Bygga upp styrketräningsprogram

Similar Posts

10 Comments

 1. Hvor mange vekter bør man begynne med hvis man ikke er så veldig vant til å trene styrke på denne måten..? 

  1. Det är bra att öva rörelsen först med bara stången i marklyften och raka marklyften(som vanligtvis väger runt 20 kg). Sen ökar du med 5 kg hela tiden när du känner att du behärskar den förra vikten.. Knäböjen och de två sista övningarna är bra att träna först helt utan vikter, för att bana in rörelsen. Testa sen på samma sätt att försiktigt öka vikterna. I kettlebellsving kan du också testa en lättare vikt först, men sträva till att använda en vikt över 10 kg för att få det att kännas ordentligt. Lycka till :)

 2. Mycket bra tips Lina. Två grejer som kan vara bra att poängtera.

  1. När man kör knäböj och marklyft är det viktigt att fokusera blicken högt upp, gärna mot taket. På så sätt tvingar man sig själv att skjuta fram bröstet och hålla svanken.

  2. När man kör utfall är det väldigt lätt att göra illa knäna om man sätter ner dom i golvet. Speciellt om man kör med tunga vikter. Man får aldrig vila genom att sätta ner knät i golvet.

  1. Tack för tipsen! Jo brukar ju inte slå ner knäna i golvet under utfallen (tror inte det känns speciellt skönt) men ser nu bilden att det ser ut som att jag skulle vila på knäna. Borde kanske skriva ut det i texten för att undvika att bloggläsarna slår sönder sina knäskålar. :P
   Tycker inte att jag märker någon skillnad om jag har blicken uppåt eller inte i knäböj eller marklyft, när jag vant mig att träna med blicken såsom den råkar vara… Men säkert en bra “psykisk” regel för att komma ihåg att spänna upp kroppen.

 3. Hej! Jättebra tips! Jag har bara några saker jag undrar över. Hur ofta ska man träna dessa övningar? Jag är villig att träna rumpan så ofta som möjligt eftersom jag skulle vilja ha en mer “putig” rumpa, men jag vet ju att muskeln måste få tid att återhämta sig också. Är varannan dag rimligt eller ska man träna mer/mindre? Och bör man göra alla övningar vid varje träningstillfälle eller ska man dela upp det? Jag har aldrig riktigt förstått det där med hur ofta man bör träna för att det ska ge så bra resultat som möjligt och hur många övningar man ska göra vid varje tillfälle. Skulle vara jättetacksam om du kan förklara :) Tack för en kanonbra blogg! 

   1. Hej Mirjam och Vevve, jag hade tydligen glömt att svara! 
    Jag tycker inte att du ska göra övningarna varje gång du tränar, eftersom det lätt blir för ensidigt. Det är bra med varitation. Det är också mycket viktigt med återhämtning mellan träningstillfällena. 

    Men man kan själv bestämma hur många övningar man gör och hur ofta, utgående från ens egna mål. Hur du delar in passen beror helt på hur du tränar annars. Exempelvis kan du lägga in 3 av övningar efter din vanliga träning två-tre gånger i veckan om du under en tid vill fokusera mera på rumpträningen. Själv tränar jag ungefär 2-4 av övningarna en gång i veckan när jag styrketränar, i mera “upprätthållande syfte”. 

 4. Hej! Hittade nyss din blogg å gillar den supermycket! Ja vet att detta är ett gammalt inlägg men jag har en fråga angående vindkvarnen. Försöker du i allra största mån ha benen raka i den övningen? Har det någon större betydelse? Tack på förhand:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *