Ont i hälen eller under foten kan vara plantar fasciit (hälsporre) – tips på behandling

Ont i hälen eller under foten kan vara plantar fasciit (hälsporre) – tips på behandling

02.05.2016

Brukar du ha ont i hälen eller ont under foten när du springer, går eller tränar? Att någon gång ha ont under foten är väldigt vanligt. Är du en av de drabbade så kommer här lite tips på vad du kan göra åt saken, för till all lycka kan du göra mycket för att slippa fotproblemen!

I foten finns 26 ben, många muskler, men mitt under foten finns något som kallas för Plantar fascia (eller fotsulans fascia). Plantar fascia är ett tjockt senstråk av bindväv som löper från hälen till fotsulan. Den plantara fascian har i uppgift att ta stöda fotvalvet för att ta emot belastning och fördela tryck över foten.

plantara fascia

Test: Hitta din plantara fascia

Lägg foten på ditt knä framför dig. Känn hur foten känns under foten – allt känns ganska mjukt. Spänn sen upp tårna (mot smalbenet) och känn hur någonting spänns under foten. Det är den plantara fascian som du känner av under fingrarna.

Orsaker till ont i hälen / under foten

Det är väldigt vanligt att man får problem med den plantara fascian – speciellt på våren när man snabbt börjar springa mycket igen efter en lång vinter.

Eftersom fascian ska ta emot belastningen från kroppen, så kan den också bli överbelastad om den utsätts för krafter den inte är beredd på. Oftast beror det alltså på att man ökar träningsmängden för snabbt, springer eller går på hårt underlag man inte är van vid, eller använder nya skor. Använder du barfotaskor och plötsligt trappar upp träningen är det också stor risk för överbelastning av fascian.

Den plantara fascian är passiv när man använder tjocka skor med stöd för hålfoten. När du sen tar bort skorna (t.ex. använder barfotaskor) och/eller snabbt ökar träningsmängden, så shockeras fascian av ansträngningen och får små bristningar som smärtar.

Lösningen på plantar fasciit är alltså inte att stänga in fötterna i dämpade skor och gå med inlägg resten av livet, som de flesta läkare ordinierar. Det kan hjälpa tillfälligt, men det döljer bara symptomen. Försök istället att vila ut skadan och långsamt bygga upp fotens funktion igen. 

ont i hälen

Igår hade jag känningar av den plantara fascian när jag sprang snabba intervaller i skogen, vilket är en orsak till att vila lite från löpningen och ge fötterna lite mera kärlek.

Hälsporre – vad är det?

Hälsporre är ett ord som i väldigt många fall används fel. Hälsporre är egentligen något annat (en benbildning som uppstår strax framför hälen). Men denna benbildning kan man ha utan eller med symptom. Vid de flesta fall av ont i hälen eller under foten är det inte hälsporre som är orsak utan en överbelastning av den plantara fascian.

Rätt benämning är istället plantar fasciit – en skada på den plantara fascian. Det sker små bristningar i fascian som följd av belastningen. Ibland kan man se en inflammation, ibland inte. Smärtan känns oftast strax framför hälen, mot insidan, men kan också kännas under hela foten där fascian finns.

plantar fascia ont i hälen

Symptom på plantar fasciit

Känner du av ett pirr under fotsulan som bli värre, eller något som hugger till under fotsulan vid belastning, så är det mycket möjligt det är plantar fasciit du har.

Symptom:

 • Ont under foten, ofta i hälen
 • Ont vid belastning, t.ex. gång, löpning, träning
 • Ont direkt när du vaknar på morgonen

Behandling av plantar fasciit

Orsaken till att smärtan uppstår i hälen eller under foten är för att du överbelastat foten. Behandlingen av plantar fasciit går därför ut på att vila, stärka och strecha foten och långsamt trappa upp träningen igen på rätt sätt:

 • Vila (både träning och allmän gångmängd)
 • Stretchning
 • Styrketräning av fotmuskler och vader
 • Långsam ökning av träningsmängd eller allmän belastning av foten
 • Inövande av rätt teknik när du springer / går
 • Rätt val av skor
 • (Stötvågsbehandling)

Vila är det viktigaste att tänka på när du har ont. Känner du av det när du springer, så gå hem. Vila gärna i några dagar och försök gå så lite som möjligt.

Alternativ träning som inte belastar foten – exempelvis cykling, simning, vattenlöpning, gymträning.

Stretchning av den plantara fascian är bra och minskar vanligtvis symptomen. Tips på stretchövningar längre ner. 

Styrketräning ökar blodtillströmningen i fascian och många upplever att det hjälper att snabbare bli smärtfri, även om man inte direkt kan styrketräna själva fascian. Att ha en stark fot är förstås viktigt i övrigt för att foten ska må bra och för att du ska slippa fotproblem i framtiden. Tips på styrkeövningar längre ner. 

Stötvågsbehandling kan ge bra resultat, men alla gånger hjälper det inte. Värt att prova ifall man har möjligheten.

Långsam upptrappning av träning är väldigt viktigt sen när du börjar springa / gå / träna igen. Om promenader känns bra, kan du försiktigt börja springa. Ju värre symptom på plantar fasciit, desto längre tid behöver du på dig för att komma tillbaka. Börja exempelvis med att gå 5 minuter och springa 1 minut. Trappa upp exempelvis med 1 min / vecka först när du inte har några känningar av symptomen längre.

Rätt teknik. Undvik att smälla ner fötterna okontrollerat när du går och springer. Tänk att du går på vasst grus utan skor, så att du känner dig fram med hela foten. Samma sak när du springer – tänk på hur du använder fötterna och använd snabba, korta steg. Barfotaskor kan hjälpa dig gå och springa med bättre teknik senare.

Rätt skor. Använd skor som har en dämpning under hälen, vilket minskar på belastningen, när du har svår plantar fasciit och andra skor ökar smärtan. Att använda barfotaskor när man har hälsporre ökar nämligen belastningen på fascian. Däremot kan du förstås väldigt gärna använda barfotaskor senare igen när smärtan gått öve, när du trappar upp träningen långsamt så det inte kommer tillbaka!

Tid. Sist men inte minst – tiden läker alla sår. Också plantar fasciit. Beroende på hur svår skadan är och hur bra du behandlar dig själv kan det ta från några dagar upp till ett år att slippa besvären.

Stretchning av plantar fasciit

Gör stretchningsövningarna gärna 3 gånger per dag om du har plantar fasciit. I förebyggande syfte kan du göra övningarna 1-2 gånger i veckan i kombination med annan rörlighetsträning.

1. Sittande stretch 

Placera trampdynorna i golvet och lägg vikten på fötterna. Håll knäna fast i armarna, så att du med armarna kan pressa dig själv bakåt och öka på stretchen under fotsulorna. Upprepa minst en minut.

stretch plantar fasciit

2. Fotledsstretch

Det är bra att träna rörlighet i fotleden skilt för sig, eftersom dålig rörlighet kan vara en bidragande orsak till plantar fasciit. Upprepa 1 minut per ben.

fotledsstretch

3. Massera med boll

Denna övning är ett måste för alla med känningar av plantar fasciit. Använd en kavel, rulle eller en hård boll, exempelvis golfboll eller rinkbandyboll. Massera foten med bollen där det smärtar under hälen eller längre fram under foten. Lägg ordentligt med vikt på. Det ska göra lite ont för att ha effekt. Massera gärna i 3-5 minuter, flera gånger per dag.

bollmassage

Bild från http://cdn.running.competitor.com/

Styrketräning för plantar fasciit

Gör styrkeövningarna 2 gånger per dag om du har plantar fasciit. I förebyggande syfte kan du göra övningarna 1-2 gånger i veckan i kombination med annan styrketräning.

1. Tåhävningar

Gå så högt upp som möjligt, och bromsa långsamt på väg ner. Låt foten strechas i det nedre läget. Upprepa 15 gånger, i 3 set. Gör gärna tåhävningarna med en fot i taget.

tåhävningar

2. Tåcurl

Böj tårna så mycket du kan och dra ihop fotsulorna. Försök få med alla tår. Börja försiktigt – risk för kramp finns om du är ovan. Ta sen i så mycket du kan de sista sekunderna. Håll 10 sekunder, och slappna av. Upprepa 5 gånger.

tåcrunch

 

Det viktigaste av allt i behandlingen av plantar fasciit är att vara uppmärksam på sig själv och sina symptom. Lyssna på dig själv och belasta inte fötterna om de inte vill bli belastade. Uppsök läkare om du inte blir av med besvären eller om symptomen blir värre.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

6 thoughts on “Ont i hälen eller under foten kan vara plantar fasciit (hälsporre) – tips på behandling

 1. Martin Ullgren skriver:

  Hej! Kan plantar fascia gå av eller släppa från sitt fäste? Mvh Martin Ullgren

  1. Lina skriver:

   Hej! Jo, plantar fascia kan överbelastas och bli inflammerad, gå av delvis eller gå av helt. Har inte hört om fall där den släpper från sitt fäste utan det är vanligare att den skadas strax efter fästet, men säkert är det också möjligt. Men ifall det verkligen är en ruptur så märker du det definitivt eftersom det är en akut skada, som ofta uppstår i samband med någon idrott.

 2. Janne skriver:

  Har precis råkat ut för en trolig delruptur av Plantar fascia. Har efter sommaruppehållet åter börjat spela squash, har haft ont i hälen dagen efter varje gång, idag efter 35 min spelande i språng framåt så small det plötsligt till framför hälen, som om jag skulle blivit träffad av ett rack under foten. Frågan är vad gör man bäst nu, har inte uppsökt läkare ännu?

 3. Robert skriver:

  Tack för en väldigt bra sammanfattning av ett svårt och komplicerat ämne. Jag har tidvis sprungit en hel del i minimalistiska skor, typ Vivobarefoot eller Merrel trail glove . Har inte haft problem att springa 10 km i på asfalt då och då. Strax före jul sprang jag dock på löpband för första gången på cirka sex månader. Valde att springa i Merrel trail glove och sprang 12 km. Efter det fick jag ont i hälen. Har sedan dess haft ont i hälen till och från. Hoppas att råden i den här artikeln kommer att hjälpa mig

 4. Karin Karlsson skriver:

  Hej!
  Detta stämmer så väl in med mina symtom! Började få problem med fötterna förra sommaren. Hade haft diskbråck och köpte nya gympaskor och började stå upp mer på jobbet, för att sköna ryggen. Blev konstigt nog bättre över vintern när jag använde i mitt tycke “sämre skor”. Problemen tillbaka sedan i våras (och har nog aldrig varit helt borta). Känns som om jag är trött i fötterna hela tiden och om jag gått mycket så haltar jag. Problemen blir större med “bättre” skor………vet varken ut eller in. Detta begränsar det “vardagliga” livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen