Stretchningsövningar för barfotalöpare

Stretchningsövningar för barfotalöpare

09.04.2012

Som barfotalöpare (eller mellanfotslandare som jag egentligen menar) belastar man vader och fötter på ett helt annat sätt än en löpare som landar på hälen. Hos barfotalöpare arbetar vader och plantara fascian (stödstruktur i fotbottnet) mera effektiv än hos en “vanliga löpare”, och därför är det också viktigt att stretcha just dem efter varje löprunda. Förstås är övningarna också bra för vanliga löpare.

Stretchning av vaden

Stretchning av vaden. Sätt tårna mot en vägg och håll hälen i marken. Luta dig lätt framåt, känns i vaden.

En stretchningsövning som känns på insidan av vaden, genom att ha tårna på några böcker el dyl. och vrida tårna inåt så känns det mera på insidan av vaden. Vrid åt andra hållet om du vill att det ska kännas på utsidan av vaden, beroende på var du känns mest stel.

En stretchningsövning som känns på insidan av vaden: genom att ha tårna på några böcker el dyl. och vrida tårna inåt så känns det mera på insidan av vaden. Vrid åt andra hållet om du vill att det ska kännas på utsidan av vaden, beroende på var vaden känns mest stel.

Stretchningsövningar för barfotalöpare

En stretchningsövning som känns i den djupa vadmuskeln, soleus. Håll vikten på hela fotsulan och luta dig framåt. Det är alltså benet närmare kameran på bilden som stretchas.

Töjning av platara fascian: Lyft upp foten på knäet, ta tag om trampdynan, böj vristen och böj tårna uppåt. Senan under fotsulan stretchas.

Töjning av platara fascian: Lyft upp foten på knäet, ta tag om trampdynan, böj vristen och böj tårna uppåt. Senan under fotsulan stretchas.

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

7 thoughts on “Stretchningsövningar för barfotalöpare

 1. Tinaeken skriver:

  Hej Lina. Jag hittade din blogg efter sökning av “träna rumpan” :-) Frågan jag ställde mig var om det går att träna rumpan, och ja det går ju som du har vissat i din blogg. Fast än har jag inte satt fart med någon träning. Jag har tyvärr inte hittat motivationen. Men jag har en fråga till dig. Var är bilden på din bakgrund tagen? Gissar på Gran Canaria, maspalomas? En mycket inspierande bild iaf. Mitt mål är att gå ner dom kg jag behöver och åka ditt och ta en bild, givetsvis när jag hoppar i sanden ;-) Mvh Tina E

  1. Lina Björkskog skriver:

   Jovisst går det att träna rumpan, och riktigt bra dessutom.. ;) Bilden är tagen i Tarifa, som ligger längst nere i Spanien, nära Gibraltar. Det är jättebra att ha såna mål, lycka till med träningen nu! :)

 2. Christoffer Andersson skriver:

  Hej! Mycket fin blogg!

  Köpte ett par fivefingers bikila för inte så längesedan. Kan säga att jag hade stor användning av detta inlägget!:) Man kände ju att man hade vader dagen efter iallafall haha.

  1. Lina Björkskog skriver:

   Hej och tack! Jo, precis, det lönar sig att stretcha! Viktigt också att börja lugnt med framfotslöpandet!

 3. Danno skriver:

  Hej! Hittade din blogg då jag sökte på träningsbloggar och jag funderar en sak. När jag tränar magmuskler så får jag jätteont i ryggen, vet du vad det kan bero på?
  Tacksam för svar!

  1. Lina Björkskog skriver:

   Hej! Det beror ofta på att bålen inte får det stöd den behöver från de djupa magmusklerna, och ryggen måste arbeta mera istället. Så jag skullre kommendera att du sätter in lite bålstabilbitet i din träning. Övningar som exempelvis dessa är riktigt bra: http://www.linabjorkskog.com/traning/platt-mage.

 4. Lili skriver:

  Hej
  Är det ett måste att stretcha minst 40 sekunder?
  Vet inte varför detta stoppar mig att stretcha. en vän till mig sa att om du inte stretcha 40 sekunder då är f meningslöst att stretcha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen