Hur ofta ska man träna?

Hur ofta ska man träna?

08.01.2014

En vanlig fråga här på bloggen och bland mina kunder är hur ofta man ska träna. Varje dag eller varannan dag? Vad räknas som träning? Den här frågan är svår att svara på eftersom vi alla har olika mål med träningen, men det finns ändå vissa riktlinjer man kan gå efter.

Hur ofta du ska träna beror på vad du vill åstadkomma med träningen. Vill du träna för att må bra och behålla formerna eller vill du prestera på topp-nivå? Det gäller att alltid ha ditt träningsmål i bakhuvudet när du planerar in träningen i almanackan. Jämför dig aldrig med en elit-idrottare, för era träningsmål skiljer sig antagligen drastiskt från varandra.

Hur ofta ska den vanliga motionären träna?

Nu utgår vi från att du är en vanlig motionär som de flesta är som läser denna blogg. Du vill träna för att må bra, hålla dig frisk och för att se snygg ut naken. Du kanske inte gillar att träna egentligen, men tycker om den sköna känslan träningen ger efteråt, och du vet att träningen är bra för dig. Åt denna person skulle jag rekommendera att träna tre gånger 30-45 minuter i veckan, så att du blir ordentligt andfådd. Träning tre gånger i veckan förebygger de vanligaste sjukdomarna och ger en bra grund för en hälsosam livsstil, samtidigt som konditionen och musklerna hålls i form.

Det är bra att variera träningen så att du tränar både kondition och styrka under veckan. Även om man inte tränar på gym så är det bra att träna styrka hemma för att hålla igång musklerna. .

Om man vill gå ner i vikt tänker man ofta att ju mera man tränar – desto bättre. I teorin är det ju så – så länge du behåller två vilodagar i veckan – men i praktiken är det ofta annorlunda. Det är nämligen ganska svårt att i längden träna fem dagar i veckan om man inte är supermotiverad, och för många kan det i längden vara bättre att träna bara tre dagar i veckan men istället göra det till en vana som man kan fortsätta med livet ut.

Via PT-online hjälper jag dig gärna att komma igång med träningen!

Kan man träna så mycket som man vill?

Om man då tänker att motionären i fråga älskar träning och gärna tränar varje dag – bör man då sätta någon stopp på sig själv eller ska man träna när man har lust – alltså varje dag?

Det är roligt när man älskar träningen och ser fram med förväntan på nästa träningspass. Men i såna fall bör man ändå vara på sin vakt, för det är inte bra att träna för ofta. Man ska alltid ha en vilodag i veckan, men helst två. Fem dagar i veckan är mycket, och är ofta ett bättre alternativ än sex dagar i veckan, för den där extra vilodagen kan göra mera nytta än träningen skulle ha gjort. Förutom vilodagarna är det alltid bra att nu som då ha en lugnare vecka.

Så träning tre dagar i veckan passar de allra flesta, men det kan också utökas till fyra eller fem dagar i veckan om du har lust att träna eller vill prestera eller nå ett mål snabbare. 

Att tänka på angående träningen

Ta också följande punkter i beaktande när du planerar hur ofta du ska träna:

1) Vardagsmotionen har betydelse. Om du tränar 3 dagar i veckan och sitter resten av tiden på soffan är inte kroppen helt nöjd. Upp och stå, promenera till butiken och bussen, ta trapporna och städa hemma för bra vardagsmotion.

2) Börja lugnt. Om du ska börja en ”ny, hälsosam livsstil” efter nyår med träning, gå inte ut för hårt i början. Om du inte har tränat tidigare räcker tre dagar i veckan gott och väl för att vänja kroppen vid belastningen. Du kan senare öka träningsmängden om du vill.

3) Det är skillnad på träning och träning. Om du tränar tre gånger 30 minuter i veckan, så träna då hårt de minuter då du tränar. Öka intensiteten på promenaden genom att ibland springa i ruscher, och förvandla den lugna hemmaträning till tuff träning genom att lägga till burpees och olika hopp för att få upp pulsen.

4) Kom ihåg vilan. Att vila är lika viktigt som själva träningen, så försök alltid ha åtminstone två vilodagar i veckan.

PT-Online ger dig extra motivation till träningen!

Hur ofta ska man träna?

Jag tränar gärna fyra-fem dagar i veckan eftersom jag tycker det är så roligt, men ibland tränar jag mera sällan och istället mera intensivt, speciellt då tiden inte räcker till.

13 thoughts on “Hur ofta ska man träna?

 1. Camilla Persson skriver:

  Bra och "lagom" inlägg om träning. Bra att du även tar upp vardagsmotionen. Jag tränar ungefär tre gånger i veckan, men förutom det så cyklar jag till jobbet ungefär fyra dagar i veckan. Under semester eller så när jag inte får den där dagliga motionen så går den övriga träningen snart sämre. Vardagsmotionen hjälper alltså upp den "vanliga" träningen.
  God fortsättning på det nya året!

 2. Monika Lövsund skriver:

  På tal om hur mycket/lite man rör på sig i vardagen, så hörde jag att "tuoliton tammikuu" är det nya "tipaton" :)

 3. Lina Björkskog skriver:

  Tack Camilla! Ja vardagsmotionen har så stor betydelse, ibland mera än den vanliga träningen! Din träning låter super, bra balans mellan vardagsmotion och träning! Tack detsamma till dig! :)

 4. Lina Björkskog skriver:

  Jaha, det uttrycket hade jag inte hört tidigare! Men det blir att lyfta på arslet lite oftare då om man ska hänga med i svängarna.. ;)

 5. Shala skriver:

  hej, jag behöver hjälp jag vill tränga men jag orkar inte hur ska jag göra för att komma igång med träning igen jag mår jätte dåligt av det.

  1. Lina skriver:

   Gör det du tycker är roligt! Och tänk på att du inte behöver träna så ofta, utan ta en promenad här och lite simning och styrketräning här, så att det inte blir för mycket i början.

 6. Jennifer Bystedt skriver:

  Om jag tränar överkroppen en dag och underdelen nästa kan man räkna de som vilodag då? Hoppas du förstår hur jag menar!

 7. Lina Björkskog skriver:

  Tränar du så är det inte vilodag. Förstås är det vila för den muskelgrupp som inte tränas, och det är bra, men du kan inte räkna det som vilodag. Du behöver vilodagarna, dvs dagarna när du inte tränar någonting alls.

 8. Pontus Larsson skriver:

  Hej Lina!
  Jättebra blogg du har!
  Det är så här att jag grunnar mycket över min träning och hur ofta jag ska träna egentligen! Jag tränar enbart för att må bra och har egentligen inget mål med träningen. Men jag känner att träningen inte får ta över mitt liv. Jag vill känna att jag har ett liv vid sidan av också.
  Just nu tränar jag 4 pass i veckan på gymmet. ett rent styrkepass med 20 minuters uppvärmning på någon konditionsmaskin. Styrka 30-40 minuter och avsluta med 10 minuter kondition. Ett rent konditionspass runt 1 timme med varierat schema. Sen kör jag ett lördagspass med samma upplägg som styrkepasset. Och Måndagar kör jag varierat men funderar på att köra det som ett konditionspass också, liknande det andra konditionspasset. Sen har jag avsatt torsdagar och söndagar till vilodagar där jag inte fokuserar på träning alls.
  Sen har jag kört en långpromenad på tisdagar där jag går runt 1 timme.

  Vad säger du om detta schema? Jag är inne i en period där jag grunnar mycket över om jag rör på mig tillräckligt mycket och tänker mycket på att jag måste göra något hela tiden. Det är mycket kalorifokus vilket jag inte känner mig trygg över.

  Har du något tips på hur jag ska gå vidare? Jag vill må bra av träningen, inte känna att jag måste hela tiden.

  Mvh Pontus Larsson

  1. Lina skriver:

   Hej Pontus! Jag tycker absolut det låter som om du rör på dig tillräckligt! Jag tycker du ska ta en eller två veckor paus från träningen helt. Sen efter det börjar du träna igen det som du helst vill träna. För jag får lite den känslan av att du kanske tränar för mycket utan att du egentligen gillar det? Ditt upplägg låter nog bra men kanske du inte alltid behöver träna på sammma sätt, samma dagar? Vissa veckor är det helt okej att bara träna två dagar, eller en dag, eller fyra, eller tre. Förstår du? Gör det du har lust för så kommer träningen att bli mycket roligare när du väl gör det plus att du får mera tid för annat!
   Ha det bra!

   1. Pontus Larsson skriver:

    Hej!
    Okej, tack för svaret. Jag känner själv att jag ibland hamnar i läget att jag tvingar mig själv att träna dessa pass. Och att jag har ett kontrollbehov av att jag måste göra någonting hela tiden.
    Jag gillar att röra på mig men jag känner inte att det får ta över mitt liv.
    Jag känner själv att jag inte mår bra av detta. Jag vill må bra av att träna, men just nu känns det mer som ett krav och tvång.

    Mvh Pontus

 9. Emma Hällbacka skriver:

  Jag tror inte på vilodagar ;) Nä men skämt åsido, jag tycker att det är motiverande att träna varje dag, och så länge man låter kroppen återhämta sig mellan passen och varierar träningsform och intensitet så ser jag absolut inga hinder för att träna varje dag, även som simpel motionär. Däremot är jag helt med på ditt tänk om lugna och tuffa veckor.

  1. Lina skriver:

   Det beror ju självklart på hur du tränar. Att variera hårda träningspass med t.ex. lugn jogg eller promenader ser jag inte heller som problem. Men allt beror ju på vad du är van med sen tidigare och hur snabbt din kropp kan återhämta sig från träningen du gjort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Häng med på Facebook!

Följ med!

I samarbete med


Fråga vad som helst om träning!

Fråga:

Ditt namn:

E-post:

 Jag vill också prenumerera på Linas nyhetsbrev

Jag svarar på frågan i ett inlägg inom kort!

Klicka här för att hitta alla besvarade frågor!

Gamla inlägg

Sök i bloggen