Ett viktigt tips för att hålla upp träningsmotivationen i höst

Ett viktigt tips för att hålla upp träningsmotivationen i höst

03.09.2018

Hösten är här, och kanske du är i full gång med ditt nya, träningsrika liv?

Ta inte illa upp om det inte är så, men faktum är att de flesta motionärer sätter nya mål och är supertaggade på träning på hösten. Att komma igång med träningen känns roligt och peppande. Men vad är det egentligen som händer efter några veckor in i träningen? I vilket skede avstannar träningsmotivationen och gymkläderna blir liggande i garderoben?

Och framför allt – vad kan vi göra för att förhindra att det sker? Här kommer ett viktigt tips för att hålla upp träningsmotivationen i höst. 

Det finns egentligen bara ett tips:

 Starta lugnt!

gamla hamn löpning

Ja, det kan kännas roligare att köra igång ordentligt, få ut mera av tiden och se resultaten direkt. Låt oss säga att du inte tränat någonting på sommaren, men nu planerar 5 pass i veckan under hösten.

Den första veckan går allt kanon, och den andra veckan ännu bättre. Du älskar din nya rutin och känner dig oövervinnerlig och stark. Men den tredje veckan händer något. Du drabbas av en jobbig förkylning och blir liggande på sängen. Kan inte träna. Tröstäter lite. Allt känns jobbigt. Förkylningen håller på länge. Du känner hur du tappar alla resultat du byggt upp.

När förkylningen till slut ger med sig är all träningsmotivation som bortblåst. Kanske du knaggligt kommer igång igen, eller kanske du glömmer träningen för hösten för att sen plocka fram den där träningsmotivationen till nyåret igen.

Så kan det gå om det går riktigt dåligt. Sorry om jag drar ner stämningen men det är tyvärr riktigt vanligt. Man börjar för hårt, går för hårt ut. Och har lite otur på kuppen.

Läs mer: Kan man träna vid förkylning? Checklista för dig som är förkyld och sugen på träning

Få bättre motståndskraft

Kroppens motståndskraft blir över tid starkare av träning. Men direkt efter ett avslutat träningspass är kroppens immunförsvar tillfälligt försämrat och man är mera mottaglig för virus. Ju hårdare träningspass desto sämre ställt med försvaret. Det är bra att äta något och att duscha och byta kläder direkt efter ett träningspass. Kolhydrater är extra bra direkt efter träning, som tas upp snabbt av kroppen. Hellre duscha på gymmet och byta kläder där än att åka och handla hungrig i magen.

gymprogram 1 timme

Tänk också på att tvätta händerna ofta, äta och sova bra för att minska risken för tråkiga förkylningar i höst. Att vara utomhus i friska luften är också bra för att hålla förkylningarna borta.

Och givetvis – tänk på att bygga upp träningen långsamt. Istället för att börja med hårda 5 pass i veckan, planera in 2-3 medelhårda pass de första två veckorna. Känns det bra går det bra att öka intensiteten eller träningstillfällena – inte båda på samma gång. Det kommer inte att kännas lika världsomvälvande till en början, men istället kommer du att ha mera att vinna i slutändan. Gläds åt att kunna bygga upp och öka vecka för vecka istället för att behöva backa!

Förhoppningsvis kommer du att ha träningsmotivation som finns kvar under de mörka höstmånaderna, när den behövs som mest.

Lycka till med träningen i höst! Berätta gärna hur du kickat igång?

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

6 thoughts on “Ett viktigt tips för att hålla upp träningsmotivationen i höst

 1. Bra tips – mat, sömn, delmål & “bättre något än inget” är bra grejer för höstens träning!

  1. Lina skriver:

   Tack! Visst är det så:)

 2. Rebecka skriver:

  Min träning följer med mig året om nu för tiden vilket är väldigt skönt. Jag bävar dock inför vintermörkret när jag känner mig mer otrygg ute i löparspåren och därmed tvingas in på löpbandet :( Så himla härligt nu att kunna springa efter jobbet och det fortfarande är ljust!

  1. Lina skriver:

   Det låter super det! Visst är det härligast när man kan springa ute! Man borde passa på och springa så mycket som möjligt nu :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen