Järnbrist hos kvinnor och män
Sjuksköterskan jag gick till igår ringde och väckte mig imorse och berättade om gårdagens blodprover. Inflammationsvärdena var förhöjda, som de också normalt är på grund av virus vid en vanlig förkylning. Sen påpekade hon också att jag har för låga hemoglobinvärden, järnbrist, (mitt Hb var 116), något jag inte vetat om. Låga hb-värden är vanligt för kvinnor på grund av menstruationen, och ger symptom som trötthet eftersom hemoglobinet som transporterar syre i blodet fungerar sämre.
Så nu blir det att äta järn för mig. En sak som hon inte påpekade, men som jag läst om, är att det är bra att äta zink samtidigt som järn. Om man inte har tillräckligt zink i sig och äter järn kan inte järnet upptas och går direkt till skelettet där det inte gör någon nytta. Därför kan också järnbrist egentligen vara ett tecken på zinkbrist, vilket exempelvis är vanligt bland kvinnor som äter p-piller. Det är också bra att äta C-vitamin samtidigt, eftersom det sägs förbättra upptagningen av både järn och zink.
Multivitaminen för kvinnor från apoteksgruppen som jag fick hem för några dagar sedan tror jag blir bra, eftersom det innehåller mycket järn, 14 mg, vilket är ungefär de rekommendationerna för kvinnor med järnbrist. Däremot innehöll multivitaminen endast 10 mg zink, vilket är lite lite, så därför kommer jag att äta zink till ännu.
Visste du att… män eller kvinnor som inte har mens inte ska ta järntillskott eller multivitamin med järn och att det kan vara till och med riktigt farligt? Män har mycket sällan brist på järn, utan får ofta i sig för mycket. Det är bra för män att ge blod nu som då, för att få ner järnnivåerna i blodet, vilket har visat på en längre livstid hos män. Finska forskare har funnit att risken för blodpropp i hjärtat ökar för varje milligram järn män upptar.
OBS! Även för kvinnor är det farligt att få för mycket järn, och ingen ska ta tillskott på järn endast på grund av trötthet. Det är viktigt att rådgöra med läkare innan man börjar äta järn, och det är bra att förutom Hb-värden också mäta ferritin-värden, som är ett bättre mått på om man egentligen har järnbrist.