Kroppshets & hur du lär dig älska din kropp

Kroppshets & hur du lär dig älska din kropp

28.09.2018

Har du sett Mia Skäringers dokumentärserie “kroppshets“? Vad kände du när du tittar/tittade på den?

Jag känner mig så fruktansvärt ledsen när jag ser den. Hur otroligt vanligt det är med förvridna tankar om sig själv. Hur svårt det är att uppskatta sin egen kropp. Hur lätt det är att klanka ner på sig själv. Och därför, av just den orsaken, hur viktigt det är att lyfta såna här diskussioner.

Jag skulle bara vilja skrika ett stort SLUTA så högt att hela världen stannar upp och lyssnar. Men jag vet att det inte går. Min röst är så liten och jag kommer aldrig nå hela vägen fram. Men jag tror att varje individ skulle ha så mycket att vinna på att AKTIVT försöka förändra sitt skevna förhållningssätt till kroppen.

Jag har inte skrivit om detta ämne på länge, trots att det är något jag verkligen brinner för. Jag vill istället visa oredigerade bilder, tipsa om god mat man kan njuta av och visa på att man kan träna för att hylla sin kropp, inte förminska den.

kroppshets

 

För det är ju just det vi borde göra, hylla våra kroppar. Man kan hylla sin kropp genom att röra på sig så man mår gott och äta sånt kroppen tackar en för – om det så är en godishög eller en nykokt fisksoppa.

En annan orsak till att jag inte skrivit så mycket om kroppshets är för att det inte känns som min kamp att föra. Jag har varit normalviktig hela mitt liv och har en kropp jag älskar, inte för att den är perfekt på nåt sätt utan för att den är min. Jag är 30 år nu och har bestämt mig för en tid tillbaka att älska min kropp, varje dag.

Men samtidigt tänker jag att detta är precis allas kamp att föra. Ju större variation på kroppar som syns runt om oss, desto lättare är det att acceptera sin egen kropp. Alla ska synas, smala, tjocka, gropiga och jämna – för så är det i verkligheten också. Tänk dig simhallen. Jag älskar simhallen som visar äkta, oretuscherade kroppar.

Den kvinnliga kroppen är så vacker, oberoende av form och storlek!

simma kroppshets

Fler modeföretag behöver ta in större modeller, kvinnor och män i olika storlek, former, ålder och hudfärg. Som en kvinna sa i dokumentären så har forskning visat att de företag som gjort så inte haft något att förlora, utan istället ökat sin försäljning. Klart de gör! Vem vill inte shoppa där man känner sig hemma och välkommen?

Jag känner att en ändring måste ske här. Det är så sjukt att det inte blivit ändring på den här fronten tidigare. Frankrike har en ny lag där de förbjuder underviktiga modeller sen nåt år tillbaka, varför kan inte andra länder göra samma sak? Och alla enskilda företag som har förmåga att påverka genom att ta in större modeller; gör det! Gör det nu. För det har aldrig behövts så mycket som nu.

Annat jag önskar mig av världen:

 • Ät tillsammans med din familj och vänner och gör goda måltider tillsammans. Ät dig mätt, hitta måltider du tycker extra mycket om. Lägg tid på att äta och njuta av maten.
 • Försök hitta en träningsform du tycker om. Känn efter hur bra din kropp mår när du tar hand om dig själv. Din kropp kan ta dig vart som helst, bara du själv vill det. Du blir bra på det du gör.
 • Avfölj konton på instagram som får dig att tänka dåligt om din egen kropp.
 • Bestäm dig för att acceptera din kropp. Du kan antingen spendera livet med att hata den och försöka förändra den, eller acceptera den och bli vän med dig själv. Du kan aldrig träna dig till en kropp du tycker om. För det sitter inte utanpå, utan i huvudet.
 • Prata aldrig illa om din kropp, för dig själv eller åt andra.
 • Säg positiva saker om din kropp för dig själv och för andra. Le när du ser dig själv i spegeln. Du kanske inte tycker om varenda sak på din kropp. Men inse att dina huvudspöken beror på ett förvridet samhälle. Var inte så hård mot dig själv. Du är fin precis som du är. Träna varje dag på att inse det.
 • Jag vill att just du ska inse att ditt värde aldrig är kopplat till vad du gör eller presterar, med din kropp eller på annat plan i livet. Även om det känns som om du misslyckas med allt du gör är du otroligt värdefull och viktig. Ditt liv är en gåva och du har en mening större än du kan själv kan fatta.
 • Din kropp är inte perfekt (för det är ingen!) – men mycket viktigare: den är din. Och du kan välja om du vill vara vän med dig själv eller inte.
 • Sist men inte minst: se på Mia Skäringers dokumentär om du inte redan gjort det.

Ha en riktigt fin helg och stor kram till er alla! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Kroppshets & hur du lär dig älska din kropp

 1. Johanna skriver:

  Så viktigt att ta upp, och som sagt, det är allas vår kamp att ta!

  1. Lina skriver:

   Ja, visst är det!

 2. Så himla bra inlägg, livet är för kort för att inte älska sin kropp – men visst behöver alla bli påminda om det ibland. Mitt fokus i höst är en stark kropp, inte hur den ser ut utan hur den känns. Hur den orkar springa, lyfta, hoppa, surfa! Började se den på tåget, men uppkopplingen dog och nu står den definitivt på min lista!

  1. Lina skriver:

   Tack, Emmi! Precis så ser mitt träningsfokus ut också, jättebra sagt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen