Kan man träna vid förkylning? Checklista för dig som är förkyld och sugen på träning

Kan man träna vid förkylning? Checklista för dig som är förkyld och sugen på träning

22.02.2018

Var ska man riktigt dra gränsen – när kan man träna vid förkylning?

De flesta har antagligen funderat på detta vid något tillfälle. Man ska självklart skippa träningen om man har feber eller en svår förkylning. Men problemet är att man ibland kan ha svårt att lyssna på den egna kroppens signaler vid lindrigare förkylningar och då är det också svårt att veta om man kan träna eller inte.

Därför försöker jag här skriva ner några konkreta riktlinjer som kan hjälpa dig när du funderar om du kan träna vid förkylning.

Checklista för dig som vill träna trots förkylning

Fråga 1: Har du feber eller ont i halsen eller bröstet?

Träna inte ännu

Fråga 2: Är du rejält snuvig eller hostig och har absolut ingen ork att träna alls? 

Träna inte ännu

Fråga 3: Är förkylningen på väg att bli värre?

Träna inte ännu

Fråga 4: Är du lite snuvig/hostig men känner dig annars pigg? 

Det går bra att träna, men träna ett lättare pass och se hur det känns.

Fråga 5: Hur är du som person; är du så ivrig att träna att du glömmer lyssna på kroppen? Har du tidigare tränat med förkylning i kroppen som gjort det värre? Eller är du istället sån som kanske ser tillfället att ha en extra vilovecka och latar dig bara för att du har en ursäkt?

Är du lite lat av dig -> träna lätt. Vet du att du ofta tränar för tidigt, vänta några dagar extra

Det är ingen annan än du själv som kan säga om du borde träna eller inte, så därför är det också bra att känna till hur du är som person; den lata eller den ivrige? Jag upplever att många är snabba på att avboka pass även om man istället kunde träna lättare p.g.a förkylningen. Tänk rörelse istället för träning. Rörelse gör dig många gånger friskare, medan att ligga hemma på soffan och snora inte snabbar på tillfrisknandet.

träna med förkylning checklista vinter

Är detta du? 

Du har precis “kommit igång” med träningen igen efter ett långt uppehåll, och har massor av motivation och pepp för att nå dina träningsmål och få till regelbundna träningspass. Den första och andra veckan går superbra, du kör hårt och kroppen svarar bra. Men sen händer det; förkylningen slår till. Man missar flera veckor träning och alla motivation rinner ut i sanden. 

Varför? Detta är något jag ser hos väldigt många PT-kunder, och det betyder att man gått ut för hårt. När man ökar träningsmängden och/eller intensiteten ökar också risken för infektioner eftersom kroppens immunsystem tillfälligt är sämre. Klokare skulle därför ha varit att öka träningsmängden långsammare, inte träna fullt så hårt, se till att äta och sova ordentligt, och gradvist bygga upp träningsmängden. 

Att tänka på om du vill träna vid förkylning:

 • Vila och sov mycket. Ät regelbundet och bra. Detta gör att du snabbare blir frisk igen.
 • Exempel på lättare pass du kan träna trots förkylning om du annars är pigg: promenader, lätt konditionsträning och vardagsmotion, rörelseträning, teknikträning och styrketräning med längre pauser än vanligt. Se förkylningen som en chans att träna sånt du normalt inte gör!
 • När du börjar komma till det skede att du varit förkyld en tid och känner dig bättre, så kan du riktigt bra testa att träna ett lätt pass och se hur det känns. Blir du inte sämre av passet, kör på lite hårdare. Blir du sämre, vila ca tre dagar till.
 • Det är stor skillnad på hur du tränar efter att du varit förkyld. Det första passet ska alltid vara lugnt. Tränar du för hårt kan du i princip vara säker på att bli sjuk igen.
 • Undvik tunga konditionspass som höjer pulsen mycket när du är förkyld.
 • Är du trött och tung i kroppen och bara har lust att vila, så tillåt dig också att vila. Rörelse är bra men ibland behöver man också det motsatta.

vinter förkylning träning

Kom också ihåg: om du tränar för hårt med en infektion i kroppen svarar kroppen med att du blir ännu sjukare. Detta kan leda till allvarliga komplikationer som t.ex. hjärtmuskelinflammation, som i värsta fall kan vara dödlig. Man ska aldrig leka med sin hälsa på det viset. Detta är inget läkarna säger för att skrämmas, utan det kan gå riktigt tokigt när man inte lyssnat på kroppens signaler. 

Sammanfattningsvis kan vi säga att det viktigaste när man har någon form av sjukdomssymptom är att lyssna på sin kropp, som alltid. Om du är osäker på om du kan träna med förkylningen är det alltid ett säkert kort att vila den där extra dagen för att vara på den säkra sidan.

Visste du att… regelbunden träning stärker motståndskraften, men om du ofta drabbas av förkylningar, kan det vara ett tecken på att kroppen är överansträngd och inte får den återhämtning den behöver.

(Uppdaterat inlägg från 2012)

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

7 thoughts on “Kan man träna vid förkylning? Checklista för dig som är förkyld och sugen på träning

 1. Ebbafyhr skriver:

  Hej! Ja ville bara säga att det är en superbra blogg. Jag är bara 14 snart 15 men jag älskar och träna, mina föräldrar tycker jag tränar för mycket. men jag är beroende av det! Det går inte att sluta! jag spelar fotboll och vill bli bäst. Tränar i tre olika lag, har haft överansträgnings skador i knäna & vänstra höften, jag har även slatteknä, det är nog därför mina föräldrar är oroliga. men jag tejpar knät varje träning (tom. på idrotten i skolan) jag använder även knäskydd, och går på rehab en dag i veckan. men jag undrar är det för mycket om jag tränar 5-7 dagar i veckan? och vad ska jag göra för att få mina föräldrar att förstå? tack för svaret. Din blogg är as bra, älskar hur du skriver om träning! 

  1. Lina Björkskog skriver:

   Hej Ebba! Vad roligt att du tycker om bloggen! ja det blir lätt så när man hittat något man tycker om, att man inte vill göra något annat! Jag tycker att det är bra att du hittat något som du tycker om, och tycker att du ska fortsätta med det. Men det är också viktigt att har vilodagar emellanåt, du borde nog ha två vilodagar i veckan. Om du inte har vilodagar emellan kommer du inte att gå framåt i din träning, du behöver vila för att kroppen ska kunna återhämta sig. Speciellt med tanke på dina överansträngningsskador är det skäl att du vilar ordentligt mellan träningarna. Nu kan jag inte svara på om du tränar för mycket eller ej, utan det beror helt på hur du känner dig. Om ditt shlatteknä börjar göra mer ont, kan det vara skäl att minska på träningen, för att undvika att patellasenan skadas permanent. Knäskydd och tejp är bra, fortsätt med det!

  2. Kenji Claesson skriver:

   Har själv erfarenhet från att spela i 3 lag samtidigt då jag var i din ålder och kan säga att det snarare är hämmande för ditt spel om du spelar match med alla och tränar med alla. Då jag spelade hade jag match fre-lör-sön och träningar däremellan med 2 av lagen. Det blev för mycket till slut och kroppen orkar inte med. Man tappar spänst och smidighet vilket gör att du till slut bara blir arg för att du inte klarar av att göra saker lika bra som du kunde tidigare.

   Vad jag gjorde var att jag till slut valde det laget som var bäst för min utveckling, (a-laget i mitt fall, spelade i pojk, utvecklings och a-laget). Ett annat val är ju vilket lag du trivs bäst med.
   Som tjej löper du dessutom extra stor risk med knäskador som kan förstöra din karriär. Kolla upp hur många tjejer som får knäskador för att de för tidigt slussas in i  a-lag så får du se på skrämmande statistik. Bara att du måste tejpa dina knän varje träning är ju en varningssignal.Så mitt tips är att överväga vilket lag som är bäst för din utveckling/är roligas tatt spela i och välj det. Att spela i 3 lag samtidigt ger absolut inget eftersom du inte får vila kroppen och får harva runt med spelare som inte gynnar din utveckling.

 2. sara skriver:

  Hej jag är 12år och jag har fotbollsmatch idag jag har haft från fredags rethosta och jag vet inte om jag ska gå på matchen den är jätteviktig för mig men vill endå inte få hjärtmuskelinfektion eller lunginflammtion vad ska jag göra?
  Snälla svara så snart som möjligt

  1. Lina skriver:

   Hej Sara! Om man är osäker på om man ska träna eller inte, brukar min regel alltid vara att ta det säkra före det osäkra – speciellt om det handlar om match eller tävling då man vanligtvis pressar sig själv lite extra. Även om det kanske går hur bra som helst att träna försiktigt med lite rethosta, så ska man komma ihåg att hostan är där av en orsak och kroppen är inte helt frisk, så att undvika en match vore nog klokt, skulle jag säga.

 3. Emelie JS skriver:

  Vilken otroligt bra checklista! Håller med om att det är riktigt viktigt att faktiskt lyssna på sin kropp och inte trycka undan att man kan bli värre sjuk om man tränar vid förkylning. Vad spelar det för roll om man missar 1 eller 2 träningspass och återhämtar sig? Ingen alls. Det är mycket bättre än att träna med förkylning och kanske bli tvungen att skippa 6 till sju träningspass…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen