Kan träningsbloggar orsaka ätstörningar?

Kan träningsbloggar orsaka ätstörningar?

29.01.2014

Många av mina vänner på facebook har denna vecka delat sidan justdu.nu, och på det viset hittade jag dit. Sidan skrivs av finlandssvenska föreningen Bul-An som förebygger ätstörningar och skriver en massa bra saker om självförtroende och att man duger som man är. Likaså kan man läsa att de som blir anorektiker inte planerar att bli det, utan det bara händer när man börjar banta. Två kilo blev plötsligt 18, som ledde till ätstörning utan att man ens märkte det själv.

Jag läser samtidigt om hur man borde strunta i att påverkas av träningstips på nätet och blir nästan rädd. Jag blir rädd för att någon som läser min blogg får för sig att man måste träna eller leva på ett visst hälsosamt vis för att duga, och att maten alltid ska vara hälsosam utan snabba kolhydrater och socker för att existera i träningsbloggarnas värld.

Personligen har jag ingen erfarenhet av ätstörningar, vilket gör det svårare att förstå hur det påverkar den drabbade, men det sista jag vill är att någon ska få någon ätstörning eller ortorexi av att läsa min blogg – hu hemska tanke. Det som man som läsare kanske inte fattar när man snabbt ögnar igenom min blogg är att träningsbloggen endast visar en del av mig själv – inte allt. Man vet inte att jag idag åt snabbnudlar till middag för att jag på väg hem fick en konstig lust efter just dom. Inte heller att jag snart ska äta en Arnold´s donut, för det råkade jag inte skriva om. Som läsare kanske du inte heller vet att mina magmuskler inte är stenhårda eller att jag ibland har lite för lång vila från träningen.

Det jag menar är att man måste försöka hitta en balans med träning och kost som fungerar för sig själv. Du behöver inte vara perfekt! Låt inte träningen och en hälsosam livsstil bli en för stor del i ditt liv så att det blir jobbigt. Det betyder dock inte att du kan strunta i allt och sitta och äta godis i soffan resten av livet, för alla mår bättre av träning och hälsosam mat. Men tänk om alla kunde skippa alla dessa tvångstankar och helt enkelt tänka lite mindre. Lev lite mera helt enkelt! Gör det du tycker om just för att du gillar det, och inte för någon annans skull. Så skippa tvångsstankarna och måsten hit och dit, och låt träningen och en hälsosam livsstil få en del i ditt liv för att livet ska vara lite roligare och lite lättare att leva.

Sammanfattning: Njut av livet. 

Och om du vet med dig att du låter träningen och maten styra för mycket i ditt liv – gör en ändring redan idag. Ta kontakt med exempelvis Bul-An om du har frågor eller funderingar om detta.

ätstörningar träningsbloggar

Det bästa av allt är att du inte måste välja antingen sallad eller bulle, utan du kan äta båda. Och om du äter bulle, så se till att njuta av den då också utan dåligt samvete – annars kan du ju lika bra låta bli att äta den! Så tänker jag iallafall.

Hur är det med dig? Äter du för hälsosamt eller för ohälsosamt? Rör du på dig för mycket eller för lite? Eller har du hittat en bra balans mellan mat, träning och vila som du mår både fysiskt och psykiskt bra av?

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

13 thoughts on “Kan träningsbloggar orsaka ätstörningar?

 1. Isabella Mäenpää skriver:

  Jag tror att vi bloggare förstår att det är helt vanliga människor bakom bloggen som äter den där godispåsen precis som alla andra. Bloggen ska mera vara för inspiration anser jag, lika så inredningsbloggar, gissar nästan att där ligger också mjölk och bröd ibland framme för länge och golvet blir även smutsigt där…Njuta av livet. precis så. Skriver inte heller om när jag äter den där enorma glasskålen, ibland men inte alltid. ;) Anser också att du har en väldigt sund träningsblogg. Hade gott!

 2. Lina Björkskog skriver:

  Jo jag tänker också att bloggen ska vara mera som inspiration än att dokumentera allt som händer, så därför blir det ju bara en del som tas upp. Men du har rätt, säkert förstår de flesta detta. Ifall inte så kanske de märkte det nu.. :) Tack, och ha de bra du med :)

 3. Kenji Claesson skriver:

  En av anledningarna till att jag läser din blogg är för att du inte bloggar om träning (eller en annan specifik sak) utan för att du även har med lite grejer från vardagen och ibland även godis och liknande så om man följer dig förstår man att du inte är renlevnadsmänniska utan bara någon som gillar att träna, men även att njuta av god mat (både nyttig och onyttig). Men att fundera på hur man påverkar andra som läser är ju aldrig fel.
  Tror definitivt att träningsbloggar där de bara lägger upp senaste selfie efter ett gympass där de berömmer fin egna förträfflighet efter 5e passet för dagen kan ha en negativ inverkan på folks matvanor. Men jag räknar inte din blogg till den kategorin, inte ens nära.

  För övrigt ser de där munkarna snuskigt goda ut! Får nog bli en tur förbi ICA idag för att köpa lite onyttigt :D

 4. Lina Björkskog skriver:

  Det var ju roligt att höra att du inte ser min blogg som en av de som kan påverka fel. Själv tycker jag ju att det är så mycket jag inte skriver om, men det är klart att man inte kan skriva om allt heller (vem skulle orka läsa det?). Kanske jag påverkar för mycket åt fel håll istället om jag fick dig att gå och köpa munkar.. ;)

 5. Kenji Claesson skriver:

  Ingen anledning till oro, jag tränar ju faktiskt. Största anledningen till att jag tränar är just för att kunna unna mig onyttigheter :D Bra motivation? Ja! Nyttig motivation? Nej! :P

 6. Teija Wester skriver:

  Din blogg ger ju inspiration till ett hälsosamt leverne utan att vara överdrivet åt något håll så om någon har ätstörningar borde dom ju läsa din blogg. Tyvärr tror jag dessa personer väljer att läsa andra bloggar… just pga sin ätstörning.

 7. Lina Björkskog skriver:

  Tack för det, Teija! Jag tror du kan ha rätt, min blogg är ju inte precis den enda som existerar..

 8. Teija Wester skriver:

  Ja men långt ifrån alla bloggar är bra. Din är bra! :) Den är nyanserad, balanserad och intressant.

 9. Lina Björkskog skriver:

  Oj, tack ska du ha – så glad jag blir! :)

 10. Mia Lindfors skriver:

  Jag tycker också om din blogg Lina och du vet ju hur kritisk jag är när jag själv inte prioriterar träning och kost som mina viktigaste mål. Man måste ju som sagt leva också och det tar ganska mycket tid och kraft av en. Du gör det bra.

 11. Lina Björkskog skriver:

  Tack Mia, så är det! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen