5 orsaker till att springa lopp trots dålig kondition (Eugmo Trail Run 2018)

5 orsaker till att springa lopp trots dålig kondition (Eugmo Trail Run 2018)

28.08.2018

Jag sprang loppet Eugmo Trail Run igår. 12 kilometer terränglöpning på traktens finaste och bäst skötta vandringsled. Nån kanske undrar varför jag vill springa i ett litet för högt tempo med massor av folk mitt i en skog, med leran upp till knäna – och dessutom betala för det? Jo, det ska jag berätta.

Här är 5 orsaker till varför du borde anmäla dig till ett lopp – även om du har dålig kondition! 

1. Det är roligt att springa tillsammans med andra.

Det är en härlig uppsluppen stämning på startplatsen innan ett lopp ska dra igång. Folk är fokuserade men förväntansfulla och ute i spåret är det en fin omväxling från den vanliga löpningen. Jag menar, hur ofta springer man hundra personer på rad över fältet? Det ger en extra kick som motiverar lite extra!

2. Du behöver inte alls fundera över ruttvalet.

Du kan enkelt följa markeringarna för rutten. Speciellt på terränglopp är detta sån stor bonus. Bara att koncentrera dig på att springa och njuta utan att vara rädd för att springa fel!

3. Du får ett riktigt bra högintensivt träningspass!

Se inte lopp som en tävling mot andra utan som ett riktigt bra träningspass där du utmanar dig själv. Det är bra att nu och då springa i snabbare tempo som variation. Och det är bara hälsosamt att ta ut sig ordentligt! Även om du har dålig kondition kan du alltid göra ditt bästa. Lämna krigandet av placeringarna till de som verkligen är intresserade, och satsa istället på att springa det bästa DU kan.

4. Lopp är ett bra konditionstest

Speciellt när du gör lopp någorlunda regelbundet är det ett superbra sätt att testa din kondition. Det är lätt hänt att man lever på gamla prestationer men ett lopp är så tydligt som det bara blir: siffrorna berättar hur bra kondition du har just nu. Såklart måste man ta dagsformen i beaktande, men flera lopp över tid ger en bra bild av hur konditionen utvecklas.

5. Folk hejar på dig!

Hur ofta när du vanligen springer har du folk som står längs med vägen, klappar och hejar? Det ger i alla fall mig en härlig energi och lättare löpsteg. Igår var det extra roligt att springa eftersom loppet var i min gamla hemby och många bekanta ansikten hejade på mig med namn och allt. Tack för den peppen!

Jag tycker folk överlag är för rädda för att delta i lopp, rädda för att komma sist och rädda för att inte springa så bra som man skulle vilja. Man har inte tränat tillräckligt. Men varför göra det till en så stor grej? Spring utan tidtagning om du vill, men anmäl dig och njut av den härliga stämningen och ett bra träningspass!

Eugmo Trail run 2018 – så gick det!

Mitt lopp igår var jag i övrigt riktigt nöjd med, eftersom jag hade så låga förväntningar. Jag hade mått ganska dåligt hela dagen och hade sån låg energinivå. Men när loppet körde igång och fötterna började följa samma tempo som de omkring mig, så vaknade så småningom kroppen.

Liksom jag skrev om Utterleden 23 km så var det inget njutarpass direkt. Jag sprang med min bror och kusin den första sträckan och vi hade ett väldigt snabbt tempo på runt 5:30 min/km till en början. Lite för snabbt för att orka så långt. Sen blev det lite långsammare tempo efter 5 kilometer som liten återhämtning. Där sprang jag och brorsan i lugn och ro och då hann jag till och med kolla runt lite och njuta av omgivningarna! Så vacker kväll och perfekt temperatur för löpning. Jag försökte öka men kroppen var trött så det blev ett 6:15 tempo de sista kilometrarna in till mål.

Men det kändes bra för jag sprang 12 kilometer på den antagligen snabbaste tid jag nånsin sprungit. Det är inte så snabbt, men för mig var det en bra prestation just den dagen. Och det är allt som räknas.

Det var otroligt tungt, men vi fixade det! Brorsan håller upp min arm eftersom jag vann honom med några sekunder – nästa år ska han ha revansch, säger han!

STORT TACK till arrangörerna för Eugmo Trail Run för ett riktigt välarrangerat lopp! Allt var toppklass i allt från service till rutten och hejandet. Jag hörde det blev många fler deltagare än väntat så jag hoppas det blir en uppföljning nästa år!

Och den vackra leden – den ska jag se till att springa oftare! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

3 thoughts on “5 orsaker till att springa lopp trots dålig kondition (Eugmo Trail Run 2018)

  1. Carina skriver:

    Åh, jag älskar dina skäl till att springa lopp :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen