Morgonträning – löpningsutmaning för sommaren

Morgonträning – löpningsutmaning för sommaren

10.06.2014

Jag vaknade av mig själv lite tidigare än vanligt idag, så jag bestämde mig för att ta en löprunda innan morgonmålet när kroppen för en gångs skull var på alerten en morgon. Musiken i öronen satte fart på benen, och dessutom hade jag utsikt över det otroligt fina och lugna havet medan jag sprang. 50 minuter senare kom jag hem igen, trött i kroppen med pigg i sinnet, redo för dusch, morgonmål och en dag med jobb.

morgonlöpning

Morgonträning är inte något som jag vanligtvis gör, men när det var så härligt idag funderade jag på att börja göra det oftare. Löpning funkar perfekt som morgonträning eftersom det går så snabbt och smidigt. Och nu på sommaren är det ju så härligt att vara utomhus tidigt på morgonen när det är ljust ute – och dessutom bättre temperaturer än senare på dagen.

Jag tänkte också passa på och utmana dig som läser min blogg – tänk om morgonträning också skulle vara något för dig nu under sommaren? Om du har svårt att motivera dig upp ur den sköna sängen på morgonen kommer här tre löjligt bra orsaker till varför man vill morgonträna:

  1. Du får energi och en pigg hjärna för jobbdagen och bra start på dagen direkt från morgonen.
  2. Morgonmålet smakar 500 gånger bättre efter träning.
  3. Du har tid över för annat efter jobbet och slipper tänka på träning.

morgonträning löpning

Motivera sig upp ur sängen för morgonträning

Det låter ju bra, eller hur? Men hur gör man då när sängen är så fruktansvärt skön, eller om man inte har hunnit sova tillräckligt på natten så man hellre sover än gör sin tidiga morgonträning? För att lyckas ta sig upp ur sängen (om man inte som jag i morse vaknar upp som gjord för morgonträning), så finns det bara en sak att göra; planering kvällen innan. Ska man träna på morgonen så måste du bestämma dig kvällen innan så att du går tidigt i säng och kanske till och med lägger fram kläderna färdigt. Sen när du vaknar på morgonen har du inget val – du vet att du måste ta dig upp. Att ta sig upp ur sängen är ju det värsta, men sen när du väl kommit ut och iväg kommer du att tacka dig själv så många gånger om.

Spara tid med morgonträning

Morgonträningen behöver heller inte ta så lång tid, utan tänk snabba men intensiva pass. Ifall att du väljer att springa eller cykla till jobbet så kanske du till och med sparar tid. Och om du känner att du inte har så mycket tid för morgonträningen så räcker det med 30 minuter. Spring i snabbt tempo i 30 minuter, eller varva mellan löpning och gång om du inte orkar hela vägen.

Vad ska man äta innan morgonträning?

Men sen till den sista frågan: vad ska man äta innan morgonträningen? Du måste testa vad som fungerar för dig. Vissa klarar av att träna på tom mage, vissa inte. Jag brukar äta något snabbt och enkelt, som är lätt att få ner och inte ger mig håll. Ett glas oboy, en halv banan och några skinkskivor åt jag idag för snabb energi, men då håller jag också passen under en timme. Jag tränar inte gärna längre än så på morgonen för då behöver jag äta mera innan och blir tvungen att vänta längre innan jag springer. Efter träningen kan du istället äta ett stort och gott morgonmål, och då smakar det också så mycket bättre.

morgonlöpning

Ja, jag tror jag ska försöka göra morgonlöpningen till en vana. Inte varje dag, men kanske två dagar i veckan, så har jag på samma gång fått gjort veckans löpträning på samma gång. Visst kan man träna styrka på morgonen också, men min energi vill inte riktigt räcka så långt, så då föredrar jag löpning. Nu ska jag njuta av ett stort, härligt morgonmål samtidigt som jag sätter igång med dagens jobb!

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen