Bild från boken Born To Run. Till vänster långdistansmästaren Scott Jurek, till höger en tarahumaralöpare. Titta på skillnaderna i löpstilen.

Similar Posts

15 Comments

  1. När det gäller löpning tycker jag att det snarare borde vara drop i skon som borde diskuteras. Går att springa med rätt teknik med en superdämpad sko men som har zero-drop (även om jag själv föredrar minimalistiskt pga den underbara känslan). Att springa utan dämpning kräver nog mer av kroppen än man tror från början och tar lång tid innan alla leder och ben verkligen är redo för långa sträckor.

    Sen när det gäller funktionell träning tycker jag att det är något som alltid funnits. När jag spelade fotboll för snart 10 år sen så var de tfunktionel lträning som gällde också. Däremot har företagen som gjort träningsmaskiner och så sett att de kan tjäna mer pengar igen och utvecklat nya maskiner som de säljer med begreppet funktionell träning tycker jag. Som om det vore något nytt, vilket det inte är. Så jag misstänker att det kommer en ny trend när de inte kan sälja lika mycket.

    Sen när det gäller kosten är det ju lite smaksak. Själv tycker jag inte om LCHF men för vissa tyckts det funka så då är det bara att fortsätta. Tycker att folk generellt tar för lite eget ansvar när det gäller sin kost och letar ursäkter till varför de blir feta och orkar inte göra något åt det själv utan ska följa alla möjliga konstiga dieter som inte funkar för att de gör ändringen för fort och inte är motiverade nog.

    Mina små tankar om det hela :)

    1. Men det är väl inte så vanligt med zero drop och dämpning i samma sko? Eller? Det har jag aldrig sett… Men jo – det är lättare att springa med rätt teknik med zero drop. Men utan dämpning är nog bäst, tycker jag också!

      Visst har funktionell träning (exempelvis cirkelträning i lågstadiet redan) funnits länge med jag tycker det är nu först under de senaste åren som folk fått upp ögonen för det i gymmen också! Folk gillar ju trender så de försöker väl sälja på det, som du säger.

      Kost – det tycker jag också. :)

    2. Nu märkte jag hur dum jag lät.. Klart de finns dämpning på zero drop också, men jag har aldrig sett någon superdämpad sko med zero drop.. Fast säkert finns det också, finns så mycket olika varianter!

  2. Hejsan!

    En fråga, jag har under hela vintern hållit igång regelbundet med min löpning ca 3-4 ggr i veckan men endast på löpband. När jag för några dagar sedan bestämde mig för att ta den första löpturen utomhus så kände jag av en liten smärta på utsidan av smalbenet när jag sprang efter ett tag. Så efter jag hade sprungit stretchade jag och masserade för jag brukar kunna få känningar på utsidan av smalbenen om jag springer för långt på hårt underlag, men nu sprang jag bara 3 km.

    Dagen efter vaknade jag och var otroligt öm på hela utsidan av smalbenet, det ömmar bara jag går eller om jag sitter och vinklar foten upp och ner. Det har nu gått 3 dagar sen jag sprang och det är fortfarande ömt och känns när jag bara ska gå. Denna smärta uppkom alltså efter ett enda tillfälle när jag bytte från löpbandet och sprang utomhus.

    Kan det vara så att man inte använder "alla muskler" i underbenen när springer på löpband som på vanlig mark? Så att jag kanske behöver bygga upp de igen? Bara en tanke. Har du någon idé på vad jag kan göra gör att kunna springa utomhus utan att få nt? Eller vad problemet kan vara? kan det vara så att jag sprungit mer på framfoten på bandet och att jag utomhus satte ner hälen mer? Eller att mina fötter vant sig vid ett helt plant underöag och att grusgången och asfalten blev en chock för dem?

    Väldigt tacksam för svar MVH Elin

    1. Det var mycket intressant! Det är helt klart valpsjuka du har fått, som är en inflammation i benhinnan som ofta uppstår när man börjat träna för mycket eller för intensivt på en gång. Det verkar alltså som att din löpstil på springmatta och utomhus är så pass olika, att dina benhinnor reagerar på utomhuslöpningen som "ny träning". Det enda du egentligen kan göra är att börja med kortare sträckor, så att du inte känner av benhinnorna när du slutar träningen, och sen ökar du sträckan långsamt efter det. Kroppen behöver tid att vänja sig med den nya träningen.

      Det kan hjälpa att försöka springa mera på framfoten, men det i sin tur kräver ännu mera försiktighet i upptrappandet av träningen. Läs mera om valpsjuka här: https://www.linabjorkskog.com/traning/ont-i-smalbenet-vid-lopning, och hur du trappar upp träningen vid framfotslöpning här: https://www.linabjorkskog.com/traning/borja-lopa-med-barfotaskor.

      Hoppas du slipper dina besvär snabbt!

  3. Hej!
    Har du nån statistik på skador inom Crossfit? Har sitt en del på tävlingar och tränigar i crossfit men kan inte påstå att man tänker så långsiktigt med allt ryck och slit och släng som det mest går ut på, inte så mycket teknik eller e jag helt ut och seglar? ;) I bra form blir man säkert, men hur e det med sen,- muskelfästerna, axlar och armbågar? Har svårt att tro att det än nån motionsform att hålla sig i from med på äldre dar!? Är just denna typ at träning som jag själv skulle gilla men endå inte tränar.

    1. Hejsan!
      Jag har inte sett någon statistik på det, tyvärr.. Det är nog sant som du säger att det är mycket ryck och snabba rörelser, men alla som tränar crossfit BORDE ha bra teknik. Alla som börjar träna på crossfit-gym här i Hesa till exempel måste först gå en kort kurs för att lära sig grunderna. Gör man rätt och inte överanstränger sig med träningsmängd så borde det inte vara någon fara. Men sen hur många som gör rätt i slutändan är ju svårt att säga. Jag tycker absolut man kan göra crossfitövningarna när man är äldre också, bara man har rätt teknik. Och så gammal är du ju inte, haha, om du tänkte på dig själv.. ;)

    2. Och som med allt så måste kroppen vänjas med nya belastningar. Olympiska lyft, som används mycket inom crossfit (med skivstång), kräver upp till ett halvt år bara till att kroppen skall "vänja" sig till dom. Och som lina sa är teknik a och o. Man satsar också mycket på mobilitet och stretching, vilket är rätt så ovanligt hos vanlig träning, och crossfitinstruktörerna sitter på mycket kunskap om stretching, rörelse, muskler samt kost, allt för att optimera resultat och minimera riskerna. Nästan alla skador kommer oftast när kunskap eller tålamod fattas och tempot är för högt. Alla olympiska lyft stärker hela kroppen och ger en riktigt bra "bas" så att skaderiskan tom. minskar :)

    3. Lina Björkskog Var inte min egen ålder eller hur jag ska klara crossfit som 70 åring som jag tänkte på, är nog inte orolig för det, utan mer för hur man ska hinna med alla träningsformer när man är penionär :)) Det är ju sant att teknik är a och o, och kan tänka mig att fungerar så i nått fint gym där man tränar mest för motionen, men de träningar/tävlingar man riktigt satsar och ger allt har man inte sett så mycket finlir i tekniken :) tänker mest på chin up/pull ups i stång och ringar de gör, skillt i rörelsen neråt så är det nog mest frittfall tills axlarna tar emot. övningen med skivstång så är det ju mest teknik man använder, men tror att när man har tekniken och ökar takten så ökar nog skade risken ganska mycket oxå, skillt de sista minuterna där man ät totalt slut och med våld ska ha några reps till.
      Tony Enlund tror inte skade risken minskar i någon sport/idrott när tävlar och tränar på riktgit/ alltså elitidrott,möjligtvis till en viss nivå, men ska man ligga på topp så kostar det, kanske inte Lina håller med!? :)

    4. I studien så fick man jättebra resultat på både styrka och kondition, och riskerna var inte något man egentligen undersökte, men 16 % av alla som deltog i studien (54 stycken) blev tvugna att hoppa av på grund av skador. Så det säger ju en del.

      Övningarna i crossfit är bra, och genom att träna på tid får du bättre kondition på köpet. Men är väl just också det som orskar skador, när man tränar i för snabbt tempo helt enkelt. Det är upp till var och en att se till att man inte offrar repsantalet för tekniken.. Personligen skulle jag bra kunna tänka mig att träna crossfit som 70-åring, men då blir det ju ännu viktigare att man fokuserar på tekniken och kanske kör i ett lugnare tempo.. Haha, ser tyvärr synen framför mig – jag som 70-åring som gör marklyft.. oh no :D

  4. Hej!
    Har du nån statistik på skador inom Crossfit? Har sitt en del på tävlingar och tränigar i crossfit men kan inte påstå att man tänker så långsiktigt med allt ryck och slit och släng som det mest går ut på, inte så mycket teknik eller e jag helt ut och seglar? ;) I bra form blir man säkert, men hur e det med sen,- muskelfästerna, axlar och armbågar? Har svårt att tro att det än nån motionsform att hålla sig i from med på äldre dar!? Är just denna typ at träning som jag själv skulle gilla men endå inte tränar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *