träna med förkylning checklista vinter

Similar Posts

7 Comments

 1. Hej! Ja ville bara säga att det är en superbra blogg. Jag är bara 14 snart 15 men jag älskar och träna, mina föräldrar tycker jag tränar för mycket. men jag är beroende av det! Det går inte att sluta! jag spelar fotboll och vill bli bäst. Tränar i tre olika lag, har haft överansträgnings skador i knäna & vänstra höften, jag har även slatteknä, det är nog därför mina föräldrar är oroliga. men jag tejpar knät varje träning (tom. på idrotten i skolan) jag använder även knäskydd, och går på rehab en dag i veckan. men jag undrar är det för mycket om jag tränar 5-7 dagar i veckan? och vad ska jag göra för att få mina föräldrar att förstå? tack för svaret. Din blogg är as bra, älskar hur du skriver om träning! 

  1. Hej Ebba! Vad roligt att du tycker om bloggen! ja det blir lätt så när man hittat något man tycker om, att man inte vill göra något annat! Jag tycker att det är bra att du hittat något som du tycker om, och tycker att du ska fortsätta med det. Men det är också viktigt att har vilodagar emellanåt, du borde nog ha två vilodagar i veckan. Om du inte har vilodagar emellan kommer du inte att gå framåt i din träning, du behöver vila för att kroppen ska kunna återhämta sig. Speciellt med tanke på dina överansträngningsskador är det skäl att du vilar ordentligt mellan träningarna. Nu kan jag inte svara på om du tränar för mycket eller ej, utan det beror helt på hur du känner dig. Om ditt shlatteknä börjar göra mer ont, kan det vara skäl att minska på träningen, för att undvika att patellasenan skadas permanent. Knäskydd och tejp är bra, fortsätt med det!

  2. Har själv erfarenhet från att spela i 3 lag samtidigt då jag var i din ålder och kan säga att det snarare är hämmande för ditt spel om du spelar match med alla och tränar med alla. Då jag spelade hade jag match fre-lör-sön och träningar däremellan med 2 av lagen. Det blev för mycket till slut och kroppen orkar inte med. Man tappar spänst och smidighet vilket gör att du till slut bara blir arg för att du inte klarar av att göra saker lika bra som du kunde tidigare.

   Vad jag gjorde var att jag till slut valde det laget som var bäst för min utveckling, (a-laget i mitt fall, spelade i pojk, utvecklings och a-laget). Ett annat val är ju vilket lag du trivs bäst med.
   Som tjej löper du dessutom extra stor risk med knäskador som kan förstöra din karriär. Kolla upp hur många tjejer som får knäskador för att de för tidigt slussas in i  a-lag så får du se på skrämmande statistik. Bara att du måste tejpa dina knän varje träning är ju en varningssignal.Så mitt tips är att överväga vilket lag som är bäst för din utveckling/är roligas tatt spela i och välj det. Att spela i 3 lag samtidigt ger absolut inget eftersom du inte får vila kroppen och får harva runt med spelare som inte gynnar din utveckling.

 2. Hej jag är 12år och jag har fotbollsmatch idag jag har haft från fredags rethosta och jag vet inte om jag ska gå på matchen den är jätteviktig för mig men vill endå inte få hjärtmuskelinfektion eller lunginflammtion vad ska jag göra?
  Snälla svara så snart som möjligt

  1. Hej Sara! Om man är osäker på om man ska träna eller inte, brukar min regel alltid vara att ta det säkra före det osäkra – speciellt om det handlar om match eller tävling då man vanligtvis pressar sig själv lite extra. Även om det kanske går hur bra som helst att träna försiktigt med lite rethosta, så ska man komma ihåg att hostan är där av en orsak och kroppen är inte helt frisk, så att undvika en match vore nog klokt, skulle jag säga.

 3. Vilken otroligt bra checklista! Håller med om att det är riktigt viktigt att faktiskt lyssna på sin kropp och inte trycka undan att man kan bli värre sjuk om man tränar vid förkylning. Vad spelar det för roll om man missar 1 eller 2 träningspass och återhämtar sig? Ingen alls. Det är mycket bättre än att träna med förkylning och kanske bli tvungen att skippa 6 till sju träningspass…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *