Järnbrist hos kvinnor och män

Järnbrist hos kvinnor och män

18.12.2012

Sjuksköterskan jag gick till igår ringde och väckte mig imorse och berättade om gårdagens blodprover. Inflammationsvärdena var förhöjda, som de också normalt är på grund av virus vid en vanlig förkylning. Sen påpekade hon också att jag har för låga hemoglobinvärden, järnbrist, (mitt Hb var 116), något jag inte vetat om. Låga hb-värden är vanligt för kvinnor på grund av menstruationen, och ger symptom som trötthet eftersom hemoglobinet som transporterar syre i blodet fungerar sämre.

Så nu blir det att äta järn för mig. En sak som hon inte påpekade, men som jag läst om, är att det är bra att äta zink samtidigt som järn. Om man inte har tillräckligt zink i sig och äter järn kan inte järnet upptas och går direkt till skelettet där det inte gör någon nytta. Därför kan också järnbrist egentligen vara ett tecken på zinkbrist, vilket exempelvis är vanligt bland kvinnor som äter p-piller. Det är också bra att äta C-vitamin samtidigt, eftersom det sägs förbättra upptagningen av både järn och zink.

Multivitaminen för kvinnor från apoteksgruppen som jag fick hem för några dagar sedan tror jag blir bra, eftersom det innehåller mycket järn, 14 mg, vilket är ungefär de rekommendationerna för kvinnor med järnbrist. Däremot innehöll multivitaminen endast 10 mg zink, vilket är lite lite, så därför kommer jag att äta zink till ännu.

vitaminer zink och järn

Visste du att… män eller kvinnor som inte har mens inte ska ta järntillskott eller multivitamin med järn och att det kan vara till och med riktigt farligt? Män har mycket sällan brist på järn, utan får ofta i sig för mycket. Det är bra för män att ge blod nu som då, för att få ner järnnivåerna i blodet, vilket har visat på en längre livstid hos män. Finska forskare har funnit att risken för blodpropp i hjärtat ökar för varje milligram järn män upptar.

OBS! Även för kvinnor är det farligt att få för mycket järn, och ingen ska ta tillskott på järn endast på grund av trötthet. Det är viktigt att rådgöra med läkare innan man börjar äta järn, och det är bra att förutom Hb-värden också mäta ferritin-värden, som är ett bättre mått på om man egentligen har järnbrist.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen