Veckans övning: Hunden till planka

Veckans övning: Hunden till planka

16.10.2017

Det är ny vecka och dags för en ny veckans övning!

Jag tänkte bjuda på en övning som inte kanske ses som en av de vanliga grundövningarna, men som har blivit lite av en basövning för mig. Jag kallar övningen för hunden till planka eftersom det är en kombination av de två övningarna.

Kickstart Challenge Gym Edition

Jag älskar övningen eftersom den:

  1. Förbättrar rörlighet i baklår och vader
  2. Förbättrar rörlighet i bröstrygg
  3. Stärker bålen framför allt, men även hela kroppens framsida och skuldror
  4. Är en bra basövning att behärska för att kunna bygga vidare på
corecirkel

En variation på övningen

Teknik

I hunden får du tänka på att verkligen sträcka ut överkroppen så axlarna pressas mot golvet. Du ska känna stretchen både i övre ryggen och i baklåren. Du kan ha lite böjda ben för att göra det bekvämare, testa var din gräns går. Om möjligt, så pressa ner hälarna mot golvet.

Gunga framåt till plankan med rundad rygg (eller gå fram med händerna) och stanna i en bra position där du aktiverar mage och skuldror. Tänk att du “drar svansen mellan benen” och skjuter ut skulderbladen till sidorna för en bra position i plankan.

Hur träna med hunden till planka? 

Lägg in hunden till planka exempelvis i slutet av passet, som en del av ett cirkelträningspass. Räkna övningen som magövning – men som bonus får du också lite rörlighetsträning vilket kan passa riktigt bra t.ex. efter ett tufft benpass.

Övningen är verkligen en av mina favoritövningar som ofta hänger med både i gymträningen och hemmaträningen. Har du testat den ännu? Vad tycker du om övningen i så fall? 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen