Forskning dödar myt: Konditionsträning påverkar inte styrketräning negativt

Forskning dödar myt: Konditionsträning påverkar inte styrketräning negativt

28.02.2018

Man har länge trott att den som tränar styrketräning har mycket att förlora när man blandar in kondition. Det är därför de där värsta gymråttorna med svällande muskler sällan vågat få upp pulsen på löpbanden utan satsat fullt ut på styrkan och muskeltillväxt. Men tack vare forskning så har bilden av styrka i kombination med kondition ändrats en hel del.

Resultaten är dessutom riktigt glädjande, för det visar sig att konditionsträning inte påverkar styrketräning negativt – eller i alla fall inte för vanliga motionärer som tränar nåt pass styrka här och nåt pass kondition där. För den som tränar mera än 6 pass i veckan kan konditionspassen ha negativ effekt på styrkeutvecklingen eftersom den totala mängden träning blir för stor.

styrketräning konditionsträning

Har du vissa dagar då du tränar styrka och vissa dagar då du satsar på kondition som t.ex. löpning? Det går alldeles utmärkt.

Träna styrka och kondition i samma pass – i vilken ordning?

För den som tränar mera än sex pass i veckan kan det vara en bra idé att träna färre pass totalt sett och hellre blanda kondition och styrkan än köra många långa pass för sig.

Det går jättebra att kombinera styrka och kondition i samma pass, och det smartaste är att först träna styrka, följt av konditionsträningen. Gör du tvärtom så du startar med de pulshöjande övningarna så kommer musklerna inte att svara lika bra på den tunga styrketräningen. Det är därför mina pass oftast har lite likadan uppbyggnad:

  1. Uppvärmning
  2. Tekniska och komplexa övningar som kräver koncentration
  3. Styrketräning
  4. Konditionsträning och muskeluthållighet

Detta typ av passupplägg är något som jag oftast kör på under mina styrkepass även om jag inte tränar så ofta, så givetvis kan man träna på detta sätt och få bra effekt på både styrka och kondition trots att man inte tränar över sex pass i veckan.

Det är hög tid att sluta vara rädd för att konditionsträningen ska “bränna bort” musklerna man får av tung styrketräning. Det är smart att träna båda styrka och kondition för att ha en mångsidigt tränad kropp som klarar de flesta utmaningar. Tänk t.ex. på alla crossfittare där ute som kombinerar styrka och kondition i varje pass och inte bara presterar i tunga lyft utan också simmar snabbt och springer långt.

Så länge som mängden träning fortfarande hålls på en nivå som gör att du orkar med att prestera när du väl styrketränar kommer eventuella negativa effekter att vara i princip frånvarande.

Källa: Slutcitat och innehåll från artikeln Att kombinera styrka och kondition av Jacob Gudiol som ligger uppe på Tyngre.se. Där hittar du också länk till studierna i fråga och kan läsa vidare om du vill.

PS. Ja, jag vet att inlägget i fråga är från 2014 så det är ingen pinfärsk forskning direkt, men detta om konditionens effektiv på styrka är en seglivad myt som tåls att tas upp igen.

PS2. Ja, alla får träna precis som de vill. Men jag är personligen lite trött på alla svällande muskelknuttar som inte kan springa efter bussen utan att dö av ansträngning.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Forskning dödar myt: Konditionsträning påverkar inte styrketräning negativt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen