Reebok easytone och MBT-skor: fungerar de?

Reebok easytone och MBT-skor: fungerar de?

07.03.2012

Reebok Easy ToneIngen har säkert kunnat undgå att lägga märke till MBT-skorna eller den nyare varianten av MBT-originalet, Reebok Easytone, som sägs ge en snyggare rumpa av att gå i skorna, eftersom man aktiverar flera muskler på grund av den ojämna sulan.

MBT-skorna sägs efterlikna barfotagång på ojämnt underlag, och ska därför aktivera flera muskler, förbättra hållningen och minska belastningen på leder och ligament. Jag har själv testat MBT-skorna, och måste medge att det kändes annorlunda. Hållningen blev bättre för att klara av den nya gångstilen, och i och med detta aktiverades flera muskler jag normalt inte använder när jag går. Jag kan tänka mig att MBT-skorna kan vara bra för exempelvis personer med ryggbesvär på grund av dålig hållning, men jag skulle absolut inte rekommendera MBT-skorna till alla mina klienter. Dessutom tror jag inte att effekten är så stor som man vi första anblicken tror, eftersom man så småningom vänjer sig vid skorna och på så sätt minskar effekten. Nu har jag inte testat Reebok-skorna, men kan tänka mig att känslan av dem är ungefär densamma, även om stabiliteten antagligen är lite bättre än med MBT-skorna. Eftersom Reebok Easytone har två ojämna kuddar tror jag inte att effekten är lika stor med dem som i MBT-skor.

MBT-skor

MBT- skor

Men detta betyder inte att jag skulle rekommendera MBT-skorna eller Reebok Easytone till promenader för att aktivera flera muskler och få en snygg rumpa. Att gå en längre sträcka med skor där du är tvungen att spänna dig för att hållas upprätt är inte bra. Steglängden blir också lite kortare, vilket kan göra att gången blir mera oeffektiv med de ostabila skorna. Att man skulle få snyggare rumpa och lår av skorna är inte heller något som man ska lägga större vikt vid. Den eventuella ökningen i muskelaktivitet är så pass liten att du helt klart har större nytta av att göra exempelvis fem knäböj i vanliga skor med tanke på snygg rumpa. En studie har visat att det inte sker någon ökning i förbränningen varken med Reebok Easytone eller MBT-skor.

Man måste inse att marknadsförningen ibland lovar lite för mycket än vad de kan hålla. Jag tror inte att det är dåligt att använda MBT-skorna en stund, exempelvis någon timme under arbetsdagen, men tycker inte att man ska köpa skorna i tron om att man ska få snyggare rumpa eller högre förbränning.  Om du vill köpa Reebok Easytone, gör det för att de är snygga, och inte för att få en likadan rumpa som tjejerna i reklamen. Tyvärr kan man ju inte säga att man ska köpa ITB-skorna för utseendets skull, de är helt enkelt för fula för det.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Reebok easytone och MBT-skor: fungerar de?

 1. Ana skriver:

  När jag testade mina första MBT skor i afären, i cca 15min, jag blev förvånad hur bra känndes det.
  Jag har en arbets skada i axlarna och kroniska obehag och ont dag som natt, i många år.
  Jag blev förvånad hur på en gång, blev det bättre med axlarna, inne i afären! Wow, vad hände undrade jag… och det var klart, att genom att hela kropen, ryggen, allt hamnade i mer optimalt position, jag fick hjälp med mina axlar på köpet (har sprickor i muskel fästena, borde ha opererats, men vågar inte).
  Sen dess, efter att jag lärde mig att gå i de rått, för man ska, dvs trampa djupt när till marken, med hälen…det handlar om det! Och att låta bli att hänga när med huvudet…som många gör. Sen LÅTA SKON leda dig…RULLA BÅRA FRAMÅT I LIVET!!
  Så i flera år redan använder jag MBT skor och sandaler, mest.. utom på wintter i snön och is. Har inga problem att byta till vanliga skor, när det är nödvändigt ibland!
  Efter en hel dag på bena gående i stan ibland, blir man inte lika trött, och man kommer fram snabbare.
  Men det är inte bra att springa snabbt i de riktigt avrundade i sulan – OBS!
  Jag skulle inte häller recomandera, de även för mer statisk – stående jobb! För för att bara stå i de, blir att man då balanserar på mitten av skon, som är i längden jobbigt. Gående, jobb i vården osv, utan att man ska stå i timmar, fungerar perfekt.
  Jag har ofta min SPARK CYKEL ( för vuxna), inte el, på egen kraft, och det fungerar bra…att då håla balansen ått “alla väders streck”.
  RUMPAN TAR INGEN SKADA…och jag är så glad i många år i MBT skor. Apsolut!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen