Veckans övning: Favoritplankan “plankcirkel”

Veckans övning: Favoritplankan “plankcirkel”

16.03.2015

Så lätt det är att vakna nuförtiden, när solen lyser in genom fönstret och jag ser en klarblå himmel direkt jag vaknar! Vi är tillbaka i Helsingfors efter en härlig helg i Österbotten med familj och vänner. Det blev vila från träning men nu känner jag att jag börjar bli fit for fight igen.

En ny, solig måndag är här och det betyder förstås att det är dags för en ny veckans övning. Nu tänkte jag tipsa om en av mina favoriter för magen just nu, som är en variant av plankan. Som vanligt vet jag inte vad övningen heter, men jag brukar kalla den för plankcirkel. Du behöver inga redskap alls för att göra denna planka, så övningen passar bra att göra hemma eller utomhus efter löppasset/promenaden.

Min favoritplanka – Plankcirkel

Tränar: Magmuskler (raka och inre magmuskler) + även lite rygg och rumpa.

Passar för: Den som vill ta plankträningen till nästa nivå och redan klarar över 1 minut i planka på tårna med bra teknik.

Gör så här: Stå i planka på raka armar på tårna. Gör en så stor cirkel som möjligt med höften – uppåt, till höger, ner och till vänster.

plankcirkel favoritplanka

Plankcirkel

Tänk på att: Hålla händerna rakt under axlarna, och göra så stor cirkel som möjligt med höften – både uppåt, till sidorna och neråt. Och förstås att hitta kontakten med magen som i en vanlig planka. Tänk också på att inte “hänga i axlarna”, utan stabilisera skulderbladen ut mot sidorna.

Andning: Andas in när du går neråt, andas ut när du går uppåt. Att lyfta upp höften är det svåraste och det är här du behöver andas ut för att få kraft.

Repetitioner: Gör exempelvis 5 stora, långsamma cirklar åt vardera håll i 2 set. D.v.s. upprepa först 5 repetitioner åt ett håll, och byt sedan väg. Kombinera gärna så att du vilar i pauserna med stretchningsövningen “hunden”.

hunden övning

Hunden

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Veckans övning: Favoritplankan “plankcirkel”

  1. Matilda skriver:

    Fin blogg!

    1. Lina skriver:

      Tack Matilda! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen