Hur påverkar mensen idrottsprestationer?

Hur påverkar mensen idrottsprestationer?

26.09.2016

Är det inte ganska intressant att vissa ämnen år 2016 fortfarande är tabubelagda?

Ta nu kvinnans mens till exempel. Det är något som 50% av jordens befolkning har att göra med under största delen av sitt liv, så varför ska det hyschas och tystas ned?

Jag kommer ihåg att jag läste om en kvinnlig idrottare på hög nivå som gick genom alla olika tester och kontroller för att ta reda på hur träningen skulle optimeras på bästa sätt, för att prestationen under tävling skulle vara optimal. Och det enda som inte undersöktes om hur påverkade prestationen var mensen. (Kommer nån ihåg vilken idrottare artikeln rörde sig om får ni gärna berätta).

marklyft

Men roligt nog har man gjort en ny studie om hur menscykeln påverkar kvinnors idrottsprestation i Umeå Universitet – studien hittar du här. Målet var att ta reda på hur man kan optimera kvinnors träning utan att öka träningstillfällena. Man delade in 59 kvinnor i två grupper, som tränade benen exakt likadant under 4 månader, 5 gånger i veckan. Den enda skillnaden var att man tränade på olika dagar i menscykeln.

Resultatet man kom fram till var väldigt intressant. De två första veckorna i menscykeln fick man mycket bättre resultat än de kvinnor som tränade de två sista veckorna i menscykeln. Man såg förbättringar i muskelkraft, muskelstyrka och muskelmassa, utan några negativa aspekter alls.

De flesta av oss tjejer tränar ju någorlunda jämnt över en månad, med lika många träningstillfällen per vecka. Och det är helt ok. Men det kan vara intressant att veta att du får mera ut av samma benträning om du tränar de två första veckorna i menscykeln. Speciellt intressant är det ju för den som tränar på en hög nivå och vill få ut så mycket som möjligt av träningen, utan att öka träningsmängden.

boxhopp

Det skulle förstås vara roligt mer flera liknande studier som kunde bekräfta resultatet, och framför allt flera studier om kvinnors menscykel, som inte bara mäter styrketräningens för benen. Men att man gjort studien är ett stort plus i alla fall och definitivt ett steg i rätt riktning.

 

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

6 thoughts on “Hur påverkar mensen idrottsprestationer?

  1. Lina skriver:

   Ja, det var ju just Schelin jag hade läst om! :)

 1. Julia skriver:

  Intressant att du tar upp detta just nu! I fredagens avsnitt av Träningspodden (med Lovisa Sandström och Jessica Almenäs) pratade de om detta. Detta borde forskas mer på… Tack för intressant läsning. :)

  1. Lina skriver:

   Jaha, intressant att de också var inne på samma ämne! Men håller med, det borde absolut forskas mera kring detta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen