5 kosttips för att skapa det perfekta basskafferiet

5 kosttips för att skapa det perfekta basskafferiet

29.01.2015

Du kommer hem efter en lång arbetsdag, hungrig och trött. Tittar in i kylskåpet för att upptäcka en halv tomat, en tom mjölkkartong och köttbullarna från fyra dagar sedan. I det skedet är det lätt hänt att du inte orkar satsa på maten, utan du gräver i brödskåpet eller går till närmaste snabbmatsrestaurang på hörnet för att få något snabbt och enkelt.

Grunden till bra och hälsosam mat ligger i planering. Om du har färsk och god mat hemma i kylskåpet så är det så mycket roligare att laga maten, och risken för ohälsosamma nödlösningar minskar. Du behöver inte köpa hem hela matbutiken, men köper du hem dessa fem matvaror så behöver du faktiskt inte så mycket mera.

5 matvaror att ha hemma – ditt basskafferi

Du har säkert hört ordet “basgarderob”? Med basgarderob menar man klassiska klädesplagg i neutrala färger som är bra för att kunna kombinera med varandra och andra plagg. Har du en bra basgarderob så behöver du inte så mycket nya plagg, utan du kan lita på dina säkra kort som alltid funkar.

På samma sätt är det med kosten. Utmaningen där är att hitta ett “basskafferi” med matvaror som du ser till att alltid köpa hem, så att du slipper fundera så mycket på matlagningen utan hittar säkra kort som är gott, mättande och hälsosamt. Visst är det bra att variera sig med maten, men man behöver inte krångla till det i onödan. Om du satsar på dessa 5 matvaror så behöver du faktiskt inte så mycket annat!

Så vad ska ditt basskafferi bestå av?

1. Grönsaker, frukt och bär

Färska och varierande grönsaker ska alltid finnas hemma. Finns de inte hemma så äts de inte heller! Testa gärna nya varianter och försök göra kylskåpet så färggrant som möjligt. Ha alltid bär i frysen och frukter i skåpet att ta till som mellanmål.

sallad

Har du färska grönsaker hemma så kan du alltid få till en bra måltid. Färska grönsaker och rotfrukter bildar en bra bas till kosten, eller så äter du det som tilltugg till maten. På bilden en lunch med spenat, avocado, gurka, tomat, mozzarella och tonfisk. Krydda med olivolja, salt och peppar.

2. Kött, kyckling och fisk

Köp hem kött- och fiskprodukter så att du klarar dig några dagar, så slipper du springa till butiken varje dag. Variera mellan kött och fisk, båda är bra. Min senaste vana är att alltid köpa hem antingen gravad lax eller någon rökt fisk som man kan smaska på som mellanmål eller använda till någon måltid men inte orkar fixa till så mycket.

rökt lax

Rökt lax har blivit min nya favorit efter att jag tröttnat på gravad lax. Denna kan köpas direkt ur fiskdisken och kostar faktiskt inte så mycket. Perfekt att småäta på nu som då!

3. Ägg

Är mitt kylskåp utan ägg, då är det nödläge och butiken nästa! Jag överkonsumerar nog ägg ibland, men sämre saker kunde man väl överkonsumera. Ägg kan användas till allt från morgonmål och mellanmål till tillbehör till sallader, som exempel. Mättande, näringsrikt och nyttigt!

ägg

Äggröra, stekt ägg, kokt ägg, omelett eller till matlagning och bakning – ja, ägg är definitivt värd plats nummer 3 på listan!

4. Naturligt fett

Ett bra kylskåp ska också enligt mig innehålla naturligt fett som smör, ost och grädde. Sök efter de äkta produkterna som är minst processerade, d.v.s. de med högst fetthalt. Och så olivolja förstås! Eller kokosolja om man föredrar det. Ost som skärs i bitar är perfekt till mellanmålet. Om man inte har problem med mjölkprodukter är yoghurt och kvarg bra att ha hemma, som man kan använda till mellanmål eller matlagning.

smör

Naturligt fett som grädde och smör är underskattat i matlagningen. Mer fett åt folket!

5. Frön, nötter och jordnötssmör

Nötter och frön är perfekta som mellanmål eller till matlagning, och passar riktigt bra exempelvis i sallader eller på yoghurten för extra smak. Sen tycker jag också att alla bör ha jordnötssmör eller annat nötsmör hemma. Jordnötssmör har blivit ett måste för mig efter att jag börjat använda det. Innehåller riktigt bra grejer, är gott och mättar bra – så det passar super exempelvis med frukt, bär eller yoghurt till mellanmål.

nötter jordnötssmör

Jordnötssmöret klarar jag mig inte utan!

Just nu är jag inne på min andra burk av mitt favorit-jordnötssmör “My Protein Peanut Butter”, sedan jag fastnade för det i höstas. Denna burk beställde jag precis från en härlig webbutik för naturkost och hälsosamma råvaror, nu3. Sidan är absolut värd att kolla in om du är på jakt efter något speciellt som du inte hittar i din vanliga matbutik, för nu3 har riktigt bra utbud med allt från naturliga råvaror till matlagningen till kosttillskott och vitaminer.

Dessa fem tips är alltså matvarorna du ska satsa på för att skapa ett bra “basskafferi”. Med dessa matvaror kommer du att klara dig mycket väl, du håller dig mätt och nöjd hela dagen, och din kropp kommer att tacka dig för dina hälsosamma matvanor! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “5 kosttips för att skapa det perfekta basskafferiet

  1. Kenji Claesson skriver:

    Ägg är nog det jag tycker är viktigast i mitt kylskåp. Sen även filmjölk som jag kan äta om jag kommer hem hungrig och kan äta lite för att inte bli för hungrig medan jag lagar maten.

  2. Lina Björkskog skriver:

    Ja ägg är super! Lite roligt att jag blev tvungen att googla din filmjölk, för något sånt har vi inte i Finland. Men jag tror det heter surmjölk här. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen