Veckans utmaning: Satsa på bra och hälsosam mat!

Veckans utmaning: Satsa på bra och hälsosam mat!

23.03.2015

Kost och träning går hand i hand. Att satsa enbart på träning, när man egentligen borde bry sig mera om kosten, är ett väldigt vanligt misstag. För att må bra, hålla kroppen i form och höja energin tycker jag träning är super, men för att tighta till kroppen eller för att se snyggare ut naken är det främst en bra kost du ska satsa på. Men vad är en bra och hälsosam kost?

När jag analyserat kostdagböcker i mitt jobb så är det vissa samma förbättringsförslag som jag ofta påpekar om. Det är alltså väldigt vanligt med dessa samma misstag, så det är stor chans att detta gäller även dig. Här är några saker att tänka på:

 • Ät regelbundet. Undvik stora hopp mellan måltiderna. Det vanliga är att glömma mellanmål under eftermiddagen när du är som allra mest aktivt och behöver energi. Att hoppa över måltider på dagen gör dig mera benägen för att äta mera skräp på kvällen.
 • Satsa på bra mat till frukost, lunch och middag. Lunchen och middagen är de måltider som ska vara de största under dagen. Tänk på att äta bra husmanskost av bra råvaror. Fyll alltid ut tallriken med mycket grönsaker. Endast en liten minisallad till lunch är inte bra, för då är det lättare att äta skräpmat senare. Försök få i dig protein och fett till lunch och middag. Ät lagom mycket och ät dig mätt.
 • Ät mycket protein och naturligt fett. Här varierar det lite, men många får i sig för lite proteiner och för lite fett. Tänk på att äta kött/fisk/kyckling/skaldjur eller vegetariska alternativ som quorn, tofu, linser och bönor till lunch och middag för att få i dig tillräckligt mycket protein och fett. Undvik fettfria alternativ och kör på de feta som kroppen gillar bättre. Inga extra proteintillskott behövs nödvändigtvis utan stäva efter bra mat istället.
 • Ät mindre bröd. Alltså vad är upp med brödet? När blev det basföda för så många? De flesta mår bättre att dra ner på brödintaget och äta mera riktig mat istället. Samma sak med pastan och andra matvaror som består av vitt mjöl – du behöver det inte.
 • Ät mindre godis. Om du äter godis var och varannan dag, så behöver du inse fakta; du är sockerberoende. Satsa på hälsosamma mellanmål istället som bra alternativ när sötsuget slår till.
 • Ett snedsteg är inte hela världen, utan det är helheten som räknas. Njut istället av det ohälsosamma när du äter det.

Jag har nu ätit LCHF i en vecka, men undantag för en restauranghamburgare i lördags, och jag måste säga att jag aldrig mått bättre. Det har gått mycket bättre än jag trott och det känns som om jag ätit väldigt god mat hela veckan. Lite sötsugen var jag i helgen men med Marabous 70% mintchoklad och ett glas rött vin fixade sig det också.

Ännu får jag jobba på att få i mig tillräckligt mycket grönsaker. Jag försöker variera mig på den fronten men jag har alltid varit väldigt kinkig med maten och gillar inte på långa vägar alla grönsaker. Men genom att fixa och trixa i köket har jag märkt att grönsakerna blir så mycket godare av att ge dem lite extra kärlek. Olja, salt och peppar eller rotfrukter och grönsaker som görs till mos med grädde och smör. Lite färska örter på det så blir det smaskens!

laxhamburgare

Oopsiesburgare med smör, ost, lax, creme fraiche och avocado. Mums!

Recept på oopsies här (med fiberhusk och frön blev de ännu godare!)

hamburgare utan bröd

Jonathans hemlagade hamburgarbiff med ost, majonnäs, tomat, bacon och spenat. Så gott!

hälsosam mat

Kyckling + salsa av tomat, gurka, spenat och koriander, kryddat med olivolja, salt och peppar.

Knackkorv

Mellanmål med Snellmans knackkorv med 90% kött och ingefära-citronté. Min favorit :D

mellanmål lax

Mellanmålsbricka med hopplock: lax, valnötter, ost, majonnäs.

middag2

Kyckling med broccolimos och halloumiost.

broccoli- och morotsmos

Ingen smickrande bild, men broccoli- och morotsmoset var så sjukt gott. Skenet kan bedra!

lchf pizza

Supergod LCHF-pizza som var gårdagens sena middag.

Jag har alltså medvetet valt att dra ner på de snabba kolhydraterna som ett experiment. Och visst märker jag skillnad. Jag mår som en prins och kläderna sitter lite bättre. Två veckor till ska inte vara några problem. Men jag kommer aldrig att leva på någon väldigt strikt LCHF-diet, för jag gillar inte regler och förbud och det finns allt för mycket gott för det. Men att sikta ditåt ska jag absolut fortsätta med.

Det du ska komma ihåg om du också drar ner på kolhydraterna är att lyssna på ordet LCHF till slut. High Fat. Du behöver fettet för att hålla dig mätt och må bra. Kom också ihåg att äta mycket grönsaker för att få i dig tillräckligt med vitaminer och fibrer. 

Lycka till med kosten denna vecka, och fråga om något blev oklart! 

PS. Fler tips på mellanmål hittar du här.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Veckans utmaning: Satsa på bra och hälsosam mat!

 1. Rebecka skriver:

  Från och med denna veckan satsar jag stenhårt på kosten för att se om det kommer förändra resultatet på träning, hoppas iallafall det! :)

  1. Lina skriver:

   Lycka till! :)

 2. Du aaaaanar inte vad träffad jag kände mig (särskilt just idag)! Hahaha! :-D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen