Träning framför teven – mina 10 bästa latövningar

Träning framför teven – mina 10 bästa latövningar

17.10.2016

Vet du den där känslan efter en lång dag när man kommer hem och inte har lust att göra något annat än sitta i soffan? Träning lockar verkligen inte, utan man vill bara ta det lugnt. Såna dagar kan jag tycka det är ganska skönt med en lat-träning!

Förstås är det allra bästa att träna effektivt med både pulshöjande och styrka, men om man inte orkar så kan man ju alltid göra det bästa av situationen i soffan. Det är då lat-träning kommer in i bilden. Lat-träning är sån träning man kan göra sittande i soffan eller på golvet framför teven eller datorn, då man utan att bli svettig ändå får till bra styrketräning för musklerna.

10 bra latövningar

Här kommer tips på några av mina favoriter bland latövningar! De här övningarna tränar de viktigaste musklerna i kroppen, som de allra flesta behöver stärka, och då pratar jag om rumpa, bål och övre rygg. Kombinera med bra stretchträning så kan du fortsätta se på teve med gott samvete de där lata dagarna.

1. Sidolyft med gummiband

Övningen tränar de stabiliserande musklerna i höften, något många behöver. Tänk på att göra övningen långsamt.

sidolyft

2. Rumplyft

Få en snygg och stark rumpa medan du ser på teven? Varför inte? Rörelsen i övningen är väldigt liten, men jag tycker ändå den är en av de bästa för att hitta kontakt med rumpan på enklast möjligaste sätt – utan svett!

rumplyft

3. Stretch av baklår

Luta dig fram i sittande. Böj och sträck turvist på benen, så att stretchen ökar varje gång du pressar ner benen. Övningen är bra att göra för den som sitter mycket.

baklarsstretch

4. Båten

Luta bakåt och hitta kontakten med magen. Lyft upp benen framför dig. Sänk turvist ner benen för att göra övningen svårare. Som lättare variant kan du hålla i benen bakom knäna med händerna.

baten

5. Stretch av rumpan

En klassisk stretch av rumpan. Sväng överkroppen mot benet du stretchar för att få det att kännas mera.

rumpstretch

6. Stretch av övre rygg

Den här stretchen kan vara skön om man är stel i skuldror eller nacke. Ta tag om motsatt sidas fot, böj knäet och slappna av i armen och skuldrorna. Sträck ut benet för att öka stretchen.

skulderbladsstretch

7. Utåtrotation med gummiband

Sitt med bra hållning och armbågarna intill kroppen. Gör en utåtrotation med båda händerna, så att du pressar gummibandet lätt utåt. Armbågarna är kvar på samma ställe. Övningen stärker rotator cuff-musklerna i axeln, och är bra för att förebygga axelproblem.

utatrotation

8. Rodd med gummiband

Denna övning är också en klassiker, men är både enkel och super. Du jobbar med baksida axlar, rygg och biceps när du drar gummibandet bakåt. Bra för den med framåtroterande axlar och dålig hållning.

rodd-gummiband

9. Drag neråt med gummiband

Också en övning för skulderstabilitet och ryggstyrka. Super för att förbättra hållningen och förebygga nack- och axelproblem. Starta med raka armar över huvudet, och dra ner bakom nacken. Ha ett så kort gummiband att du måste kämpa för att få ihop skulderbladen mot varandra i det nedre läget.

drag-nerat

10. Axelstretch

Denna övning förbättrar inåt- och utåtrotation i axeln och är bra för att förebygga axelproblem. Jobba gärna båda vägarna, så att du drar den övre armen neråt och drar den nedre armen uppåt. Och upprepa med båda sidorna.

stretch-rot-cuff

Någon gång när du har en dålig dag och inte orkar träna, så kan du träna mina latövningar. Det går förstås bra att kombinera övningarna med annan träning också, eller lägga in dem under arbetsdagen när du behöver lite paus från sittandet.

 

Lycka till med lat-träningen! ;) 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

5 thoughts on “Träning framför teven – mina 10 bästa latövningar

  1. TIDSTJUVEN skriver:

    Superbra inlägg! :D Ska helt klart tänka på detta nästa gång jag sitter och slöar framför TV:n.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen