kolhydratladdning lchf

Similar Posts

8 Comments

 1. Hej Lina!
  Tack för ett jättefint blogginlägg! Inför ett maratonlopp är det vanligt att inleda kolhydratladdningen med att tömma kroppen på kolhydrater. T ex om loppet är på lördag så käkar du minimalt med kolhydrater på tisdag. På onsdag kör du ännu ett lugnt distanspass före frukost. Därefter startar själva kolhydratladdandet.
  Själv brukar jag strunta i ovan. Käkar i stället som vanligt. Däremot undet loppet smäller jag i mig en gelpåse (uääkk) var sjätte kilometer. För mig
  funkar det lika bra!
  Mvh, Ingo

  1. Hej Ingo! Kul med en kommentar från självaste löparveteranen :) Jag har förstått det så också att många väljer att göra en kolhydrattömning innan själva kolhydratladdningen, och antar att man då får en liknande effekt som om man ätit lågkolhydratkost (fast själva fettdriften tror jag inte påverkas?). Kul att höra att gelen funkar bra för dig, det låter ju enkelt och smidigt! Kör hårt!

 2. Hej Lina!

  Fann din blogg efter artikeln i ÖT. Fin blogg med många bra inlägg har jag hunnit läsa :-)

  Jag misstänker att dethär med kolhydratladdning mera handlar om psyke än om verklig fysisk skillnad. Jag tänker att man inte kan tanka glykogenlagren mer än fulla, vilket jag inbillar mig att de flesta av oss gör mer än väl med husmanskost. Glykogenlagret skall, vad jag har förstått, räcka till för att mata musklerna 1,5 – 2h vid hård ansträngning. Min erfarenhet är ännu ganska begränsad men hittills har det gått bra att springa både Jakob Marathon och Utterleden utan att ladda upp före med kolhydrater. Däremot försöker jag proppa i mig så mycket vätska och gel som jag förmår under sådana längre lopp.

  Springer jag mindre än 2h klarar jag mig fint utan både gel och vätska även om jag nog tror att åtminstone vätska kan vara en fördel ifall du vill prestera ditt max på t.ex. en halvmara.

  m.v.h.

  Kaj

  1. Hej Kaj! Tack ska du ha! Kul att du hittade bloggen och välkommen hit! :)

   Jag tror också att det till viss del är psykiskt när man gör det till en rutin inför olika lopp exempelvis. Det mentala har ju väldigt stor betydelse!
   Men hur mycket glykogen man kan ladda in är varierande från person till person, exempelvis beror det på hur vältränad man är och under hur lång tid man kolhydratladdat osv. Jag har också förstått det är nästintill omöjligt att tanka glykogenlagren helt fulla, för kroppen förbränner det ju hela tiden även fast man inte tränar.
   När man äter gel under loppet är det ju också ett sätt att kolhydratladda egentligen, bara att du gör det under själva prestationen och inte innan, men det är ju egentligen inte någon skillnad när och hur du får i dig energin när det ändå är den totala mängden in och ut som räknas. Hur man gör det spelar säkert mindre roll, man gör på det sätt som funkar bra för en själv! :)

   Lina

   1. Skillnaden som jag tänker mig är att när du äter för mycket kolhydrater dagar före så måste kroppen lagra undan sockret i form av fett som i sin tur inte hinner bli tillgängligt för musklerna i form av glukogen under ett lopp. Det man tankar strax innan eller under loppet i form av sportdryck/gel hinner förmodligen ge nån nytta åt musklerna under själva passet. Hursomhelst stöter man mest på en massa troende och tyckande i dessa frågor. Vore intressant att få ta del av nån ordentlig studie om saken oxo eftersom jag är lite skeptiskt lagd :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *