Musik till din löpning med 180 BPM

Musik till din löpning med 180 BPM

11.03.2012

Vissa löper helst utan musik i öronen, medan vissa hellre löper med musik för att få extra energi till löpningen. Många upplever att man orkar springa längre med musik, och det är också vetenskapligt bevisat att så faktiskt är fallet. Jag läste här om att kvinnor orkade springa längre med musik i öronen i studien,  medan man inte såg någon skillnad bland männen oberoende av om de använde musik eller inte.

Det vanligaste problemet med musik under löpning är att man inte hittar rätt takt i musiken, och musiken på så sätt gör att takten i löpningen blir långsammare. Det är alltid bättre att springa med lite snabbare steg än för långsamma steg, så därför lönar det sig att se över musiken. En bra takt i löpningen är 180 BPM (beats per minute) och det lönar sig att leta efter musik i den takten, för att du ska orka hålla upp tempot i din löpning.

löpning header

180 slag i minuten kan till en början kännas väldigt snabbt, om du är ovan. Men försök hitta tempot och följa takten! Att springa med så snabba steg som 180 BPM ger dig faktiskt mindre belastning på kroppen, och det är lättare att springa med en bra löpteknik om du tar snabba steg. Man kunde kanske säga att snabba steg är det första att sträva efter om man vill springa med en bra löpteknik.

Hitta rätt musik för löpningen

För att hitta musik i 180 BPM räknar du helt enkelt taktslagen i låten under en minut. Man kan också använda sig av låtar med ett BPM på 90, och löpa två steg på varje slag. Men för att du ska slippa leta över hela internet har jag helt enkelt satt ihop en lista med låter som passar utmärkt till löpning, vars BPM är ungefär mellan 175 och 185 slag. Listan har väldigt varierande musik, som förhoppningsvis faller dig i smaken! Vissa låter har ett BPM på runt 90, men då märker man nog av det och tar automatiskt två steg per slag.

Här hittar du min spotifylista med löpningsmusik på 175-185 BPM.

Här hittar du min spotifylista med träningsmusik på 130-175 BPM.

Lycka till med löpningen och håll takten uppe!

Musik 180 BPM löpning

Edit: På min spotify har jag också lagat en lista för intervallträning, som du hittar här. Listan är 45 minuter lång, och passar perfekt som ett intervallträningspass för löpning. Det är bara att följa tempot! Tempot för alla låtarna ligger på runt 180 BPM, men du märker att vissa låtar är lugna och tänka för lugn jogg, medan vissa låtar har mera go och är tänkta för att springa snabbt. Om du inte vet om låten är snabb eller lugn ska du springa i normalfart – du märker sen när de lugna och snabba låtarna kommer!

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

14 thoughts on “Musik till din löpning med 180 BPM

 1. Lisa skriver:

  Brukar alltid springa utan musik, men ska definitivt prova din spellista nästa distanspass!
  Men har du något tips på vad man ska lyssna på när man springer intervaller?
  Känns ju lite svårt att anpassa takten när man springer så olika fort…

  Grym blogg för övrigt :)

  1. Lina Björkskog skriver:

   Tack! Ja, absolut ska du testa! Jag testade själv igår första gången på länge, och var positivt överraskad av hur peppad jag blev! Vet inte riktigt hur man skulle fixa intervall-musiken… Man borde kanske ha en lista färdigt med snabbare och långsammare musik om vartannat, så att man kan styra farten efter musiken.. Hmm.. nu har vi att fundera på.. :)

 2. Kenji Claesson skriver:

  Kollade in din spellista men för varierat. Själv föredrar jag när musiken maler på i samma stuk när jag löper. Så jag brukar köra med trance i lurarna.
  Dels en radioshow som är varje vecka som heter State of Trance. Annars finns det lite bra spellistor på spotify också, som

  http://open.spotify.com/user/armadamusicofficial/playlist/3PCZEuLpGKpsEHeaQ6cKEN
  http://open.spotify.com/user/arminvanbuurenofficial/playlist/0Hu49FCkYPuWuAAy0XEx0M

  Sen finns det en del på Soundhound också av folk som göra egna remixes och så. Riktigt bra för långlöpning :)

  1. Lina Björkskog skriver:

   Hade inte märkt din kommentar! Förstår hur du tänker! Men smaken är ju som baken :P

 3. Toppen grejer, har gjort lite olika 180 bpm listor själv för att just bara komma in i rytmen när jag springer. skall bli kul att prova dina listor.

  Jag har ett litet tips, blir lite tradigt att ta tid och räkna (gjorde det också först innan jag hittade detta lilla hjälpmedel), starta upp en webbläsare med denna sida på så blir det mycket bekvämare!

  http://www.all8.com/tools/bpm.htm

  /Jocke

  1. Lina Björkskog skriver:

   Oj tack! Precis vad jag letade efter, visste det gick att göra enklare men visste inte hur.. ;)

 4. Markku_85 skriver:

  Hitta hit via Google! Löpningen har verkligen gått lättare när man använder din lista! Det tackar vi för!

  1. Lina skriver:

   Vad roligt att höra!

 5. Kaj Lund skriver:

  Tack för listan. Fick en del nya “godingar” till mina egna listor. :-)

  1. Lina skriver:

   Vad bra! Har du andra tips jag borde lägga till, som har ungefär samma tempo? :)

 6. Anneli skriver:

  Har kollat dina lista 175-185 fast den stämmer inte alls. Är mycket lägre bpm på det mesta, men några låtar hittade jag. Tack!

  1. Lina skriver:

   Ganska många av låtarna har BPM på runt 90, t.ex. många RnB, men tanken är då att man springer med dubbla steg. Det faller sig naturligt tycker jag i alla fall. Sen kan det hända att några låtar är strax under 175 också, det är inte exakt eftersom jag själv försökt räkna manuellt på vissa låtarna!

 7. Annie skriver:

  ÄR 180BPM samma sak som 180 kadens? Jag ska göra en lista och springa i ett tempo på 180 kadens, där ja kan springa i samma tempo som låten men med 180 kadens :)

  1. Lina skriver:

   Jo det är samma som kadens, men jag har för mig att kadens ofta betecknas som antal steg en fot gör per minut, inte båda. Så därför skulle 180 BPM bli 90 kadens. Om jag har förstått det rätt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen