Pulszoner och pulsklocka vid löpning – hur och varför?
Jag tycker det är dags att vi fokuserar lite på puls, pulsklocka och konditionsträning som omväxling, eller hur? Vi lämnar gymmets skivstänger för en stund och snörar på oss löparskorna istället.
Jag tänkte nu skriva lite om maxpuls, olika pulszoner och varför du ska använda dig av dessa i din konditionsträning. Rekommenderad läsning för dig inte riktigt vet vad du ska göra med din pulsklocka. Jag kommer att skriva detta i tre delar för att underlätta läsningen, eftersom det annars blir så lång text.
- Del 1 – Pulszoner och pulsklocka vid löpning – hur och varför?
- Del 2 – Räkna ut din maxpuls enligt ålder eller med maxpulstest
- Del 3 – Räkna ut pulszoner för löpning och testa det bästa intervallpasset i världen
Varför du behöver veta dina pulszoner
En vanlig missuppfattning är att det endast är duktiga löpare som behöver veta sin puls och sina pulszoner. Men jag skulle faktiskt nästa säga tvärtom. En nybörjare har väldigt stor nytta av en pulsklocka och av att veta sina pulszoner i träningen.
Det allra vanligaste felet vid löpning är att gå för hårt ut i början, vilket gör att man inte får till lika bra pass när man tröttnar för snabbt. Man sätter på sig skorna, sticker iväg runt husknuten och drar på ett ganska hårt tempo så inte grannen ska tro att man är lat. Det man egentligen borde göra är att kolla vad pulsen säger, och kolla att man inte ligger i en för hög pulszon.
Det är också väldigt bra att använda sig av pulszoner för att träna hårt under exempelvis intervaller. Om du vet du ska vara uppe i 90% av maxpulsen under intervallens slut, så är det också mycket lättare att pressa dig även under de sista intervallerna.
Att använda sig av pulszoner i träningen är alltså inget för bara eliten, utan det är bra för varje motionär, om man har som mål att bli bättre och snabbare! Jag tänker också att pulszonerna också är bra för att ha något konkret att fokusera på under träningen för motivationens skull.
Exempel på bra pulszoner
Du har kanske hört talas om att du ska träna på 80% av maxpuls eller värma upp på 70% maxpuls? Det är alltså det som är pulszoner – en viss procent av maxpulsen.
Man kan få fram vilken pulszon som helst, men normalt pratar man om 60%-95% när det kommer till träning.
Man kan själv välja i hurudan pulszon man vill ligga i under träningen, beroende på hur tufft man vill träna. Det finns ändå vissa riktlinjer man kan gå efter. Exempelvis dessa pulszoner kan du sikta på när du konditionstränar.
- Uppvärmning, känns lätt: 60-75% av maxpuls
- Medelhård träning, känns ok : 75-80%
- Hård träning, känns jobbig: 80-90%
- Väldigt hård träning: 90-95%
- Maxträning: 95-100%
När du tränar intervaller kan du exempelvis försöka ligga på 85-95% av maxpuls, och 75% av maxpuls under de lugna bitarna. Springer du distanspass eller lite längre pass ska du helst ligga under 80%, för att orka springa långt. Som vanligt ska vi komma ihåg att detta bara är generella riktlinjer, men de ger dig kanske någonting att gå på.
Hur man räknar ut maxpuls och sina pulszoner dyker upp i följande inlägg!
3 Comments