Hållningsväst: för dig som vill stärka ryggens muskler och få en bättre hållning

Hållningsväst: för dig som vill stärka ryggens muskler och få en bättre hållning

09.02.2021

Reklam för egen produkt

Äntligen är jag återförsäljare av hållningsvästar från Swedish Posture! Hurra!

Hållningsväst är en produkt jag länge rekommenderat till både vänner och kunder men först nu tog jag tag i saken och blev återförsäljare på riktigt.

En bra hållning är grunden som allt annat bygger på

Varför det är så viktigt med en bra hållning?

En bra hållning är grunden till allt. Som jästen i brödet eller som solen som gör sommar. Har du inte en bra hållning kommer all träning att belasta fel, orsaka muskelobalanser och kanske till och med göra mera skada än nytta. En bra hållning är något alla bör eftersträva för att må bra i kroppen livet ut – med så lite värk och skador som möjligt.

Hållningsvästen – vad ska nu den vara bra för?

Hållningsvästen är en liten grej man drar på sig som drar axlarna lätt bakåt. Detta påminner dig till en bättre hållning i vardagen. Du stärker dina muskler med regelbunden användning, och kommer också att få en friskare rygg och finare hållning även då när du inte använder hållningsvästen.

Hållningsvästen ser ut så här. Du kan använda den utanpå kläderna eller bära den under tröjan, t.ex. om du vill ha den i jobbet.

Här kan du läsa mer om hållningsvästen!

Ett brutet nyckelben gav mig behovet av en hållningsväst

Året var 2010 tror jag när jag bröt nyckelbenet i en fotbollsmatch. Efteråt att ha använt mitella i flera veckor märkte jag att hela den vänstra axeln, med det skadade nyckelbenet, blivit ganska kraftigt framåtroterat.

Jag försökte fixa detta själv genom att dra en lång halsduk runt axlarna och knyta den baktill på ryggen. För att dra axlarna bakåt och få en bättre hållning. Synd bara att halsduken gled ner efter några minuter och inte fyllde sin funktion längre.

Lite senare fick jag höra talas om hållningsvästarna från Swedish Posture. Det var verkligen en produkt som kom till användning direkt! Till skillnad från min halsduk så kändes hållningsvästen bekväm att använda även längre stunder.

Jag har använt min hållningsväst till och från, då när jag känt att hållningen behöver ses över. Till exempel har jag haft ont i ena axeln under träning (orsakat av en dålig hållning förstås) där hållningsväst i vardagen hjälpt. Också ömmande skuldror efter bärande av små barn har blivit bättre efter en tids användning av hållningsvästen.

Passar en hållningsväst dig?

Hållningsvästen som jag tagit in heter “Flexioch kommer som onesize. Du kan justera passformen med kardborreband framtill, så den kan vid behov användas av flera i familjen eller bytas kompisar emellan.

Jag skulle rekommendera hållningsväst till alla som känner att hållningen ofta är dålig. Kanske man kommer på sig själv ibland med rundad övre rygg, hakan framåtsjukten och axlarna framåtroterade. Speciellt bra passar den för dig som:

  • sitter mycket,
  • eller har fysiskt ensidigt jobb
  • har värk i nacke, skuldror och axlar
  • ibland eller alltid får ont i axlar under träningspasss
  • har upplevt andningssvårigheter p.g.a. dålig hållning
  • vill stärka dina ryggmuskler, öka rörligheten i bröstrygg och axlar och förhindra problem i framtiden
När jag sitter och jobbar hemma drar jag på mig hållningsvästen i några timmar per dag, för en lite gladare rygg.

Hållningsvästen passar riktigt bra också till ammande mammor eller småbarnsföräldrar, då mycket bärande sätter stor press på ryggens muskler. En dålig hållning ökar värken i skuldrorna och ökar risken för andra muskulära problem och obalanser.

Hållningsträning för att snabbare se resultat

Det är såklart inget måste att träna för en bra hållning om du använder hållningsvästen, men om du har en dålig hållning från tidigare har du stor nytta av att tänka på hur du tränar.

Jag har skrivit mycket om hållningsträning innan på denna blogg, och bland annat tipsat om övningar som roddövningar och dragövningar framför pressar som t.ex. armhävningar och bänkpress, om man har problem med hållningen och axlar som vill gå framåt.

Man får fokusera mera på baksidan än framsidan, eftersom ryggens baksida är de muskler som håller kroppen upprätt och ger en bra hållning. Marklyft, pull-ups, framåtlutad rodd, reversed flyes och ryggresningar är bra exempel på övningar som stärker hållningen.

Det är också bra att träna rörlighet i övningar som öppnar upp bröstkorg och axlar. Övningen nedan är exempel på en bra övning för den som sitter mycket. Man kan använda hållningsväst även på träning om man vill.

Perfekt att kombinera hållningsväst i vardagen med träningspass för en bättre hållning.

OBS!

Tänk på att du tränar ryggens muskler när du använder hållningsvästen, så starta med försiktighet med max 15 minuter de första gångerna. När du blir vanare kan du öka tiden och använda hållningsvästen upp till tre timmar per dag.

Det är aldrig för sent att börja jobba på sin hållning och även små ändringar i vardagen kan ge mycket god effekt!

Här kan du köpa hållningsvästen från min webbutik!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen