Mina topp 5 nyttiga mellanmål

Mina topp 5 nyttiga mellanmål

09.12.2014

Nyttiga mellanmål. Vad ska man äta som mellanmål när man vill ha något nyttigt som man kan äta med gott samvete? Om man inte vill äta den där onyttiga, ljusa smörgåsen och den där frukten känns så tråkig? Vad är ett bra och nyttigt mellanmål?

Det är bra att äta mellanmål mellan lunchen och middagen för att hålla energinivåerna uppe. Har du väldigt lång tid mellan frukost och lunch kan du även behöva ett mellanmål där emellan. Genom att äta regelbundet under dagen minskar man risken för akut sötsug på kvällen.

Enligt mig ska ett nyttigt mellanmål innehålla proteiner och fett. Kolhydraterna är inte lika viktiga (för de flesta – nu pratar vi om vanliga motionärer som du och jag). Tanken med mellanmålet är att det ska hålla blodsockret jämnt så vi slipper de där blosockertopparna och -dalarna då vi blir sugna på allt möjligt och det är svårt att stå emot sockerfällorna. Genom att äta regelbundet och välja bra mat så hålls blodsockret jämnt under dagen och du slipper gå hungrig, men äter ändå nyttigt.

Tips på nyttiga mellanmål:

Här kommer några tips på nyttiga mellanmål, fem av mina favoriter just nu! Lite LCHF-inspirerat, men ändå med en del kolhydrater som balanseras upp med proteiner och fetter. Dessa mellanmål fungerar även utmärkt som kvällsmål på kvällen när du är sugen på något gott.

1. Äppel med jordnötssmör

Nyttiga mellanmål

Ett skivat äpple – eller någon annan frukt – som doppas i jordnötssmör är både enkelt, gott och nyttigt mellanmål. Äter man endast en frukt påverkas blodsockret i högre grad och man blir hungrig snabbt igen. Därför är det smart att lägga till lite jordnötssmör i mellanmålet som verkligen mättar med sitt nyttiga energiinnehåll. Ät dig lagom mätt, inte övermätt – för jordnötssmör är otroligt energirikt. Har man inte jordnötssmör kan man också ta en näve nötter tillsammans med frukten.

2. Nötter med ost

Nyttigt mellanmål nötter

Nötter med ost är också ett väldigt enkelt och nyttigt mellanmål. Välj de nötter du tycker om, och ät tillsammans med en fet ost med mycket smak. Så gott! Passar utmärkt även som kvällsmål till fredagsmyset. Valnötter tillsammans med osten Västgöta Kloster är just nu min favorit.

3. Frukt med naturell yoghurt eller kvarg

Nyttigt mellanmål

Frukt är ju mellanmålsfavoriten nummer 1 för många, men på samma sätt som frukten blir nyttigare tillsammans med jordnötssmör, så blir den också det tillsammans med naturell yoghurt eller kvarg. Du behöver inte ät mycket frukt tillsammans med yoghurten, så håller du dig mätt i några timmar till. Yoghurten får gärna vara så fet och naturlig som möjligt. Det går också bra att äta bär tillsammans med yoghurten.

4. Mellanmålstapas

mellanmål tapas

Bild lånad från http://www.everydayepicure.com/

Tapas – både nyttigt och gott! Plocka ihop det du hittar i kylskåpet på en tallrik eller lägg upp på pinnar som på bilden. Blanda korvar, ostar, skinka och grönsaker på det sätt du gillar bäst! På mitt tapasfat brukar chorizo-korv, ostar och körsbärstomater hamna. Passar super också som kvällsmål när du vill ha något gott och nyttigt till fredagsmyset.

5. Proteinkvarg med choklad och hallon

Nyttigt Mellanmål proteinyoghurt

Om man tröttnat på den vanliga yoghurten eller kvargen med bär, så kan man testa på denna variant. Blanda 2 matskedar proteinpulver med chokladsmak i den naturella yoghurten eller kvargen, och rör om väl. Toppa med exempelvis hallon. Ett riktigt nyttigt mellanmål, och som dessutom är godare än det låter!

Det var några av mina favoriter bland nyttiga mellanmål just nu som du kan testa på om du behöver lite ny inspiration! Om du har någon egen mellanmålsfavorit så kan du gärna tipsa i kommentarsfältet! 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

7 thoughts on “Mina topp 5 nyttiga mellanmål

 1. Mats Adamsson skriver:

  jag kör med hallon, cashewnötter, havregryn och psylliumfröskal sedan ner med allt i naturell a-fil

 2. Lina Björkskog skriver:

  Det låter jättegott! :)

 3. En av mina mellanmålsfavoriter är en smoothie gjord på jordgubbar, granatäpple och banan som mixas med antingen kvarg eller osötad sojamjölk. För att få i sig det där lilla extra proteinet en tung träningsdag kan man även hälla i en skopa med proteinpilver av lämplig smak.

  1. Lina skriver:

   Låter gott! Har aldrig testat granatäpple i smoothie, men låter jättegott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen