Fördelar med vibrationsplatta

Fördelar med vibrationsplatta

26.09.2011

När jag första gången såg en vibrationsplatta på mitt gamla gym förstod jag inte vad vitsen var med den. Jag testade och tyckte att de snabba vibrationerna när man stod på plattan kändes mest avslappnande – det kändes ganska skönt efter ett tufft träningspass. Nu i efterhand har jag läst att vibrationsplattorna kan kompensera den vanliga träningen. Jag läste att 15 minuters vibrationsträning tre gånger i veckan räcker för att öka muskelmassa, öka blodcirkulationen, öka uthålligheten, bränna fett, som cellulitbehandling och stärka benmassan. Jag tyckte att detta lät lite väl optimisktiskt, och kollade vilka forskningar som gjorts med vibrationsträning på vibrationsplatta.

Vibrationsplatta

Vibrationsplattan “Body coach”

Kan man gå ner i vikt med vibrationsträning?

En RCT-studie gjordes med 48 kvinnor (18 kvinnor i en vibrationsträningsgrupp, 18 kvinnor som tränade kondition och styrke traditionellt samt 12 kvinnor i en kontrollgrupp som inte tränade något alls). Studien pågick under 24 veckor där man tränade i pass om 15-4o minuter tre gånger i veckan. Kvinnorna som tränade på vibrationsplattan gjorde både statiska och dynamiska övningar på plattan.

Resultaten visade att det efter 24 veckor inte fanns några signifikanta skillnader i viktnedgång eller minskning av kroppsfett mellan grupperna. Båda träningsgrupperna hade fått en ökning i muskelstyrka. Slutsatserna man kan dra av studien är alltså att vibrationsträning ökar styrkan på samma sätt som vanlig styrketräning, men högst sannolikt bränner vibrationsträningen inte speciellt mycket fett eller ökar uthålligheten.

I reklamen sägs också att vibrationsplattorna ökar blodcirkulationen, fungerar som cellulitbehandling och stärker benmassa, och det är ju klart att det gör. Blodcirkulationen ökar ju om musklerna aktiveras, och cellulitbehandling kan man ju kalla det om blodcirkulationen ökar. Däremot tror jag nog att vanlig motion har större effekt. Vibrationsplatta stärker också benmassa, men jag tror nog att exempelvis en vanlig promenad ger mera stötar och större uppbyggnad för skelettet än vibrationsträningen.

Som slutsats kan vi konstatera att träning på vibrationsplatta antagligen är ett sämre alternativ än vanlig styrke- och uthållighetsträning, men bättre än inget alls. Så vibrationsträning på vibrationsplatta kan kanske vara ett alternativ för dig med noll interesse eller möjlighet att träna på vanligt sätt. Av egen erfarenhet tycker jag vibrationsplattan kan fungera bra som avslappning eller nedvarvning efter träning.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

10 thoughts on “Fördelar med vibrationsplatta

 1. Kenji skriver:

  Har ingen uppfattning om träning med vibrerande maskiner men det får mig mest att tänka på TV-shop med sin Abflex och numera också sin fantastiskt humoristiska Shake Weight! :D
  http://www.youtube.com/watch?v=rVogg_0Hhus <– Shake Weight är kung! :P

  1. Lina Björkskog skriver:

   Haha, jo det finns mycket intressant på tv-shop.. :D

 2. Anna nilsson skriver:

  Hej.jag har bara gott att säga om vibb träning.jag tränade 1tim om dagen 6 dagar i veckan,de gav vikt minskning på 10kg o allt fett var borta på magen.100 situps efter varje träningspass.har aldrig ångrat mitt köp..?

  1. Ulrika skriver:

   Hej Anna!

   Jag blev lite intresserad av dina resultat av vibrationsplattan.
   Eftersom vi driver ett hälsoföretag som säljer dessa plattor skulle det vara kul om du vill vara vår referens via hemsidan på den produkten.
   Hör av dig till mig om det verkar intressant.

 3. Fredrik skriver:

  Jag fick också upp ögonen för vibrationsplattor förra året när jag testade på gymmet. Det känns som något “TV-Shop” men forskning visar ju på positiva resultat! Tror bara dom kommer bli vanligare och vanligare framöver

 4. Åse Molin skriver:

  För oss med bla. EDS är denna vibrationsträning helt outstanding då det inte belastar lederna och verkligen aktiverar de assisterande musklerna. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna träna igen men efter att ha börjat med vibrationsträni g så kom jag snabbt på rätt bana och väldigt mycket smärtor som försvann. Rekommenderar det verkligen..

 5. Adam Rundgren skriver:

  Hej Åse
  När du nämnde EDS blev jag intresserad. Bra att träningen gjort det bättre för din EDS, men jag undrar hur länge (per gång) och hur ofta du valt att träna för att få så positiva resultat för din EDS? Man måste ju vara extra försiktig när man har EDS…

 6. Lena skriver:

  Går det bra att göra detta med hel knäprotes? Mvh Lena

  1. Lina skriver:

   Det vågar jag inte uttala mig om. Fråga din läkare!

 7. Svea skriver:

  Tack för denna intressanta artikel, jag hade dålig koll på vibrationsplatta så det var en intressant läsning Det kanske kan vara ett alternativ till min mamma som verkligen inte gillar någon form av träning. Hon fick ett multigym för ett år sedan men det står bara och samlar damm:)Tack för en bra blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen