Veckans utmaning: Djup knäböj fixar din rörlighet

Veckans utmaning: Djup knäböj fixar din rörlighet

07.12.2015

Nu är det dags för ett test. Det är menat till just dig som läser bloggen just nu. Ja, just du! Gör testet nu genast.

Gör så här: Ställ dig upp och stå. Du behöver ha ett par bekväma byxor på dig.  Gör testet i strumplästen eller i tunna skor. Stå lite bredare en höftbrett och sväng tårna aningen utåt. Gå ner och sitta i en djup knäböj. Hälarna måste hela tiden ha kontakt med marken. Ryggen måste vara helt rak. Pressa ut bröstet. Placera armbågarna på insidan av knäna och pressa dem utåt.

 

djup knäböj

 

Hur känns det?

Om det känns obekvämt på något ställe i kroppen eller rent av är omöjligt så är din rörlighet i rygg, höft, knän eller fotled inte den bästa.

Har man en bra rörlighet ska en djup knäböj inte vara några problem alls. En djup knäböj i huksittande är en del av människans normala rörelsemönster, och du ska kunna sitta i positionen långa stunder i sträck utan bekymmer.

 

djup knäböj

 

För att få bättre rörlighet och bli bättre på djup knäböj det bästa sättet att helt enkelt stå i djup knäböj! När du leker med dina barn eller ser på en tv-serie – gör det i djup knäböj.

Om du är väldigt stel så kan det vara bra att sätta en liten upphöjning under hälarna (exempelvis en bok) till en början, för att det överhuvudtaget ska vara möjligt att komma ner i en djup knäböj. Minska på upphöjningen gradvist tills du klarar av att stå i djup knäböj utan problem!

Vill du ta knäböjsrörligheten till nästa nivå kan du dessutom lägga med ett lyft av händerna ovanför huvudet. Håll i en skivstång eller käpp. Då kollar du samtidigt rörligheten i rygg och axlar. En bra rörlighet ser ut som på bilden nedan, med stången rakt ovanför hälarna. Faller händerna framåt har du antagligen dålig rörlighet i bröstrygg och eller axlarna. Kom ihåg att ha ett brett grepp om stången.

 

djup knäböj med stång

 

Tips: För att fixa en dålig rörlighet i bröstrygg och axlar kan du kolla exempelvis de sista övningar i denna video med foamroller! 

Hur funkar din djupa knäböj – är det bekvämt eller obekvämt?

5 min djup knäböj per dag

Tillbaka till ämnet veckans utmaning. Jag skulle vilja utmana dig till 5 minuter djup knäböj per dag denna vecka! Du kan ta pauser om du vill, det är bara den totala tiden som räknas. Är du med? Starta gärna redan NU!

PS. Visste du att det är skillnad mellan dålig rörlighet i lederna och stelhet i musklerna? Man kan nämligen ha en bra rörlighet men vara stel i musklerna – eller tvärtom. Senare i veckan kommer jag att skriva om hur du vet skillnad mellan dessa och tips för hur du kan behandla dig själv.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

16 thoughts on “Veckans utmaning: Djup knäböj fixar din rörlighet

 1. Malin skriver:

  Jeeej jag klarade av det och det kändes inte ens obekvämt :) skall testa med stång nästa gång jag är på gymmet, tack för tipset :D

  1. Lina skriver:

   Härligt! Jo, testa med stång också! :)

 2. Cindy skriver:

  Jee, super utmaning! Klarar av den djupa knäböjen hela bra, men känner att alltid kunde man bli lite rörligare. Antar utmaningen!

  1. Lina skriver:

   Jepp, lite rörligare kan man alltid bli! :)

 3. Anna skriver:

  Jag hänger på! Läste din blogg först nu, så när jag kommer hem och får mjukare byxor så är det upp till bevis!!

  1. Lina skriver:

   Låter bra, lycka till ;)

 4. Pia skriver:

  Djupa knäböjen går bra, men oj vad jag har dålig rörlighet bröstryggen och axlarna. Vet ju om det och har en del värk i hela ryggen pga dålig rörlighet så ska absolut börja göra foamrollerövningen på kvällarna nu. Tack för det tipset!

  1. Lina skriver:

   Det låter som en bra plan! Lägg 5 min på de övningarna också varje dag, så kommer du snabbt att märka skillnad!

 5. Maria skriver:

  Knäböjet inget problem, det brukar väl inte vara det heller när man squattar regelbundet heller :) Testade inte sitta en längre stund nu, men ska göra det också nån dag. Ser fram emot inlägget om rörlighet och stelhet, för jag lär ska vara lite överrörlig, men samtidigt kan jag känna mig väldigt stel i vissa kroppsdelar eller vid vissa rörelser.. :)

  1. Lina skriver:

   Det hjälper att knäböja regelbundet, men det är inte självklart att rörligheten är bra trots det. Låter bra :) Jo, andra inlägget är nog på gång – om än lite försenat!

 6. Heidi skriver:

  Tusen tack för ett superbra inlägg! Jag provade att göra “testet” och blev mäkta förvånad när jag märkte att jag inte klarade av att att gå ner i djup knäböj utan att endera lyfta på hälarna eller böja ryggen. Jag trodde att jag var rätt smidig så det här väckte mig verkligen :) Jag ska verkligen börja öva på detta och ser fram emot det utlovade inlägget om rörlighet :)

  Sen har jag en fråga – visst är väl smidigheten delvis “genetisk”, så att den också beror på hur den egna kroppen är byggd? Min sambo, som inte tränar särskilt mycket utan (tyvärr) mest sitter vid datorn, klarade testet perfekt, till och med med händerna i luften, medan det för mig, som tränar löpning och styrketräning 5-6 ggr i veckan, som sagt inte gick så bra… ;) Hur som helst, oberoende av förutsättningarna så är ju ingen ursäkt för att inte jobba på att bli bättre!

  Tack för en bra blogg, du var sååå värd priset för årets tränings-/hälsoblogg!

  1. Hanna skriver:

   Tänkte samma sak! Min egen mamma är ganska rörlig i många andra övningar vad jag vet, särskilt om man jämför med min pappa – ändå kommer inte hon ner alls medan min pappa klarar det. Kan det också bero på hur långa benen är i förhållande till resten av kroppen?
   Själv vill jag gärna testa, känns som en kul och bra utmaning att sitta så länge!

   1. Lina skriver:

    Jo det stämmer – det är till viss del genetiskt och har man exempelvis långa lårben så kommer man djupare ner i knäböjen automatiskt, exempelvis. Så allt sånt påverkar nog. Testa och se hur det går! :)

  2. Lina skriver:

   Det låter bra – det är bara att träna!

   Jo, det stämmer att rörlighet delvist är genetiskt, så vissa har mera att jobba på ä andra! Inlägget är nog på gång, men har inte hunnit med det riktigt ännu!

   Tusen tack ska du ha, så roligt att höra! <3

 7. Magnus Skog skriver:

  Det kändes lite men jag vet om att jag är stel men det har nog blivit bättre än vad det varit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen