Träning på crosstrainer

Träning på crosstrainer

28.08.2012

Johanna frågade: Hej där! Det är första gången jag kikar in här i din blogg och jag måste säga, den är inspirerande! Jag har en fråga, jag har nyligen börjat på gym ( ca 3 veckor sedan) och jag har fattat tycke för crosstrainern och jag tycker att den är bra för mig. Men hur bra är en crosstrainer egentligen? Vad får man ut av den? Vilken nivå/motstånd man ska köra på och hur länge? Jag har kört lite olika, ibland blir det 20-30 min på nivå 17 och idag körde jag 60 min på nivå 17. Kan man gå ner 10 kg genom att äta sunt och köra crosstrainer blandat med lite arm, mage och ben övningar på gymmet?

För jag har ett mål och det är att få “mindre lår”  och bli mindre i midjan men jag vet inte vad jag ska göra? Jag försöker äta hälsosamt (undviker godis, läsk, kakor osv). Jag vet att man inte kan punktförbränna fett men jag vill så gärna få bort dessa lår så jag kan få på mig “dröm jeansen”.  Jag är ganska ung också så jag vill inte “förstöra” kroppen.
Skulle du kunna ge tips på vad man ska äta och det här med kalorier, hur funkar det? Hur mycket kalorier bör man äta och om man vill gå ner 0,5 kg i veckan hur mycket kalorier ska man göra av med då? Jag tycker verkligen träning är roligt!
Ha det fint, kram

Svar: Hej Johanna! Vad roligt att du gillar träning och crosstrainern! Crosstrainer låter som ett riktigt bra sätt att träna på, och om du gillar det så tycker jag absolut att du ska fortsätta. Crosstrainer är bra eftersom den höjer pulsen, vilket är ett måste om du vill förbränna och gå ner i vikt genom träning, samtidigt som belastningen på leder är väldigt låg, vilket gör träning på crosstrainer till riktigt bra och skonsam träning. Det är svårt att säga en exakt nivå att träna på, eftersom olika maskiner har olika nivåer. Försök hitta en sån nivå som känns tuff, men som du orkar genomföra tills slutet av passet. Jag rekommenderar att du kör intervaller i crosstrainern, eftersom det är super för både konditionen och för fettförbränningen.

Har du inte ännu någon crosstrainer? Här hittar du många bra alternativ!

crosstrainer träning

Tips på intervallträning på crosstrainer:

För att kunna träna på rätt nivå använder vi oss av en Borgs skala, för att uppskatta den upplevda ansträningsnivån. Märk att nivå 20 är en sådan nivå som en vanlig motionär troligen aldrig upplever, och en normal träningsnivå ligger på runt 11-17.

 • 6) Ingen ansträngning alls (du rör inte på dig alls)
 • 7)
 • 8)
 • 9) Mycket lätt (som en kortare promenad i sin egen takt)
 • 10)
 • 11) Lätt
 • 12)
 • 13) Något ansträngande (du kan fortsätta utan större besvär)
 • 14)
 • 15) Ansträngande (arbetsamt, du är trött men kan fortsätta)
 • 16)
 • 17) Mycket ansträngande (en mycket stark påfrestning, du kan fortsätta men måste ta i mycket kraftigt och känner dig mycket trött)
 • 18)
 • 19) Extremt ansträngande (ofta den allra största ansträngning du nånsin upplevt)
 • 20) Maximal ansträngning

Ett intervallträningspass på crosstrainer skulle kunna se ut såhär:

Uppvärmning:

 • Värm upp 10 minuter på nivå 11-13
Upprepa tre gånger:
 • Träna två minuter på nivå 14
 • Träna två minuter på nivå 15-17
 • Lugnare “vila” två eller tre minuter på nivå 11
Nedvarvning:
 • Värm ner i 5-10 minuter efter passet i lugnt tempo på nivå 9-10

Här hittar du en bra och billig crosstrainer från Gymgrossisten!

Angående maten rekommenderar jag en lågkolhydratskost, eftersom det har visat sig vara det mest effektiva och enligt mig själv också det som man mår bäst av. Jag kan inte säga något visst kaloriantal, och tycker inte att du ska räkna dem heller. Kör istället på att äta mycket protein, fett och grönsaker. Kombinera denna nya matändring med intervaller och dina vanliga pass på crosstrainer och basövningar i styrketräning så tror jag absolut att du kan få riktigt fina resultat! Lycka till och kom ihåg att njuta av träningen och endorfinerna i kroppen efteråt!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Träning på crosstrainer

 1. oskar grönvold skriver:

  om man är vegetarian kan denna tränings programmet oxå funka för en nybörjare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen