig att jag instinktivt har gjort nån slags egen variant av löpningen eftersom jag tar korta steg, försöker landa under kroppen och tänka på frånskjutet. Har gamla diskbråck jag är väldigt rädd om – eller hur jag ska skriva ;)

 10. Det finns ytterligare en stretch som varit nyckeln för mig! Jag har provat andra utan effekt.
  Jag gör ett vanligt utfall och stannar där så att framsida höft stretchas på ena sidan. Sedan pressar jag snett utåt sidan för att träffa Tensor Fasciae Latae så att denna stretchas. Håller någon minut minst. Byter sida så att det blir jämvikt. Upplever att ena sidan alltid blir mer spänd än den andra.
  Detta tillsammans med framfotslöpning har hjälpt mig att bli av med löparknä.
  Tack för bra skrivna inlägg.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tensor_fasciae_latae_muscle

 11. Det finns ytterligare en stretch som varit nyckeln för mig! Jag har provat andra utan effekt.
  Jag gör ett vanligt utfall och stannar där så att framsida höft stretchas på ena sidan. Sedan pressar jag snett utåt sidan för att träffa Tensor Fasciae Latae så att denna stretchas. Håller någon minut minst. Byter sida så att det blir jämvikt. Upplever att ena sidan alltid blir mer spänd än den andra.
  Detta tillsammans med framfotslöpning har hjälpt mig att bli av med löparknä.
  Tack för bra skrivna inlägg.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tensor_fasciae_latae_muscle

 12. Jag har opererat mig för mortons på h fot jan-19. Började använda barfotaskor i somras. Tog promenader och i sep ngn jogg. Fick jätteont i v höft efter joggen. Har även haft mket ont i nacke och huvudvärk under hösten. Har gått hos en osteopat sedan i somras, men han vet inte vad han ska göra m höften. Börjat gå hos en man som ger mig akupunktur, koppar mig och jag får kinesiska örter i form av tabletter.( Har inflammation i den.) Osteopaten och ”Örtmannen m akupunktur samarbetar)
  Huvudvärk har blivit bättre. När jag tar promenader känner jag av i höften. Har haft ont i den t och från även förut.
  Finns ngn stretchövningar?

 13. @Erika Jansson: har du fått ordning på problemen? Jag hade mortons neurom i vä fot och har sedan dess haft problem i hö höft. Min teori är att jag började supinera med hö fot för att minska tyngden på vä fot och därför har spänningar uppstått i hö it band och andra muskler däromkring. Bara en tanke att det kanske är samma för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *