Lykiska leden – utmaning till fots och avkoppling med sköna vyer

Lykiska leden – utmaning till fots och avkoppling med sköna vyer

26.06.2016

Kommer ni ihåg Lykiska leden i Turkiet som jag vandrade i slutet av maj? Den otroligt vackra vandringsleden gjorde mig så inspirerad på hiking att jag just nu är sugen på att hoppa på närmaste flygplan och vandra hela leden från start till slut. Någon gång vill jag ännu vandra lykiska leden i sin helhet, men tills dess tänkte jag berätta lite mera om den när den ännu finns i färskt minne!

lykiska leden

Den lykiska leden är en 540 kilometer lång vandringsled i södra Turkiet med hisnande vyer. Vandringsleden är lite i det svårare laget med mycket stigningar, och är planerad som en 29-dagars rutt genom byar och städer som har en massa historia att berätta. 

Jag måste erkänna att jag var lite nervös inför vandringen på lykiska leden. Jag har trots allt inte vandrat mycket förut, och är inte så insatt i vad man behöver i utrustningsväg och annat man behöver tänka på. Ett par riktiga vandringsskor inhandlade jag, och bekväma träningskläder packade jag med. Eftersom vi inte skulle övernatta på leden så behövdes trots allt inte så mycket, utan utmaningen blev i att orka med all vandring.

lykiska leden

lykiska leden turkiet

lykiska leden

Men vandringen överraskade positivt på alla sätt. Jag gillade att Lykien-leden var en lite svårare vandringsled, så det blev aldrig de där tråkiga raksträckorna, utan det fanns hela tiden något vackert framför att fästa blicken på. Terrängen var kuperad och ställvis var pulsen rejält hög, så veckan vi vandrade gav riktigt bra träning. Benen värkte på kvällarna på det där härliga sättet, så det var skönt att simma eller chilla i skuggan på eftermiddagen och kvällen. Lykiska leden kräver alltså en något så när bra allmänkondition, även om det ställvis förstås fanns lättare bitar också.

lykiska leden

lykiska leden

Snabbfakta om lykiska leden

 • 540 kilometer lång vandringsled i Lycien, södra Turkiet
 • Räknas till världens 10 bästa vandringar
 • Sträcker sig från Fethiye i öst till Antalya i väst
 • Flyg till Dalaman, åk hem från Antalya (eller tvärtom)
 • Leden är utmärkt för hand med vit-röda märken
 • Magisk natur, hisnande vyer och sköna stränder
 • Ruttexempel med inplanerade stopp: 29 dagar för hela leden
 • Många historiska sevärdheter att titta på, t.ex. Olympos, Myra & Patara
 • Säsong: Höst och sen vår de bästa, säsong från September – Maj (högsommaren lite för het)

lykiska leden

turkiet olympos

Dagstripp till Olympos

Olympos

Olympos – över 2000 år gamla ruiner bakom mig.

Platsen där aposteln Paulus bytte skepp inför sin resa till Rom

Platsen där aposteln Paulus bytte skepp inför sin resa till Rom

Patara

Ruiner av gamla huvudstaden i Lycien, Patara, bakom mig.

lykiska leden

Sol och bad är aldrig långt borta!

På pressresan var en intressant person med, förutom alla journalister och bloggare. Det var Kate Clow, en erfaren vandrare och pratsam person som själv utvecklat den lykiska leden , när hon tyckte Turkiet behövde en längre vandringsled. Kate har själv vandrat och delvist märkt ut leden, och dessutom skrivit en bok och en utvecklat en app, “The Lycian Way”,  som är till stor hjälp när man planerar sin vandring. Du får tips på övernattningsställen, rutter, butiker och annat nödvändigt som kan behövas på vägen.

the lycian way bok

Tips: 

Välj själv om du vandrar hela leden på 540 kilometer, eller endast välja bitar från rutten. Några dagar fram till en månad – allt är möjligt! Rutten är aldrig så långt från trafikerade vägar, så det går väldigt bra att beställa skjuts delar av rutten.

Missa inte: 

 • Kajakpaddling över ruinstaden nära Kekova (ärligt talat såg vi nog inte så mycket av ruinerna, men otroligt vacker paddling!)
 • För den vågade: Paragliding över de majestätiska bergen som sluttar ner i havet
 • “Rivieran” Fethieye, vyerna över Bytterfly Walley, mysiga Kekova eller shopping och bad i Antalya.

lykiska leden kajakpaddling

För mig var Lykiska leden en härlig, fysisk utmaning, som dessutom var en otroligt avkopplade resa. Det är ändå något otroligt befriande med att sätta en fot framför den andra, kilometer efter kilometer. Hjärnan rensas på skräp och det är lätt att leva i nuet – speciellt när det hela tiden finns vackra vyer att fånga och spara i minnet.

Mina övriga inlägg från Turkiet och lykiska leden hittar du här.

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

5 thoughts on “Lykiska leden – utmaning till fots och avkoppling med sköna vyer

 1. FREEDOMtravel skriver:

  Ser otroligt vackert ut! Jag är inte så mycket för tuffa vandringar, men det ser ut som riktigt härlig natur!

  1. Lina skriver:

   Ja igen fastande kommentaren i spam, fast jag godkänt förra gången, hmm.. Men jo, underbar natur var det verkligen! :)

 2. Helena FREEDOMtravel skriver:

  Fastnade min kommentar i spamfiltret?

 3. Marias Memoarer skriver:

  Igen en massa härliga bilder! :)

  1. Lina skriver:

   Tack ska du ha! 😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen