Kyla på akuta skador: Ja eller nej?

Kyla på akuta skador: Ja eller nej?

06.08.2015

När det kommer till akuta muskelskador så är förkortningen RICE ett välkänt begrepp som snurrat runt på alla första-hjälp-kursen de senaste årtioden. Akuta skador är såna som sker på direkten, exempelvis muskelsträckningar, blödningar, vrickningar osv. RICE berättar vad vi ska göra med det skadade området.

  • R =Rest (vila)
  • I = Ice (kyla)
  • C = Compression (tryckförband)
  • E = Elevation (högläge)

Denna förkortning är bra, men den är också lite vilseledande. Kyla blir ofta överanvänt, medan kompressionen blir underskattad. Tänk om jag sa att det faktiskt inte finns några bra studier på att kyla faktiskt hjälper, och att det kan stjälpa mera än hjälpa?

Däremot är kompression och vila något av det allra viktigaste direkt efter en akut skada. Hårt tryckförband över det skadade området stoppar blödning effektivt. Och förstås vila, så att man inte belastar och förvärrar det skadade området ytterligare. Högläge är också bra för att minska blödningar, om än inte lika effektivt som tryckförband.

I studie från i år (gjord på möss, men ändå…) har man kommit fram till att kyla nog minskar svullnaden och dämpar inflammationen, men inflammationen är en viktig för helandeprocessen. Att använda kyla ger därför ingen fördel i återhämtningen eftersom inflammationen är nödvändig. Därför ska kyla främst ses som smärtlindring i det akuta skedet, om det används.

Jag skulle inte se kyla som farligt att använda, även om det är överskattat (tänk på alla de i oräkneligt antal i fotbollslagens förbandslådor). Men jag skrev detta blogginlägg för att kanske ändra den allmänna uppfattningen något, eftersom man enligt mig många gånger hyllat isen men struntat i kompressionen. Bara för att man gjort på ett sätt i åratal betyder inte betyda att det är det bästa sättet. Något att tänka på i sommar på knattefotbollsplanen eller när du (förhoppningsvis inte) vrickar fotleden på löprundan.

Källor: StoneHearthNewsLettersTräningslära

PS. Tänkte skriva mera om fotledsskador snart, och hur du kan undvika dem.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen