Kyla på akuta skador: Ja eller nej?
När det kommer till akuta muskelskador så är förkortningen RICE ett välkänt begrepp som snurrat runt på alla första-hjälp-kursen de senaste årtioden. Akuta skador är såna som sker på direkten, exempelvis muskelsträckningar, blödningar, vrickningar osv. RICE berättar vad vi ska göra med det skadade området.
- R =Rest (vila)
- I = Ice (kyla)
- C = Compression (tryckförband)
- E = Elevation (högläge)
Denna förkortning är bra, men den är också lite vilseledande. Kyla blir ofta överanvänt, medan kompressionen blir underskattad. Tänk om jag sa att det faktiskt inte finns några bra studier på att kyla faktiskt hjälper, och att det kan stjälpa mera än hjälpa?
Däremot är kompression och vila något av det allra viktigaste direkt efter en akut skada. Hårt tryckförband över det skadade området stoppar blödning effektivt. Och förstås vila, så att man inte belastar och förvärrar det skadade området ytterligare. Högläge är också bra för att minska blödningar, om än inte lika effektivt som tryckförband.
I studie från i år (gjord på möss, men ändå…) har man kommit fram till att kyla nog minskar svullnaden och dämpar inflammationen, men inflammationen är en viktig för helandeprocessen. Att använda kyla ger därför ingen fördel i återhämtningen eftersom inflammationen är nödvändig. Därför ska kyla främst ses som smärtlindring i det akuta skedet, om det används.
Jag skulle inte se kyla som farligt att använda, även om det är överskattat (tänk på alla de i oräkneligt antal i fotbollslagens förbandslådor). Men jag skrev detta blogginlägg för att kanske ändra den allmänna uppfattningen något, eftersom man enligt mig många gånger hyllat isen men struntat i kompressionen. Bara för att man gjort på ett sätt i åratal betyder inte betyda att det är det bästa sättet. Något att tänka på i sommar på knattefotbollsplanen eller när du (förhoppningsvis inte) vrickar fotleden på löprundan.
Källor: StoneHearthNewsLetters, Träningslära
PS. Tänkte skriva mera om fotledsskador snart, och hur du kan undvika dem.